Saturday, 28 March 2009

Setelah 19 tahun...

urm...actually mac 27 hari jadi aku..
tapi aku buat post sal birthday aku lambat sikit coz wireless uitm kedah yang macam sial
and agak busy jage kedai charity law fiesta...
ha..
huhu.

birthday time ni..
takde la celebrate pape pon..
aku pon tak mengharapkan sangat ade bithday party untuk aku..
huhu

tapi..
aku teringin jugak kene baling2 telur....
tepung..
air yang orang rendam baju berbulan2 tu...
kicap...
sirap ros tu...
air kolam ikan..
almaklulah..
aku tak pernah kene lagi mende2 macam tu time birthday aku..
hehehe...
mengenakan orang lain time birthday tu ade la kan...
haha

tapi papepon giler best la time budak2 prelaw yang lepak2 kat both charity..
yang wish2 birthday aku tu..
nyanyi ramai2 hepy birthday kat aku..
sekali time petang tu..
sekali time malam tu..
due2 best
hehehe
thanks sangat2!!
aku memang appreciate giler la..
sayang kot korang!!
haha

urm...anyway..
bile kite dah tahu birthday kite dah sampai...
maknenye jangke idop kite kat dunie makin pendek..
let say la umur aku kat dunie ni sampai 63 tahun jer..
so aku ade 44 tahun jer nak hidup kat dunie ni..
tu pon kalau umur aku sampai 63 tahun..
kalau hidup aku sampai 50 tahun je ke..
40 tahun je ker...
30 tahun je ker...
20 tahun je ker...
ha...
aku rase pahele2 aku still tak cukup kot nak masuk syurge
ish..
hahaha
lagipon banyak lagi bende aku nak buat yang belum aku buat...
so, bile time2 birthday ni..
die ingatkan kat kite la yang tempoh mase kite kat dunie ni dah makin singkat..
so, tak yah la sie2kan mase yang tinggal ni ngan mende2 yang tak sepatutnye...
ha..

hurm...
with that, i end my post...
huhu

(pic takde cos tak sempat nak amik..kat camera ann ade kot.nanti kalau ade aku upload..huhu)

Sunday, 22 March 2009

goreng pisang


hukhukhuk.... aku mengidam goreng pisang.. hukhukhuk.. roommate aku ni tadi ajak aku pergi beli goreng pisang kat depan.. pastu tak jadi pulak.. huh..... oh goreng pisang... lantak la kat donut2 big apple ke.. garlic bread pizza hut ke... big mc kat mcd ke... muffin kenny rodgers roasters ke... sume2 tu tak dapat menandingi kehebatan dan keagungan sebuah masterpiece yang bername goreng pisang huuii!!!!pisang goreng yang panas2.. dicicah bersame gule. and ade la pulak teh o panas... makan sambil angin petang bertiup tiup menyentuh pipi.. hah....bahagienyer... hahaha aku, kalau ade bahan2 untuk goreng pisang ni.. dah lame aku buat sendiri goreng pisang.. macam maner ek nak buat goreng pisang ni? "apekemende nye yang susoh bebenor mbuat gogheng pisang tue?!" kate mak jah. hahaha aku sebenarnye tau la sikit2 nak buat goreng pisang ni... ha..mak aku mesti bangge tau aku ni reti buat goreng pisang. hhaha. anak sapa la ni?? hahaha meh aku bagi korang resipi untuk buat pisang goreng yg rangup dan lazat ha!!!ate?tunggu hape lagi??lekaih le ngambik pen ngan keghetaih nyer.. ha..tulih!tulih!tulih! ha,tengok! kak bedah kite dah excited dah nak belajar resipi ni!!! hahaha ok,bahan2 die...

tepung beras
tepung gandum garam n gula secukup rasa sedikit air kapur air secukupnye

lepas tu amik air, tepung beras, ngan tepung gandum...
kacau2 bagi pekat and sebati..
pastu masukan kapur sikit..
jangan banyak sangat
nanti pahit la pulak
ha....
ade setengah2 orang letak bijan
tapi mak aku tak pernah la pulak letak bijan
so tak pernah la rase goreng pisang yang ade bijan.
ha..
pastu gaulkan ngan pisang dengan rate ye...
pastu tonggeng minyak dalam kuali..
letak minyak dalam kuali tu agak2 3 quarter kuali tu..
pastu panaskan..
pastu da nampak macam berbuih2 minyak tu..
pastu shrengg!!!campakkan sumer pisang2 itu ke dalam minyak
ha..
agak2 dah masak tu...
angkat la..
pastu hidang..
ha...
senang..!!!

ade orang suke makan ngan gule...
ade gak makan ngan madu..
susu krimer pekat lemak berkrim..
sambal...

pisang goreng ni memang boleh buat duit!!
ha!!!i tell u!!!
hahaha
so no wonder la cikgu rokiah dan suami boleh pakai BMW X5 keliling kampung
ghupenye2 die buat bisnes goreng pisang cik timah oi!!!!
hahahaha
ha...
betol!!!tak tipu!!
aku pernah usyar malaysia hari ini sal goreng pisang
ade sekali tu..
die pergi ade satu kedai goreng pisang kat shah alam ni..
die punyer costumer...
tuuu.. dia!!
beratur panjang2 tengah2 panas semate2 nak beli goreng pisang
pastu kedai ni tak pakai plastik tau
die pakai kertas
alah macm beg kertas yang roti boy or papa roti tu...
ha....
pastu pemilik goreng pisang tu siap bukak cawangan lagi..
ha...
pastu die cakap sebulan boleh dapat 4k plus2
giler r...
huhu

pape pon aku memang ngah mengidam nak makan goreng pisang
huk2

ok la..
sampai di sini saje pertemuan kite pade kali ini
semoge berjumpe di lain hari..
assalaualaikum!!!!
hahahaha

Saturday, 21 March 2009

Ade orang tu nak sangat aku buat kuiz ni..ha...aku da buat da...huhuhu..kuiz ni aku buat kat www.ipersonic.com.bende bende ni pade aku tak payah la nak percaye seratus peratus, and just jadi diri sendiri dah la kan..huhu

so,resultnye aku jenis yang EI.Engaged Idealist.huhu.EI tu macam ner?Meh bace kat bawah ni, meh!haha

Engaged Idealist Engaged Idealist (EI)


Engaged Idealists are extroverted and helpful. Others find them to be very congenial and inspiring - especially as they are always willing to see the best in the other person. Their humour, their energy and their optimism attract other people. Engaged Idealists are very good at communicating and are good at convincing and firing on others. That is why it is a matter of course that they often take over the leading role in groups. This personality type often produces very charismatic persons.

