Saturday, 23 July 2011

Asset Dunia Semata

Cuti gila lama 4 bulan sangatlah menjengkelkan. Aku dah takde kerja, selalu pergi buat post panjang-panjang dekat blog.

Masa aku online, selalu memang aku bukak Facebook, Youtube dan Blogspot. Itu jelah. Tapi aku pun selalu bukak laman-laman web jual rumah, jual kereta, jual tanah. Contoh macam mudah.my, www.starproperty.com, www.lelong.com.my, 701panduan.com. Haha. Gila.

Bukanlah apa, aku saje nak plan masa depanlah konon. Haa, merancang perbelanjaan dari sekarang. Haruslah kan. Nak-nak pulak zaman sekarang ni ekonomi bukan macam stable sangat. Ini semua salah sistem kapitalis. Huh, tiba-tiba.

Bila aku tengok-tengok balik harga rumah, memang aku macam pening jugak. Kalau rumah dekat Shah Alam, macam rumah apartment, range harga RM300 000 paling murah. Kalau macam semi D, paling murah pun RM500 000. Kalau dekat Ipoh, semi D dalam RM 150 000. Lebih kurang jugaklah dengan Melaka. Aku selalu tengok harga rumah area tu je sebab aku teringin nak tinggal samada kat Shah Alam, Ipoh, or Melaka.Tak pun, dekat area Bangi, Nilai or Kajang. Haha. Plus, aku teringin nak beli rumah semi D. Selesa sikit sebab kalau rumah bertingkat-tingkat ni tak best. Tapi bila tengok harga, tu dia lah hai, mahal gila. Aku pun macam risau jugak macam mana lah aku nak beli rumah nanti. Pening kelapa. Gaji paling tinggi lepas grad mesti dalam RM2500-RM3000 je, so,mampu ke nak beli rumah yang harga RM 150,000 ke atas tu? Hurm..


Lepas tu, kereta. Kereta ni mesti macam tradisi yang wajib beli lepas dapat kerja. Tak kisahlah ada MRT ke, takde MRT ke, kereta memang kena beli kat Malaysia. Malaysia ni pulak, sebab dah memang polisi, so, harga kereta dekat Malaysia serius shit mahal gila. Polisi automotif kat Malaysia ni still protect Proton so that Proton can still survive. Sebab Proton ni memang harap orang Malaysia beli je. Aku pernah baca, jualan kereta Proton dekat UK berapa belas je. So, kalau polisi yang pakai sekarang ni takde memang lingkup Proton. Sebab, setahu aku, harga Vios tu kalau nak ikutkan, dalam RM 40 000 je, bukan RM 89 000 macam sekarang ni. Tapi, aku ni berangan, aku tak nak la pakai Vios. Aku berangan at least nak pakai Peugeot ke, sebab kereta conti ni sedap sikit. Hehe. Kalau nak beli BMW macam mahal sangatlah pulak.


Kalau nak pakai kereta Jepun pun, at least pakailah City ke, Civic. Tapi, harga kereta memang mahal kat Malaysia. Itu masalah utama. So, rasanya, mungkin aku beli kereta second hand je kot waktu mula-mula grad and nak kerja. Huu. Kalau bapak aku sudi nak bagi kereta Proton Saga yang lama tu kat aku, aku pakai lenjan je lah kereta tu, dalam 5 tahun kumpul duit, maybe boleh lah kot kalau nak beli kereta harga yang RM 100k plus2. Hehe. Tapi memang betullah, akak aku beli MyVi, tiap-tiap bulan bayar RM 500. MyVi tu harganya RM 55000 lebih kurang. Gaji akak aku dalam RM 2800. Macam tinggi gila je nak bayar RM 500 tiap-tiap bulan. Nak makan lagi, bayar rumah lagi. Nak simpan duit lagi. Nak shopping lagi. Nak beli perabot, periuk nasi segala. Kumpul duit nak kahwin.

Ha, kenduri kahwin ni satu hal. Paling-paling pun sekali kenduri mau habis RM 30 000. Adoi.. Poning palo den!! Kan bagus kalau buat kenduri waktu-waktu pukul 10 pagi. Menu, bihun goreng. Habis kenduri waktu Zohor. Bihun, satu bungkus baru seringgit lebih. Haha. Tak payah nak sanding-sanding nak renjis-renjis. Jamuan makan dah cukup. Save sikit belanja. Barulah dapat guna duit untuk beli apa yang patut untuk membina keluraga bahagia. Huhu.

8 comments:

Widurifarhana said...

aku cdg nnti kawin nak bg air msak dgn kurma je. aku rasa afdhal. LOL

IMANSHAH said...

mak tak mampu noks

- abdul hadi abdul muti - said...

Widurifarhana

zaman Rasulallah dulu, baginda pernah buat kenduri kurma celup tepung je. ok ape? huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

IMANSHAH

ape yang tak mampu?haha

Maisarah said...

ari tu, dgr ade consultant bg advice pasl kewangan ni kat MHI...supposed to be, mase br kerja, if gaji x besar mane, kite x sepatutnya, terus2 beli kereta...yg penting, every month perlu ketepikan 20% drpd gaji, %-saving, 5%- labur kat asb n 10%- takaful...lps ade 6 months punye p'belanjaan ade dlam account tuk kecemasan, br bleh beli kete semua...kalau gaji besar xpelah..huhu..pening ngan duit ni...=)

Maisarah said...
This comment has been removed by the author.
PROYECTOS said...

Great blog!!!

Azlina ishAk said...

setiap lelaki patut berfikiran seperti ini.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...