Wednesday, 15 June 2011

Cerita Korea

Post ni bukan nak mengguris atau merobek hati dan sanubari sesiapa. Hanya berkongsi pandangan.

Cerita Korea.

Haih, aku tak faham kenapa sampai sekarang orang suka tengok cerita Korea.

Tak dinafikan, orang Malaysia memang cepat excited dengan cerita-cerita dari negara luar. Tapi dia punya minat tu kejap je. Contoh, awal-awal milenium dulu, banyak cerita-cerita Latin yang dapat top rating. Mula-mula Maria Mercedes. Even Maria Mercedes tu pakai suara Sharifah Shahira, tapi orang suka.



Lepas tu, muncullah cerita La Uso Padora la, Mistress Hermanas la. Kalau tak silap aku, TV3 bawak masuk cerita Rosalinda sebab nak compete dengan NTV7 yang jadi musuh ketat diorang sebab time tu NTV7 je yang bergiat aktif tayang cerita Latin ni. Lepas tu, cerita-cerita telenovela Latin ni dah tak musim dah.



Dekat-dekat zaman ni, muncullah cerita-cerita Korea. Haa, yang aku ingat paling mencanak-canak popular, Winter Sonata.

Sebab ape aku tak tau lah. Aku tak pernah tengok pun cerita dia. Tapi aku tau la lagu dia yang Hizamy eh Hazami nyanyi tu. Masa tu pun, aku tak tau lagu Hazami tu macam mane. Buktinya, masa aku Form 2, aku pernah kena paksa nyanyi atas stage lagu Hazami tu. Ape ntah tajuk dia. Aku tak tau weh lagu tuh. So aku buat melodi sendiri sambil garu-garu kepala. Aku tak nafikan, aku pun pernah jugak layan cerita Korea ni. Cerita Korea yang aku pernah tengok, mula-mula sekali, The Successfull Story Of A Bright Girl.

Lepas tu, sebab kan kawan-kawan aku selalu lepak dekat bilik rehat asrama yang ada tv masa hari sabtu dengan ahad, pukul 4 petang, untuk tengok cerita Full House, so aku pun tengok je la. Tapi aku selalu baring and tumpang bantal orang masa tengok cerita ni. So, dalam pukul 430, aku selalu tidor. Pukul 4.55 macam tu baru aku bangun balik. Haha. Lepas tu, cerita My Girl, pun aku selalu tidor jugak.

Lepas tu, lama-lama aku makin bosan dan tak suka tengok cerita Korea ni. Sebab? Dia punya plot macam lebih kurang sama je. Mesti ada 4 orang. Contoh, W, X, Y, dan Z. W dengan X ni hero and heroin. Yang Y dengan Z pulak penjahat lelaki dan penjahat perempuan yang akan mengacau cinta sejati W dengan X tu konon nya.

Lepas tu, cerita Korea ni selalunya mesti ada scene heroin dia yang macam careless nak mampus. Pakai heels tiba-tiba terpeleot la. Makan cokelat pastu cokelat terkena kat pipi sampai mata la. Alahai, bosan la.

Lepas tu, mesti heroin dia macam gedik-gedik ala-ala budak tadika. Ntah pape. Konon comel la. Pastu suke sangat buat mulut itik. Tu pasal perempuan-perempuan kat Malaysia ni suke posing gambar sambil buat mulut itik. Lepas tu, suke marah tak tentu pasal. Selalunya, dia marah kat hero masa diorang baru berkenalan. Yang heroin ni pulak kalau time bercakap masa marah, mesti bercakap macam kene sumbat nasi. Ape la. Yang ni memang obvious kalau cerita tu pakai bahasa Mandarin. Kalau memang dia pakai bahasa Korea, bunyi dia macam merengek-rengek. Menjela-jela je kalau dengar.

Lepas tu, pelakon dia mesti suka buat scene yang excited-excited terlebih yang fake. Gedik sangat la.

Lepas tu, yang hero, kalau ade scene lawan-lawan mesti tunjuk yang aksi lawan-lawan dia tu flawless gila. Lepas tu, muka nak jambu je.