Engaged Idealists have an unusually strong ability to empathise. They are tolerant and generous towards others; they sometimes tend to idealise their friends. They always try to suit everybody and want their relationships to be harmonious and satisfactory. To achieve this, they are prepared to invest a great deal and to put their requirements last. As Engaged Idealists are very considerate, there is the danger of them sacrificing and overexerting themselves for others. In their job, they therefore have to be very careful not to develop a burnout syndrome. Learn more about the Engaged Idealist at work ...

Engaged Idealists are reliable, well organised and love structuring complicated situations. They have difficulty accepting criticism; they quickly feel hurt and misunderstood. Their perfectionism also influences their love life - they look for the perfect relationship for life. Once they have made their decision, they are faithful, well-balanced and loving partners. However, should they get involved with the wrong person, it can happen that they allow themselves to be exploited for a long time before they end the relationship. Learn more about the Engaged Idealist in love ...

Adjectives which describe your type

extroverted, theoretical, emotional, planning, idealistic, committed, likable, enthusiastic, responsible, helpful, loyal, diplomatic, friendly, inspiring, caring, solicitous, optimistic, effusive, adaptable, communicative, articulate, convincing, energetic, optimistic, open, vulnerable

Engaged Idealist The Engaged Idealist at work


As an Engaged Idealist you are one of the extroverted personality types. You enjoy working in a colorfully diverse group of people who interest and inspire you. Working in a “secluded room” is not your thing. You enjoy emphasizing with those around you and soon everybody senses the high priority and importance people represent to you. Therefore a team-oriented project is just right for you.

Your insight into human nature, your feel for your colleague’s and/or subordinate’s positive sides and potentials and your preparedness to encourage and support everyone around you to the best of your ability quickly brings them closer to you. People like to ask you for advice, appreciate your caring ways and appreciate to be taken under your wings. Within your means you are always available to others who need you because you yourself enjoy the ultimate gratification of being able to help others to make the best of themselves and to be successful mediating conflicts among people.

You are well suited to be an executive: It is difficult to resist your charisma, your enthusiasm and your ability to excite and motivate others. Authoritarian management attitudes are not your thing; it is your way to convince others of a project’s reason and significance who will then look forward to follow you voluntarily. You place a lot of value on creating the willingness to cooperate in others and with your gift to motivate that usually comes easy to you. You do not enjoy conflicts, need harmony and invest lots of energy and time in a good working climate and a harmonic relationship of your colleagues among each other.

Engaged Idealist The Engaged Idealist in love


For you, love is the Alpha and Omega in life - you simply can’t be happy without it. No other type falls in love as quickly, strongly, and passionately. That has a lot to do with your limitless enthusiasm, and that does not only apply to things, but to people as well. When you love someone, you put him/her on a pedestal, surround him/her in a blaze of glory, and idealize him/her to the point that the people around you occasionally begin to doubt your soundness of mind.

Interestingly enough, you are normally blessed with excellent antennas for nuances. However, when you are in love, some systems appear to be defective: You won’t see a single spot on the white shining armor of your dream prince/princess, because you are convinced that he/she is a pure angel who fell from the clouds and landed right at your feet.

For the “target” of your affection, this passion is simply overwhelming. Who would not love to be raised into heaven, to be showered with your unconditional adoration and admiration? You court the partner of your choice with infinite imagination, empathy, and charm giving him/her no chance to resist. If you chose well, this can end in a long and happy relationship because you are a faithful and dedicate person who is willing to invest a lot into the partnership. In the long run, it is always given the most important priority in your life. As far as you are concerned, you entered a union for life, and you take nothing more seriously than the obliga-tion you took on out of love. Dedicated, you try tirelessly to divine your partner’s wishes before he/she is aware of them him/herself, and if at all possible, immediately satisfy them.

Friday, 20 March 2009

Manusie Memang Tak Sempurne Pon....

Kisah Pertame
Ade la sorang pak cik ni..

Hidup die sederhane..

Tinggal kat kampung....

Die memang sembahyang tak tinggal

Kopiah sentiase ade kat atas kepale

Bukan setakat sembahyang wajib

Yang sunat pon die buat jugak

Tapi die panas baran..
Suke sangat marah tak tentu pasal..
Pastu kalau sal punctuality..
Memang fail r..
Pastu...

Die bawak kerete...

Bawak kerete main suke2 je macam jalan tu bapak die yang punyer..

Pastu parking kerete main ikut sedap jer..
Selalu sangat die blog kerete orang

Orang yang kerete kene blog tu pulak kene la tunggu die sembahyang, zikir and doa sampai habis...

Pakcik ni ade anak

Anak2 die sumer perempuan

Sumer takat SPM jer cos pakcik ni tak bagi anak2 die further study
Mengikut pakcik tu, kalau perempuan2 ni belajar tinggi, nanti suke membantah cakap die

Kisah 2
Ade sorang makcik ni...
Duduk kat bandar..
Kaye...
Selalu sangat buat event2 untuk bagi sumbangan dana kat rumah anak2 yatim, rumah2 orang tue and etc...
Makcik ni boss kat company die..
Orang2 bawah die sumer suke kat die os die jenis yang diplomasi..
Soft spoken...
Tapi tiap2 malam..
Makcik ni pg club..
Minum..
Balik2 jerk da mabuk...
Anak2 die buat maksiat depan mate pon tak kisah

Motif dari kisah 1 dan 2...

Pakcik yang dalam kisah satu tu kuat giler pegangan agame die...
Hubungan die dengan Allah memang ok
Tapi hubungan die dengan manusie memang hampeh...
Bab2 agame die memang jage
Tapi bab2 dunie die abaikan

Makcik dalam kisah 2 pulak..
Hubungan die dengan manusie memang patut dipuji
Tapi hubungan die dengan Allah memang teruk
Hal2 dunie die memang jage..
Tapi bab2 akhirat die lupe..

So..
Motifnyer..
Jadilah manusie yang seimbang dunie akhirat..
Manusie memang tak sempurne..
Tapi kite kenelah mencube menjadi sesempurne yang mungkin
Untuk dapat kebahagiaan dunie dan akhirat...



Thursday, 19 March 2009

Test Of Knowing Yourself

Aku tengok kat blog nassier..
die tulis sal kuiz ni..
macam best..
so aku pn buat la kuiz ni
hehehe

so ni la resultnyer..

Your view on yourself:

Other people find you very interesting, but you are really hiding your true self. Your friends love you because you are a good listener. They'll probably still love you if you learn to be yourself with them.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:

You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

Your readiness to commit to a relationship:

You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

The seriousness of your love:

You are very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people you don't really like. If you meet the right person, you will fall deeply and beautifully in love.

Your views on education

Education is less important than the real world out there, away from the classroom. Deep inside you want to start working, earning money and living on your own.

The right job for you:

You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

How do you view success:

You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous.

What are you most afraid of:

You are afraid of having no one to rely on in times of trouble. You don't ever want to be unable to take care of yourself. Independence is important to you.

