Saturday, 30 July 2011

Saman UiTM


Maklumat ini aku dapat daripada Facebook kawan aku, Berque, MPP Fakulti Sains Gunaan UiTM Shah Alam. Yang ni, kira macam panduan untuk sesiapa yang kena saman.


Saman Tatatertib, maksimum= RM500..


Saman Trafik, maksimum=RM 100


Perlu dibayar dalam tempoh 7 hari dr tarikh saman dikeluarkan. Namun begitu, unit polis bantuan (unit keselamatan) sudah ada rate-rate bagi kesalahan-kesalahan tertentu mngikut justifikasi kesalahan...untuk mendapat pengurangan ini,pelajar harusah:


1. Bayar saman dalam tempoh 7 hari selepas tarikh saman dikeluarkan.

2. Datang sendiri ke unit polis bantuan bersama surat saman DAN surat rasmi rayuan pengurangan saman di alamatkn ke unit polis bantuan.

3. Datang dengan sikap yg berhemah (tanpa marah2 dan sebagainya) bila berurusan dengan unit polis bantuan ni.

4. Sekiranya masih tidak berpuas hati dengan nilai pengurangan yg diberikan, kemukakan rayuan untuk kali kedua pula..di alamatkan kepada ketua unit polis bantuan UiTM..Tn. Badar bagi mendapat budi bicara untuk kali kedua.


Sekian. Harap maklumat ini dapat disebarkan kpd warga UiTM yg lain.


** kepada mereka yg akan konvo...langkah yg sama (dari nombor 2-4) perlu dilakukan bagi mengurangkn kadar saman yg anda kena. Harap maklum..=)


nota kaki : student uitm memang selalu kena saman. kadang-kandang parent student pun kena saman.

10 comments:

hazifah wasimah said...

tp ak cek td sman trafik ak rm300.. giler ar.. ak pun xtau weh.. ak xpnah pun dpt saman tarikh tu..

melur. said...

alamak baru jadi polis bantuan kot.. kalau tuka polis betul, ramai la kena amek anti depressant sbb stress sangat pergi mana semua kena saman.

- abdul hadi abdul muti - said...

hazifah wasimah

ada tersilap key in data kot, baik ko buat report

- abdul hadi abdul muti - said...

melur.

haha.tulah,kadang-kadang tak bertimbang rasa langsung

hazifah wasimah said...

cm susah ja nk wat report.. especially abg spek putih tu.. mcm2 songeh dia..

- abdul hadi abdul muti - said...

owh.karim.haha.ko [g terus pejabat keselamatan je,kat bukit tonggek

bwk motor je said...

dan student uitm pun ramai gak yg tak mkn saman hehe

- abdul hadi abdul muti - said...

bwk motor je

tu lah,sebab kalau tak de sticker, susah jugak pak gad tu nak saman kan.haha

diva suka merempit said...

pernah gak kena saman coz park keta kat tempat dekan..zzzz

- abdul hadi abdul muti - said...

diva suka merempit

haha.memang confirm kena samanlah parking kat situ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...