Tuesday, 16 August 2011

Model Tak Laku Makan Tepung Bercahaya

Dalam banyak-banyak tepung, tepung apa ada cahaya??
Jawapan dia, TEPUNG PELITA!! Kru-kru-kru~ (bunyi cengekerik) Hambar gila teka-teki. Tak best langsung!! Haha


Bulan puasa ni, mak aku ada amik tempah buat tepung pelita. Kuih tepung pelita mak aku ni, ada kawan bapak aku jualkan. 1 tepung pelita bersamaan dengan RM0.40 sen. Mahal kata kau!! Murah ape!! Hello, nak cari daun pisang buat bekas tepung pelita ni pun dah payah tau. Ha.. Haha.

Tapi mak aku buat tepung pelita ni semalam dengan hari ni je. Haha. Sebab tak dapat nak cari daun pisang.. Manalah nak dicekau daun pisang yang dah matang tengah-tengah Seremban ni ha. Nak buat bekas tepung pelita ni kena cari daun pisang yang matang. Kalau yang muda, nanti lembik, so dia tak boleh nak hold isi dalam tu.

Siapa-siapa yang urban sangat yang tak tahu tepung pelita tu apa, tepung pelita tu dia ada bekas daun pisang macam sampan. Dalam dia ada 3 layer. First layer, santan kelapa dengan tepung. Tak pernah pulak aku dengar orang buat tepung pelita pakai susu sejat DairyChamp sebab nak gantikan kolestrol katanya since santan tu banyak kolestrol. Tak tau la pulak Sheila Rusly pernah buat macam tu dalam Ketuk-Ketuk Ramadhan kan. Haha, Second layer dia, pandan dengan tepung. Last sekali, gula cair. nak buat benda ni susah Cik Kiah Cik Enon Pak Samad oi!! Kena sabor!! Tak boleh nak gelojoh-gelojoh. Ha..

 Yang ni layer pandan.                                        Yang ni pulak gula yang dah cair.



Tapung pelita ni sedap kalau dia sejuk. So, lepas dah siap kukus, biarkan dalam suhu bilik dalam setengah jam, lepas tu masukkan dalam peti ais.



Lepas tu, jom makan!! Ok, jom tengok aksi-aksi model yang tak dibayar dan tak bertauliah lagi tak popular ni jadi model tepung pelita. Hahaha


(Sila lihat dari kiri ke kanan. Haha)


28 comments:

fadwa daud said...

ok,teka teki tu mmg x kelakar.. haha *jgn marah*

- abdul hadi abdul muti - said...

haha. memang tak kelakar pun.haha

- abdul hadi abdul muti - said...

haha. memang tak kelakar pun.haha

i am S!L4H.. said...

tepung pelita. ye sy tau jawapannye.
haha

eh2 model makan dgn penuh perasaan. buat org rase nak g beli je sekarang. ade?
hahadehh

tia @ Ini Kisah Tia said...

nyum2 .. hahaaa . Tia suka ibu Tia buat kuih tepun pelita ni . sodap lomak borkrim :D

Ezay Hadry said...

sedap wey tepung pelita..baru je makang semalam :)

namaakulynn said...

hahaha.model tepung pelita sdg menikmati sepenuh hati tuu.. ;)

- abdul hadi abdul muti - said...

i am S!L4H

haha. alorh, dah habis dah. nak buat baru, stock daun pisang dah habis..huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

tia @ Ini Kisah Tia

owh. baguslah, ibu pandai buat kuih. mesti best!!

- abdul hadi abdul muti - said...

Ezay Hadry

kan?kan?

- abdul hadi abdul muti - said...

namaakulynn

haha. posing nak over je kan. haha

Ferris said...

aku nak tau satu je. sape tgkap gmbr ko tgh makan tu? haha

MaMa CyDa said...

uishhh ... akak peminat tepung pelita dik. dok semban eh? mak niaga kat ner? leh gaklah beli ...

- abdul hadi abdul muti - said...

Ferris

sepupu aku. haha. kenapa?

- abdul hadi abdul muti - said...

MaMa CyDa

Dekat PAnchor Jaya. Jom!! Jom! haha

nuyuEna said...

huargh!sedappnye......

nuyuEna said...
This comment has been removed by the author.
- abdul hadi abdul muti - said...

nuyuEna

mesti tengah puasa kan? huhu

i am S!L4H.. said...

blkg rmh sy ade daun pisang. meh la ambik. ngeee

- abdul hadi abdul muti - said...

i am S!l4H

ekau tunggu yo, nanti den amik. haha

APAN said...

dah lama x mkn kuih ni ma...nak beli sendiri payah gak kot.kalau ada kat rumah baru aku mkn.huhu....

smart baju man u tu.x penah tengok lagi ma...haha...

- abdul hadi abdul muti - said...

ni baju limited edition bhai. haha. tapi baju ni baju lama. baju time nistelrooy main dengan mu. haha

Queen F said...

wahh tepung pelita, susah nak carik sekarang :D omak sedaro den selalu jugak bueknyo.. okay buruk gila aku cakap nogori -.-' uish 40 sen murah laa.. bazar sini 50sen kott..

AYIE said...

wakakaka!!
hoh amekaw
teka teki tu bese je
tp smpai part bunyi cgkerik tu trus jd klaka gile

- abdul hadi abdul muti - said...

Queen F

Murah ke? Laa, ingatkan standart. Huhu. Bazar mana tuh?

- abdul hadi abdul muti - said...

AYIE

hahaha. ada jugak yang gelak. yes!!haha

kiah propa said...

mak kiah pon suke buat tepong pelita ni pakai alas daun pandan..memang nyam2! :P

- abdul hadi abdul muti - said...

kiah propa

mak kiah, yang daun pandan tu orang kampun saya panggil tako, isi bawah dia letak jagung. huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...