Who is your true self:

You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

Wednesday, 18 March 2009



menuju ke arah ke jalan yang benar..haha

(Actually post ni dah lame dah aku buat tapi just terlupe nak publishkan jerk..)haha

Adi, ko study pe skang?

Aku study law

Ha? Law? Asal ko amik law?

Adoiyai..!!!!

Aku malas tol la nak jawab soalan ni..

Huhu

Bukan aper..aku pon tak de jawapan yang konkrit tok soalan ni..

Orang cakap, aku patot masuk matrix

Coz dorang cakap aku gempak science science ni

Hahaha

Padehal ne ade

Aku bukan gempak pon bab bab science ni

Tim aku upper form..

Aku ni budak science stream..

Tiap kali aku test and exam..

Result aku macam cikai jerk..

Nak dapat 3.00 pon terkangkang-kangkang

Ha..

Especially add math...

Aku pernah lulus 2 kali jerk..

nasib baik spm aku lulus...

hehehe

2 salah satu sebab aku amik law la..

Lagipon orang cakap law ni subject die takde r berat macam science subject

Iyeker?

Hurm..

Agak la..

Lagipon abah aku nak sangat anak die sorang ni amik law..

Ha..

Hahahaha

Time before result spm belom kuar lagi..

Bapak aku dah promote dah soh masuk law

Siap pergi mahkamah parit, buat survey sal cos law lagi

Abah aku ni pergilah sembang sembang ngan majisteret kat situ..

Makcik kerani yang kerje kat situ..ha..name die makcik jamnah..hahaha

Kenal ker?hahaha

Pastu kalau ade kuar karpal singh ke..lim kit siang ker..lim guan eng ker..

Mesti bapak aku soh usyar tv tol2

Cos abah aku soh aku mmencontohi mereka2 yang di atas

Coz mereka2 itu sume amik law..

Ha..

Hahaha

Pastu..

Time aku isi borang upu..

Aku letak law ni kat 6th, 7th, ngan las choice

Yang atas atas tu sume pharmacy,dentistery,ngan medic..

Tapi aku rase aku memang takkan dapat pon masuk pharmacy,dentistery,ngan medic tue

Almaklumla..

Result spm aku berape la sangat..

6A jewr..

Alowh..down kot..haha

Mase dapat tawaran kolej matrix kuala pilah negeri sembilan……

Aku rase macam aku masuk sane jer..

Tapi dalam seminggu pas tue..

Dapat la pulak offer pergi asasi undang-undang uitm kedah

Ha…

Aku dah pening da..

Yela bukan senang nak tentukan mase depan ni kan..

Macam nak giler je tim pilih tue..

Las las aku pilih masuk law uitm..

Make jadilah aku budak law..

Law ni nak kate senang..

Senang la jugak..

Nak kate susah..

Agak r..

Huhu

Papepon..

Aku rase

Makin lame makin best study law ni

Rasenye aku membuat pilihan yang tepat

Ceceyh..

Hahaha

Hurm..

Before aku menghabiskan karangan aku ni..

Aku harap..

Korang yang dah ace sampai habis karangan aku ni..

Doa doala aku success in law studies nie..

Huhu

Nanti..

Kalo aku da berjaye nanti..

Boleh la aku menyumbang bakti kat makbapak aku..

Family aku..

Bangse aku.

Agame aku..

Negare aku..

Ha..

Hurm..

2 je la kottt..



Saturday, 14 March 2009

Critical Thinking-Validity of Arguement

Giler intelek and akademik habis r aku punyer post ni..
hahaha

da tak tau nak post per so aku pon post je la mende ni..

PREMISE 1 PREMISE 2 CONCLUSION VALIDITY


  • TRUE FALSE FALSE VALID

  • FALSE TRUE FALSE VALID

  • TRUE TRUE TRUE VALID

  • FALSE FALSE FALSE VALID

  • TRUE FALSE TRUE INVALID

  • FALSE TRUE TRUE INVALID

  • TRUE TRUE FALSE INVALID

  • FALSE FALSE TRUE INVALID

Friday, 13 March 2009

Kalau La Aku Gebu..Hahahaha






















Jodoh Tidak Datang Bergolek


Jodoh Tidak Datang Bergolek

March 5th, 2009 | by Abu Saif | 1,454 Views | Print Print | Email Email |


“Itulah alasan lapuk yang aku sudah malas mahu mendengarnya. Kononnya semasa di kampus inilah kena bercinta sebab zaman kerja nanti, silap-silap melepas,” luah hati Zaharah sambil membetulkan tudungnya.

“Mereka sanggup melayan dosa bercouple begitu… mereka sudah lupakah janji Allah bahawa jodoh dan pertemuan sudah diatur-Nya? Mengapa mesti melayan dosa?” tambah Zeti untuk menyedapkan lagi perbualannya.

Setelah membaca dan menghadam Teori Evolusi Cinta yang saya nukilkan di saifulislam.com tentang keburukan hidup bergelumang cinta bertatah dosa, ramai yang berasa puas. Ada yang berpuas hati kerana bertambah yakin dengan pengorbanan diri menolak cinta atau memutuskan cinta yang pernah membelit jiwa. Ada juga yang berpuas hati kerana beroleh hujah-hujah mantap untuk membidas kawan-kawannya yang selama ini petah menangkis tazkirah.

Penulisan saya berkaitan dengan cinta, tidak pernah saya pisahkan daripada niat yang satu, iaitu untuk menunjukkan jalan yang betul dalam mengatur fitrah agar tidak menjadi fitnah. Teguran kepada anak-anak muda berkaitan dengan kebingungan mereka dalam menggarap persoalan cinta dan cabang-cabangnya, disampaikan dalam nada nasihat yang penuh empati, bukan titah hukuman mati. Hanya sesekali, saya cantas bunga-bunga bahasa, agar mesej yang ingin disampaikan terang benderang, apatah lagi setelah rimas melihat bunga diramas kera.

Tetapi reaksi pembaca yang menyokong tulisan saya, menimbulkan pula masalah yang baru. Mereka membuat kesimpulan-kesimpulan yang jauh dari apa yang saya maksudkan. Biar pun umum memahami bahawa artikel dan komen adalah dua komponen yang berasingan, namun secara separa sedar, ia menyerap dan saling melengkapkan pakej kefahaman, yang jauh dari mesej asal saya.

SALAH FAHAM

“Kenapa mesti bercinta semasa belajar, bukankah jodoh dan pertemuan telah Allah tentukan!” kata seorang pemberi komen. Bukan komen di blog saya, tetapi di halaman lain yang memetik tulisan saya.

Sesungguhnya di sinilah tertonjolnya satu krisis baru.