Tapi, cetita Korea tetap ramai orang tengok. Masa cerita-cerita Winter Sonata, Autumn In My Heart, Summer, Spring sumer tengah meletup-letup, cerita-cerita Indon pun masuk. Tapi, before cerita Indonesia masuk, ade cerita Filipina. Ni ha, cerita Kahit Kailan. Tapi, cerita Filipina tak tahan lama sebab ada cerita Indonesia. Mula-mula Malin Kundang, yang mak dia penyanyi asal lagu Tenda Biru, yang Syuib Sepah suka nyanyi tu. Lepas tu, sape yang tak tau cerita Bawang Merah Bawan Putttiiihh!!

Rika Sumantho dan anaknye Bawang Merah yang durjana tu. Even though banyak scene mengarut, macam kuasa "tatap mata aku" oleh Omma Bertha, tapi cerita tu meletup-letup. Lepas tu, cerita Indonesia dah macam suam-suam kuku.


Tapi cerita Korea tetap ramai yang tengok. Hurm..Moral of the story, cerita Malaysia pun best la.


Lagi satu, kepada yang suka tengok cerita Korea, tolonglah jangan praktikkan tindak-tanduk yang kalian tengok dalam cerita Korea tu ke dalam dunia nyata. Sangat tidak sesuai.

Sunday, 12 June 2011

Berniaga Di Final Piala FA 2011

Aku ada seorang kawan. Nama dia F-R-E-E-Y-N. Freeyn!! Parent dia ni berniaga dekat Stadium Bukit Jalil. Semalam final Piala FA, Terengganu lawan Kelantan. So, aku dengan 2 orang lagi kawan aku, Mag, dengan Elina, tolong dia berniaga dekat final tu.

Kitorang bertolak dari Shah Alam pukul 9 pagi. Sampai Bukit Jalil lebih kurang pukul 10 pagi. Sampai-sampai je memang dah sesak teruk dekat bahagian dalam stadium. So, terpaksa jalan jauh dari parking ke tapak berniaga. Sepanjang berjalan tu, bas-bas penyokong Kelantan banyak yang dah sampai dah. Penyokong diorang pun ada yang modified kereta jadi rumah.

Kitorang punya tapak berniaga dekat depan entrance penonton untuk penyokong Terengganu. Sampai-sampai tapak berniaga, dah siap pasang khemah. So, tugas kitorang ialah menyiapkan 1500 burger.

Mula-mula aku tak reti nak potong roti burger. Sumpah aku tak reti. Asal aku potong je mesti tak balance. So, aku amil shift menuang sos ke atas roti. Nak buat burger untuk berniaga ni senang je. Mula-mula letakkan roti bawah dekat atas meja. Lepas tu letak kobis yang telah dicencang halus. Lepas tu letak sos dengan mayonis. Lepas tu letak daging. Lepas tu letak sos balik. Lepas tu letak roti yang bahagian atas pulak. Lepas tu bungkus. Siap!!

Itulah kerja kitorang dari pukul 10 pagi sampai pukul 4.00 petang. Tapi kitorang bukan buat burger je. Tapi, nak kene cucuk nugget dengan bebola. Lagi, nak kene buat nasi lemak. Kitorang kene siapkan sebelum pukul 4 sebab pukul 6 penyokong-penyokong Terengganu dah nak masuk stadium dah. So, kene ready la betul-betul semua benda yang nak dijual.

Kitorang jual burger, hot dog cheese, bebola, chhezels, kuaci, kacang kuda, nasi lemak, nasi goreng dengan kuew tiau goreng dengan air.

tepat je pukul 6, RELA dah bukak gate untuk penyokong masuk dah. Ya Allah, time ni sumpah havoc gila. Korang pernah tengok cerita Thor tak? Kan ada masa mula-mula cerita tu, dia tunjuk kerajaan orang baik tu lawan dengan kerajaan ais tu kan? Haa, macam tu la suasana dia. Dengan vuvuzela pin!! pin!! pin!! Tapi best!! Kedai kitorang memang kena serbu habis.