Menolak cinta yang bergelumang dosa adalah sama sekali tidak bermaksud yang persoalan jodoh boleh dipisahkan dari usaha. Ia bertentangan dengan sunnatullah yang menuntut kita mengambil sebab musabab dalam kehidupan. Bagaimana kalau ayat tersebut digantikan dengan persoalan makan?

“Kenapa mesti mencuri untuk mencari rezeki, bukankah makan dan minum kita telah Allah tentukan?”, ayat ganti dalam skop yang sama.

Mampukah seorang manusia yang waras percaya bahawa perbuatan mencuri untuk mencari makan, adalah kesalahan yang mesti dihentikan dan gantiannya ialah menunggu sahaja beras ajaib menjadi nasi, ikan di laut berenang ke pinggan, dan tangan menyuap tanpa usaha!

Tentu sahaja tidak.

Sudah tentu perbuatan berdua-duaan tanpa ikatan perkahwinan, yang sudah menjadi kelaziman yang menggila di kalangan masyarakat kampus adalah perbuatan yang salah dan harus diperbetulkan. Namun menolak coupling tidak bermaksud yang seorang siswa dan siswi boleh duduk bertimpuh bertahajjud di atas sejadah merayu kepada Allah agar beroleh jodoh tanpa sebarang usaha ke arah mendapatkannya.

Usaha tetap usaha, dan zaman belajar tetap merupakan salah satu peringkat usia yang bagus untuk usaha ini dilaksanakan. Soal berkahwin semasa belajar ia subjek kepada diskusi khusus mengenainya. Namun mencari calon yang sesuai ketika di zaman pengajian, adalah langkah yang baik kerana kita duduk dalam lingkungan yang lebih banyak potensi kafa’ah dan sekufu dalam pencarian itu.

Akan tetapi jika berdua-duaan menggendong pasangan ke hulu hilir dianggap salah, apa lagi ikhtiar yang ada untuk mencari teman berkongsi nyawa?

SUATU KETIKA DAHULU

“Has, umur kita dah mencecah hampir suku abad. Anta tak ada perancangan untuk berkahwin?” tanya Ziad, sepupu saya ketika kami menjamah makan malam.

“Hmm… terfikir juga. Cuma tidak seserius mana. Anta rasa macam mana?” saya menyoalnya kembali.

“Kalau anta berhajat, jomlah kita berjumpa dengan Ustaz Wan,” cadang Ziad.

Ustaz Wan adalah seorang pelajar PhD di UK. Beliau merupakah seorang tokoh masyarakat yang dekat di hati kami kerana sikapnya yang prihatin terhadap kebajikan pelajar yang mengenalinya. Dalam kesibukan beliau mengendalikan pengajiannya di peringkat PhD, beliau tidak lokek meminjamkan masa dari semasa ke semasa untuk berceramah, berseminar dan membuka kelas-kelas pengajian yang amat berharga, terutamanya buat anak perantau yang dahagakan petunjuk agama di bumi UK.

Kami sering merujuk kepada Ustaz Wan.

Bukan hanya dalam soal ilmu dan hukum hakam, tetapi membabitkan soal kehidupan. Beliau adalah tempat rujuk yang paling tepat untuk pelajar bertemu dan meminta nasihat serta pertolongan tentang cinta, jodoh dan perkahwinan.

“Anta tak ada calonkah daripada kalangan ustazah-ustazah Jordan sana?” soal Ustaz Wan petang itu.

“Err… ustazah-ustazah Jordan garang, ustaz. Nanti ana tak dibenarkan makan pizza. Hanya khubuz arabi sahaja!” saya menjawab dengan nada gurauan. Ustaz Wan dan Ziad ketawa.

“Anta ada kriteria tertentu?” tanya Ustaz Wan kepada saya.

“Tak ada ustaz. Asalkan elok di mata ustaz, eloklah di mata ana. Cuma jika ada ruang, ana lebih cenderung untuk mencari calon yang kampungnya dekat-dekat. Tidak perlu bermusafir jauh untuk pulang ke kampung nanti,” saya menjawab.

“Oh, kalau ada calon dari kampung ana, anta tak setujulah ya?” gurau Ustaz Wan sambil mengisyaratkan jarinya kepada Zack yang ketawa di sisi.

Wait and see laa ustaz!” kami ketawa.

Kami tahu, isteri Ustaz Wan juga banyak berbual dengan kelompok siswi. Mereka juga merujuk kepada isteri Ustaz Wan dalam hal-hal seperti ini dan sebahagiannya meminta bantuan beliau untuk mencarikan jodoh yang sesuai.

Ustaz Wan mencadangkan agar saya mencari jodoh dari kalangan pelajar perubatan di Ireland. Kombinasi Ustaz dan doktor bagus untuk khidmat masyarakat katanya. Cuma ustaz yang berkahwin dengan doktor kenalah bekerja keras untuk menyesuaikan kerjaya dan expectation masing-masing memandangkan kepada nature kerja kedua-dua profesyen itu.

Saya bersetuju.

Ustaz Wan dan isteri memanjangkan hajat saya kepada seorang senior yang berada di Dublin, Dr. Faiz.

Beliau dan isterinya merupakan doktor yang dihormati di kalangan pelajar. Biar pun beliau bukan seorang ustaz, namun perwatakannya yang prihatin kepada kebajikan pelajar serta keperibadiannya yang baik, menjadikan beliau sebagai tempat siswa dan siswi mengadu hal dan meminta nasihat.

Selain nasihat berkaitan akademik, beliau juga banyak berkongsi peringatan tentang hal-hal yang bersangkutan dengan cinta, jodoh dan perkahwinan.

seacat

Menaiki Seacat menyeberangi Laut Irish dalam ikhtiar berkaitan jodoh - Disember 1998

“Ahlan wa sahlan ke Dublin, ustaz,” kata Dr. Faiz semasa menyambut saya yang baru tiba dengan keretapi dari Belfast.

“Terima kasih doktor,” saya berpelukan dengannya.

Biar pun kami hanya sesekali bertemu di dalam program, namun keserasian pemikiran dan sifat saling hormat menghormati memberikan keselesaan serta merta kepada kami berdua untuk berbual mesra. Pertemuan pada malam Ramadhan yang penuh keberkatan itu menjadi sesi bertukar-tukar pandangan di antara saya dengan beliau. Setelah dimaklumkan oleh Ustaz Wan lebih sebulan yang lalu, Dr. Faiz dan isteri mencadangkan kepada saya beberapa orang siswi yang mempunyai hasrat yang sama, sebagai calon isteri.

CALON CADANGAN

“Ana ada dua orang calon yang dirasakan sesuai dengan ustaz. Tetapi terpulang kepada ustaz untuk mempertimbangkannya,” ujar Dr. Faiz malam itu.

“Hmm, kalau mengikut catatan doktor, calon yang pertama ini amat banyak persamaan dengan ana. Hingga poskod beliau pun sama. Doktor rasa kenapa agaknya?” saya tersenyum semasa membaca catatan Dr. Faiz tentang ‘calon pertama’ yang dikemukakannya.

“Kenapa ya? Ana tak perasan pula!” kata beliau. Sedikit terkejut.

“Ini sepupu ana, doktor. Haha!” saya ketawa.

“Ohh ye ke? Tak tahu pula ustaz ada sepupu di sini. Patutlah poskod pun sama. Rumah dekat-dekat barangkali,” Dr. Faiz ketawa sambil menepuk dahi.

Saya membelek maklumat tentang calon kedua yang dikemukakan oleh Dr. Faiz.

Namanya Nazhatul Muna.

Hmm… sedap nama itu. Seperti Arab. Tanda ibu bapanya orang beragama barangkali. Alamatnya di Ipoh. Orang dekat juga nampaknya. Adik beradiknya 10 orang. Besar keluarga ini. Mungkin juga bonus, petanda baik kesediaan berkaitan cahaya mata nanti. Serba serbi, maklumat ringkas yang ada cukup berpada.

Saya tidaklah cerewet dalam mencari. Risaunya lebih kepada menjadi. Kalau mahu mencari yang baik, banyakkan usaha menjadi yang baik. Berkahwin untuk memberi… expectation kita adalah soal peranan dan tanggungjawab. Manakala kelebihan dan kebaikan isteri, itu bonus. Sebab itulah mungkin saya tidak mengalami banyak kesusahan untuk membuat keputusan.

“Insya Allah selepas Tarawih nanti ana beri keputusan. Cuma kalau ada gambar orangnya, izinkan ana menengoknya untuk melengkapkan syarat Sunnah,” saya memberitahu. Kebetulannya jam sudah hampir 7:30 malam. Solat Isyak dan Tarawih bakal bermula.

dublinmosque

Di masjid ini saya memohon restu dari Allah sebelum keputusan besar dibuat

Selesai solat, saya mengambil masa seketika menunaikan solat Hajat. Memohon kekuatan daripada Allah untuk ‘menyokong keputusan besar’ malam itu. Keputusan yang banyak berpandukan fatwa hati, bahawa ia tenang dengan kebaikan dan resah dengan perkara yang berlawanan. Hati saya tenang sepenuhnya… dalam munajat kepada Allah.

“Ya Allah, pada malam yang penuh keberkatan dan kemuliaan ini, aku ingin membuat keputusan yang besar tentang wanita yang bakal kupilih menemani kehidupan dan perjuangan ini, sepanjang hayatku. Atas ikhtiarku sebagai hamba-Mu yang tidak mampu melihat apa yang Engkau sembunyikan, aku menilai zahirnya, Kau uruskanlah ghaib dan batinnya. Berkatilah pilihanku ini dan kuatkan azam serta tawakkalku kepada-Mu. Aku hamba-Mu, dia hamba-Mu, Engkau Tuhan kami. Jadikanlah segalanya dalam suluhan hidayah dan inayah-Mu, ameen ya Rabb al-’Aalameen”

Kami bertemu semula selepas moreh.

“Kebetulan zaujah ana ada gambar ukhti tersebut. Ini dia,” Dr. Faiz menghulurkan sekeping gambar.

Saya terkasima di antara rasa teruja dan lucu memikirkannya. Sekeping gambar yang memaparkan hampir 30 orang mahasiswi di hadapan bangunan universiti, wajah calon isteri saya hanyalah sebesar kepala mancis. Apa yang pasti, calon itu cukup matanya, lubang hidungnya, mulut dan dua tangan di kiri dan kanan badan. Alhamdulillaaah!!!

“Insya Allah doktor. Hati ana berada dalam keadaan yang tenang. Dialah calon pilihan ana. Andaikata beliau bersetuju. Jika beliau tidak bersetuju, ana berlapang dada,” saya memberitahu.

Malam itu juga, Kak Ila isteri Dr. Faiz menelefon muslimah bernama Nazhatul Muna itu di bandar Galway, beberapa ratus kilometer ke Barat Dublin. Hampir 15 minit mereka berbual.

“Hah, apa cerita?” Dr. Faiz bertanya kepada Kak Ila yang tersenyum simpul datang ke ruang tamu.

“Alhamdulillah, nampaknya orang sebelah sana pun tidak susah membuat keputusan. Dia belum mempunyai apa-apa komitmen walaupun ada meminta bantuan sepupunya yang belajar di Mesir. Beliau bersetuju, ustaz!” kata Kak Ila kepada saya. Beliau juga girang sekali dengan hasil malam itu.

Sebak dada saya. Antara syukur dan terharu. Debar di dada makin terasa. Malam ini adalah permulaan yang baru dalam hidupku.

Subhanallah. Saya akui saya tidak susah untuk membuat keputusan. Tetapi saya tidak menjangkakan yang calon di sebelah sana juga begitu. Malam itu kami mencapai beberapa keputusan. Dr. Faiz mencadangkan agar semasa Hariraya Aidiladha nanti, saya datang sekali lagi ke Dublin untuk diperkenalkan dengan calon tunang dan isteri saya di rumah mereka. Dr. Faiz dan isteri mahu mengatur sesi Taaruf. Sementara itu, beliau tidaklah mengenakan apa-apa syarat kerana kami masing-masing faham akan batasan agama yang dipersetujui bersama.

Rancangan untuk bertaaruf itu tidak berhasil.

Saya tidak sempat untuk datang semula ke Dublin kerana pulang ke Malaysia. Kebetulannya emak juga sudah maklum akan hasrat saya untuk menamatkan zaman bujang. Tidaklah terus berkahwin, tetapi menunggu sehingga calon saya menamatkan pengajiannya di bidang perubatan. Masih ada dua tahun berbaki. Tempoh yang penting untuk saya membuat persiapan diri.

Setelah ada persetujuan di kedua-dua belah pihak, Dr. Faiz mencadangkan agar saya tidak lagi menggunakan khidmat beliau sebagai orang tengah. Di peringkat ini, sudah wajar untuk kami berhubung terus bagi mengatur diskusi tentang plan yang selanjutnya.

Pada bulan Mei 1999 buat pertama kalinya saya berutus email dengan calon yang belum pernah dilihat wajahnya, belum pernah didengar suaranya, jauh sekali keluar bersama. Gugup sekali. Hingga mahu dibahasakan saudari atau ukhti atau awak atau kamu, saya menulis dan memadam berjam-jam lamanya.

Setelah saling bertukar beberapa email, kami mencapai kata sepakat untuk bertunang. Saya dari kota London dan beliau dari Galway, kami sama-sama pulang ke Malaysia.