Penyokong Terengganu


Penyokong Kelantan

Penyokong Terengganu ni overall ok. Cuma, tolonglah cakap Bahasa Melayu standart. Aku dah la tak paham cakap Terengganu. Pastu diorang mintak kat aku dalam bahasa Terengganu. Haha. Letih jugak lah nak melayan. Tapi best sebab pengalaman. Semalam, aku dah belajar bahasa Terengganu sikit-sikit. Contoh, se tu maksudnya satu. Ha, yang ni best. Ada abang ni dia bagitau aku, dia nak cucumbit. Aku tak tau la betul ke tidak ejaan tu. Haha. Mula-mula aku blur, cucumbit tu mende?? Pastu aku tanya dia, dia tanya aku balik. Pastu dia nak cepat, dia tarik je beg plastik lepas tu dia bungkus sendiri air dia dengan plastik tu. Rupa-rupanya cucumbit tu plastik ke.. Lerh.. Haha.

Part yang paling best, waktu own goal yang minit ke 90 tu. Mula-mula penyokong Terengganu memang dah ramai keluar stadium dah. Lepas tu, bila gol je, semua serbu pakat dok masuk balik. Ada lelaki ni, dia dah bayar dah duit air, tapi, gol punya pasal, dia lupa nak amik air dia. Haha.

Lepas tu, jualan kitorang memang habis. Licin. Dah takde tinggal apa. Lepas berniaga, kene cuci bekas air, periuk belanga bagai.

Penat memang penat. Sumpah weh, penat and sakit badan dia macam baru lepas main rugby. Haha. Mane taknya, berdiri dari pukul 10 pagi sampai pukul 11 malam. Dapat duduk pun masa duduk dalam sembahyang je. Tapi best sebab pengalaman berniaga tu. And nasib baik penyokong Terengganu pon bagus-bagus belaka.

Kalau boleh, untuk final Piala Malaysia pun, kalau kawan aku tu ajak berniaga lagi, aku memang nak berniaga.


video
Gol Final Piala FA 2011

Wednesday, 8 June 2011

Kari



Ding dang ding danh!! Alexender!!! Hah!! Ttiber...!!! Haha.

Korang suke makan kari? Gulai kari atau pon juge dikenali sebagai gulai rempah memang sangatlah popular dan famous dan sangat digemari ramai. Gulai kari ni selalunya orang buat untuk masak ayam, masak ikan, masak ape lagi eah? Urm, masak bendi, masak terong, masak kepala ikan. Tak pun buat cicah roti canai.

Kalau tak suke makan kari, tak Malaysia la kan? Hurm, yeke? Aku adalah orang Malaysia yang memang tak suka makan kari. Bukan la nak eksyen aku ni perasan orang puteh yang alergic dengan kari. Alah, gulai lain macam gulai lemak, masak kicap and semua jenis kuah aku makan je. Tapi bukan kari.

Tekak aku memang tak boleh nak terima kari. Bukan setakat tekak, tapi, perut aku pon sama. Aku pernah paksa makan kari, tapi lepas tu otak aku jam. Pening dalam setengah jam, lepas tu mesti pergi toilet, pastu muntahkan balik kari tu. Hehe.

Kalau makan roti canai, aku lagi prefer cicah dengan kuah dal. Tak pun cicah dengan susu pekat or cicah dengan gula ke. Kari?? Oh tidak tidak tidak. Haha

Tabiat aku tak suka makan kari ni mule tertanam masa aku waktu zaman-zaman kat sekolah menengah kot. Dekat sekolah aku tu dulu, hari Selasa malam kalau tak silap, menu dia kari ikan ape ntah dengan ikan bilis goreng dengan kacang. Kari ikan tu lebih famous dengan nama ikan keramat. Memang disastrous teruk la ikan keramat tu. Ko bau dari pintu dining hall tu pun dah tertutup selera makan. Haha. So, mungkin start dari tu, aku tak makan kari kot.

Tapi, rasanya, dari kecik aku tak makan kari. Sebab tu kalau mak aku masak kari, mak aku akan masak side dish untuk anak bujang trang tang tang dia ni ha. Sebab memang tau, kalau masak kari, aku takkan makan nasi punya. Mesti aku buat air panas cicah biskut je dari makan nasi dengan kari. Haha.

So, sebagai penutup, kari memang sedap kalau orang tu suka makan kari. =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...