Saya telah datang ke rumah beliau bersama abang dan bapa saudara kami untuk menetapkan tarikh majlis bertunang dan hal-hal lain yang berkaitan. Di hari itulah, buat pertama kalinya, saya dipertemukan dengan seorang wanita bernama Nazhatul Muna, di hadapan ayah dan bondanya dengan penuh restu, adab dan aturan agama. Ia sebuah pertemuan yang amat bermakna dan saya memuji Allah atas nikmat ini, nikmat melihat bakal teman sepanjang hayat di dalam majlis yang paling baik, iaitu di bawah bumbung rumahnya, di depan mata ayah dan ibu yang melahir dan membesarkannya.

Tiada yang lebih baik dari itu.

pinang

Tiada dalam gambar. Sedang ‘bersembunyi’ di dalam kereta

Bertunanglah (Mengikat Pertunangan Dalam Kesederhanaan - petikan Aku Terima Nikahnya) kami selama dua tahun dan seperti yang dipersetujui bersama, ikatan perkahwinan dilangsungkan pada September 2001 (Erti Sebuah Perkahwinan - petikan Aku Terima Nikahnya). Ziad yang juga sudah berumahtangga dan sedang menunggu kelahiran cahaya mata pertamanya, menumpang gembira hadir sama mengiringi majlis perkahwinan kami.

KHIDMAT ORANG TENGAH

Itulah secebis kenangan, kisah bagaimana saya bertemu jodoh dengan Ummu Saif.

Peranan Ustaz Wan dan Dr. Faiz serta isteri masing-masing, sinonim dengan fungsi Nafisah binti Umayyah, yang menjadi orang tengah di antara Khadijah bint Khuwailid dan Muhammad bin Abdillah sallallaahu ‘alayhi wa sallam ketika Khadijah melamar baginda.

Tindakan Khadijah mewakilkan Nafisah untuk merisik dan seterusnya menyatakan hasratnya mengambil Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam sebagai suami, adalah suatu aturan prosedur mencari jodoh yang terkandung di dalamnya hikmah yang besar.

1081

Peranan orang tengah inilah yang harus diberikan perhatian oleh para muslimin dan muslimat hari ini dalam ikhtiar mereka mencari jodoh. Sama ada orang tengah itu merupakan ibu bapa mereka sendiri, atau pun individu-induvidu yang diyakini sifat amanah dan kewibawaannya, mereka bisa mengusahakan urusan mencari jodoh ini.

Malah jika peranan orang tengah ini diinstitusikan di bawah unit-unit secara sistematik, ia adalah lebih baik dan bermanfaat. Bagi gerakan-gerakan Islam dan kumpulan dakwah yang menghimpunkan sekelompok besar ahli yang sepemikiran dan memegang nilai serta pandangan hidup yang sama, proses untuk mencari jodoh yang diinstitusikan di bawah Unit Bait Muslim, adalah suatu tradisi zaman berzaman yang amat berguna.

Peranan Unit Bait Muslim ini bukanlah untuk memaksakan jodoh sesama pengikut! Malah jika ada pemaksaan berlaku di mana-mana ia adalah kepincangan mereka sendiri, biar atas nama apa sekali pun ia. Unit Bait Muslim ini amat tipis perbezaan di antara buruk dan baiknya. Ia amat bergantung kepada persepsi atau cara memandang seseorang. Apabila fungsi Unit Bait Muslim disanggah dengan perkataan sedemikian rupa, maka jadilah ia sebagai sesuatu yang dipandang serong dan negatif oleh golongan yang mendengar di atas angin.

Akan tetapi peranan Unit Bait Muslim ini adalah sebagai ikhtiar yang syar’ie untuk golongan yang tidak berdating ini bertemu jodoh. Konotasinya adalah USAHA dan PERANAN ORANG TENGAH.

Khidmat orang tengah dapat mencegah keaiban daripada berlaku. Ia juga boleh menjaga maruah kesemua pihak yang terbabit. Sama ada pihak tengah ini berkhidmat secara individu, atau secara berorganisasi, ia adalah wasilah mengusahakan jodoh dan perkahwinan yang amat penting untuk difahami dan dimanfaatkan.

ORANG ‘BAIK’ TIDAK BERDAKWAH

Apa yang menjadi kesulitannya ialah, jika dahulu golongan yang tidak bercouple ini lazimnya terbabit dengan kegiatan keagamaan, dakwah dan kebajikan secara berorganisasi dan mereka biasanya dibantu oleh Unit Bait Muslim di dalam organisasi masing-masing. Dulu-dulu, orang yang menolak evolusi cinta, menolaknya dengan semangat dakwah. Tetapi kini, ramai sahaja golongan yang ‘baik-baik’, tetapi tidak mempunyai sebarang komitmen dengan kerja-kerja dakwah secara sistematik dan berorganisasi.

Di antara kesan sampingannya ialah, tiada siapa yang menguruskan soal jodoh mereka, dan mereka pula tidak punya sebarang wasilah ikhtiar lain untuk tujuan tersebut.

Ibu bapa pula tidak memainkan peranan mereka dalam hal ini, atau jika ada usaha sekali pun, timbul pula pertentangan nilai antara cara menimbang ibu bapa, dengan si anak. Buntu sekali!

Mungkin dalam situasi seperti ini, agensi mencari jodoh Muslim, menjadi salah satu alternatif yang boleh dipertimbangkan. Syarikat atau pertubuhan seperti MUSLIM MARRIAGE AGENCY setakat ini berperanan secara efektif, terhormat dan berkesan dalam mengatur proses mencari pasangan hidup di kalangan Muslim.

Apa yang penting adalah USAHA dalam lingkungan BATASAN AGAMA.

Kesimpulan daripada keseluruhan perkongsian ini, lawan merompak bukanlah menganggur. Lawan pergaulan bebas bukanlah duduk semata menanti jodoh datang menjelma.

Jodoh tidak datang bergolek.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 Ampang

__ERTI HIDUP PADA MEMBERI. Perkongsian anda, biar pun hanya secawan kopi amat bermakna dalam usaha menampung perjalanan saifulislam.com ini. Terima kasih





© SAIFULISLAM.COM (1998 – 2008)

Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di Saifulislam.Com dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat Saifulislam.Com hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersil, setiap bahagian daripada artikel ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin SAIFULISLAM.COM terlebih dahulu.

"Erti Hidup Pada Memberi"

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
56000 Kuala Lumpur

(Taken from saifulislam.com)


Mengapa kita membaca Quran, sedangkan kita tidak dapat mengerti sepatah pun perkataan Bahasa Arab


Ini adalah sebuah kisah yang indah:


Seorang Muslim tua Amerika tinggal di sebuah ladang peternakan di daerah pegunungan di timur Kentucky dengan cucu mudanya. Setiap pagi si datuk akan bangun awal dan duduk di meja dapur sambil membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti dia dan dia mencuba untuk meniru dalam setiap cara yang dia mampu. Suatu hari sang cucu bertanya, "Atuk! Saya mencuba untuk membaca Alquran seperti anda tetapi saya tidak mengerti, dan memahami apa yang saya lakukan, saya lupa, lantas saya menutup buku. Apa kebaikan yang kita dapat dengan membaca Al-Quran ? "

Datuk tersebut dengan tenang berpaling daripada meletakkan batu arang di dalam dapur arangnya dan menjawab, "Ambil keranjang arang batu ini turun ke sungai dan bawakan saya kembali sebuah keranjang berisi air."

Anak itu lantas membuat apa yang di suruh Atuknya, tetapi semua air tersebut bocor keluar sebelum dia sempat kembali ke rumah. Atuknya tertawa dan berkata, "Kamu harus bergerak lebih cepat sedikit pada waktu berikutnya," dia dan menyuruhnya kembali ke sungai dengan keranjang untuk mencuba lagi. Kali ini budak lelaki itu berlari lebih cepat, tetapi keranjang telah kosong sebelum dia kembali rumah. Kehabisan nafas, dia memberitahu atuknya bahawa tidak mungkin untuk membawa air dalam keranjang, dan dia pergi untuk mendapatkan baldi sebagai gantinya. Si tua berkata, "Saya tidak mau baldi air; Saya menginginkan sebuah keranjang air. Setakat usaha kamu tadi belum cukup, kamu harus berusaha lebih keras lagi," dia keluar dari pintu rumahnya untuk menonton cucunya mencuba lagi.

Pada kali ini, budak itu tahu ianya mustahil, tetapi dia ingin menunjukkan kepada datuknya bahwa meskipun dia berlari secepat dia mampu, air itu nanti akan keluar juga sebelum dia sempat kembali ke rumah lagi. Budak itu mencelup keranjang ke dalam air dan berlari secepatnya, tetapi apabila dia telah sampai kepada datuknya keranjang tersebut telah kosong lagi. Terengah-engah, ia berkata, "Lihat atuk, ia tidak berguna langsung, sia-sia sahaja!" "Jadi kamu fikir ianya sia-sia?" Si tua berkata, "Lihatlah pada keranjang itu."

Budak itu melihat pada keranjang dan untuk pertama kalinya dia menyedari bahawa keranjang itu telah berbeza dari sebelumnya. Ia telah berubah dari sebuah keranjang arang baru lama yang kotor dan kini telah bersih, di dalam dan di luar.

"Anakku, itulah yang terjadi saat kamu membaca Al-Quran. Kamu mungkin tidak memahami atau ingat segalanya, tetapi ketika Anda membacanya, kamu akan Berubah, di dalam dan di luar. Itulah pekerjaan Allah dalam kehidupan kita."

Jika Anda merasa ini sangat baik untuk dibaca, sila sampaikan kepada teman anda. Nabi Muhammad (SAW) bersabda, maksudnya: "Barangsiapa melakukan kebaikan, dia akan dibalasi dengan kebaikan"


Taken from islamictazkirah.blogspot.com

Monday, 9 March 2009

Maulidur RasulBiodata & Profil Rasul / Nabi Muhammad SAW - Informasi Profile Tokoh Dunia

Biodata & Profil Rasul / Nabi Muhammad SAW - Informasi Profile Tokoh Dunia

Nabi Muhammad SAW adalah nabi yang ke 25 yang wajib kita ketahui. Beliau adalah nabi yang terakhir dengan ajaran yang menyempurnakan ajaran Allah SWT sebelumnya . Kitab yang dibawa bernama kitab suci Al-Quran yang berisi ajaran untuk semua umat manusia sepanjang zaman hingga hari kiamat tiba.

Biodata Rasul / Nabi Muhammad SAW :
- Lahir : Tanggal 12 Rabiul Awwal / 20 April 571 Masehi
- Nama Ayah : Abdullah bin Abdul Muthalib
- Nama Ibu : Aminah binti Wahab
- Nama Datuk : Abdul Muthalib
- Nama Bapa Saudara : Abu Thalib
- Gelar : Al Amin / dapat dipercaya
- Nama Isteri Pertama : Siti Khadijah
- Umur Menikah : 25 Tahun (istri 40 tahun) ---> 6 anak / putra
- Diangkat Menjadi Nabi : 40 Tahun di Gua Hira / Hiro
- Ayat Pertama : Al-Alaq ayat 1-5

Bersame samelah kite memperbanyakkan selawat ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad SAW...

Saturday, 7 March 2009

Perhiasan Kosong

Ku bangun dalam kegelapan
dengan simbahan kehidupan
Saat saat kosong pun menyelubungi
Terapung dengan aura aura harapan
Oh tiada lagi harapan
Kenyataan membawa aku

Berpijak di bumi nyata
Apa yang boleh aku lakukan
Apa yang boleh aku katakan
Aku perlukan tempat persembunyian
Hanya untuk sementara, hanya untuk senyuman,
Hanya untuk kehidupan yang biasa aku lalui

Lagu sempurna yang dipenuhi
Kata kata cinta dan bukan nista
Jika mereka pergi
Jika mereka meninggalkan aku di belakang

Kerana aku tak mahu keseorangan
Hidup tanpa sesiapa
Aku tak mahu hidup aku seperti di pinggiran
Dihiasi perhiasan kosong
Kerana aku mahu bersama dengan insan yang kukenal

Yang melakukan benda yang sama
Membuatkan mimpi-mimpiku menjadi nyata
Aku tak bisa mengenali bayang bayang di pintu
Walau aku pernah melihatnya dahulu
Kerana apa yang aku inginkan
adalah untuk bersama kamu

Ku pandang awan
Ia pun memandang aku kembali
Ku tak mampu memdengar melodi bisu
Aku tahu aku di sini tapi aku sesat
Ditiup dalam kekeliruan oleh sang angin
Aku menyembunyikan mukaku
Menangis keseorangan
Aku memerlukan jalan untuk pulang
Kembali ke tempat itu
Hari hari yang bahagia
Kehidupan yang biasa aku tempuhi
Di mana setiap senyuman
Dilahirkan melalui kasih dan keikhlasan
Dan setiap titis air mata merembeskan kegembiraan

(ni bukan sajak mahupun syair...)






















Friday, 6 March 2009

Tag Sabrina

1. Anda rase anda HOT?**
tak..aku tak hot..just sedap mate memandang jewr..hahaha

2. Upload gambar kegemaran anda.

















3. Kenapa anda suka gambar ini ?

sebabnyer..muke aku time ni suci jer dari jerawat2 yang durjane...time tue,mak ngan abah aku pon tak pernah nak bising2 pasal jerawat yang bertaburan di permukaan muke aku ni ha...pastu..time tue..aku pun tak payah nak bazir2 duit beli facial wash yang boleh menyahkan jerawat2 yang langsung tak diundang untuk bermastautin kat atas muke aku..huh.....(gambar ni amik time pas trial spm..aku melanding atas katil aku and tanpe segan silu amik phone mursyid n tanpe disedari orang lain.. pastu tangkap pic aku sendiri.hahahaha)

4. Bila kali terakhir makan pizza ?
aritu..tak ingat bile ntah.ngan roommate aku..huhu

5. Lagu terakhir yang anda dengar ?
m daud kilau cek mek molek..hahaha..roommate aku pasang kuat2 kat speaker.hahaha

6. Apa yang sedang anda buat selain dari buat tag ni ?
tahan kencing..malas tol nak pg toilet buat mase skang.risau gak terkene batu karang, sakit pundi kencing, sakit buah pinggang dan sebagainyer...

7. Selain nama anda sendiri, apakah lagi nama yang anda suka orang paggil anda ?
alaah..malas tol nak jawab soalan ni...kang kalau aku cakap nanti ade la sipolan2 yang ngumpat aku ni tak sedor diri..ha...kebanyakan rakyat malaysia ni..hobi die kan mengumpat..ha..hahaha.so untuk mengelakkan sipolan itu mendapat dose mengumpat yang lebih berat dari dose membunuh orang, makenye..adelah baik kirenye aku tak jawwab soalan ini yer...haha

8. Tag lagi 5 orang:-
malas r nak tag2 ni
menyusahkan jerk..
huhu

9. Siapa no 1 ?
undefined

10. Siapakah orang no 2
cannot search

11. Orang nombor 3 ada hubungan dengan sesiapa ?
syntax error

Wednesday, 4 March 2009

Its All About Life



Dalam hidup...

Cinta boleh datang dan pergi...

Ketawa kerananya,

Senyum kerananya,Add Image

Menangis semahunya,

Sakit...

Bermula dengan persahabatan,

Segelintir pula cuma sedar bila ia hilang,

Semata-mata untuk rasa dihargai,

Ada yang percaya,

Cintanya untuk selamanya…

But some of us,

Finally we realize that life is not a fairy tale;

We need to start over...

Demi sebuah impian, tak salah untuk kita berkorban,

Bila mana hati kita rapat menghadapi realiti

Nangis, nangis semahunya ,

Tapi jangan biarkan hati kita terus rebah.

Sejauh mana kita kenal hati budi seseorang,

Kita tetap tak boleh buat penilaian...

In life...

We have to learn to let go and keep on moving...

The more you wait, the more time you waste...

Bermula dengan hati, angan dan mimpi,

Sebesar mana pun kedudukan kita,

Segagah prinsip mampu goyah,

Because of love,

Because we’re human beings.

Mudah lemas bila kita ni lemah

Kita harus kuatkan hati

Percaya naluri

Just admit it

Lafazkan cintaku mahukan dia

As for me,

Hanya Tuhan yang tahu,

Bagaimana penghujung hidup saya,

Tapi saya tahu,

Apa permulaan cerita.

Terpulang pada kita,

Untuk buat pilihan:
whether we win or lose

And I choose to win!


Quoted from Sindarela Last Scene
(Credit To Radius One And Nassier)



video

Sunday, 1 March 2009

Tiade Niat Untuk Politiking


Ini kediaman rasmi Perdana Menteri Malaysia. Buat mase sekarang..Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Seri Perdana disewa pada kadar RM4.15 juta setahun ataupun RM345, 833.33 sebulan atau RM11,527.77 sehari

Yang ni pulak.. Seri Satria...kediaman rasmi timbalan perdana menteri..curently, datok seri najib.Seri Satria pulak, sewa die, RM2.74 juta setahun ataupun RM228 333.33 sebulan atau RM7,611.11 sehari

(Angke2 di atas dibentangkan di Dewan Rakyat baru2 ini)


Ni pulak kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat. Percaye tak? Betol.. Ni la rumah dier...Rumah die dibine atas tanah die sendiri. So, rasenye tak payah bayar sewa pape. Duit rakyat pon save sikit an...



Aku....Cinte..



heisy...
aku merenung jauh ke luar..
malam yang dingin
bulan yang terang

aku cek inbox...
dalam inbox tue ade, ade msg dari seorang member lame...
'oit!! tipu la ko takde awek!!!'
hurm..tu la subjek die bile die msg aku...
awek...
atau dalam bahase english nyer sweet heart..aka honey..sayang n etc2...
adoi...telah aku katekan...aku takde awek...
tapi die tetap tak caye..
huh..
sebelum2 ni pon ramai tanye bende samer..
tape jawapan yang stereotype : aku takde awek
soalan ni...pade aku..agak sensitif kot..aku tak suke tol org tanye pasal awek2 ni...
tapi itu tak bermakne aku gay..
ha...sape yang ckp aku gay cos takde awek tu memang nak kene penerajang laju2 r tue..
ngok tol kalau ade yg pikir aku gay..huh....aku straight la...
tapi ntah la...
aku pon tak tau bile la mase aku nak ade 'someone'
'sesekali...kurasa teringin...' (lagu shima) haha
hurm..tapi apekan daye..
mase aku tengok match rugby smlm....
mcm sweet jerk aweks2 pg turun support masing2 punyer chenta..
heish kan best kalau bende yg same jd kat aku
hahaha
aku tak pernah bercinte...
seriousely...
nape ek?
takde org nak kat aku kot..
wawawa...
ramai da kengkawan aku suruh cari..
tapi macam mane??
jauh di sudut hati ini...
urgh..ayat jiwang...wuek...
hahaha
ok2
aku ulang
tapi jauh di sudut hati ini...
aku sangat2 ingin mencintai dan dicintai..
membelai dan dibelai..
waa...
aku pon kadang2 mcm agak envy biler kengkawan citer pasal girl dorang...
hurm..
aku rase aku dah bersedie kot..
mentally and physically..
kot nye la..
cos aku rase aku ni agak lambat matang la
hahaha
tapi perasaan takut tue ade gak..
segan..
huisy..
cos aku tak nak la relationship aku clash kat tengah2 jalan..
kalau blh biar la sampai ade anak...cucu..and sampai mati pon aku ngan die tetap couple..
haha
ha...tu pasal aku nak relationship aku relationship yang seriouse..
bukan relationship yang sekadar suke2 and nak seronok2..
and aku harap2 kalau aku da start relationship...study aku tak kene negative effect..
and relationship aku disenangi and sentiase mendapat support dari kengkawan...and orag2 yang dekat ngan aku...
and relationship aku tak melanggar batas2 agame n sentiase diberkati Tuhan Yang Maha Esa..
Soalnye sekarang..
bile?
siape?
hurm..
aku kembali termenung....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...