Monday, 13 August 2012

Tahlil Dan Ifthor Starian037 Edisi Ke-5


Masa taip entry ni, aku still busy comment-comment gambar-gambar event kelmarin. Seronok rasanya dapat jumpa dengan teman-teman yang dah nak masuk sepuluh tahun jadi kawan.

Majis ifthar dan tahlil ni dah masuk 5th edition dah. Event ni buat dekat XnR Laser Strike. Tempat dia memang puas hati. Dengan bayaran RM35 semalam, korang boleh duduk dekat sini. Boleh buat bbq and boleh try macam-macam game macam laser tag, water tubing, flying fox, bola tampar. Rumah yang kat bawah ni, ada ruang tamu, dapur lengkap, bilik dua, bilik air and toilet dua.




Masa mula-mula event, memang macam kelam kabut. Sebab ayam bbq tu kena marinade siap-siap sebelum bawak pergi kat tempat event. Yang marinade ni pulak yang datang dari utara and Shah Alam.  Cerita paling best, time nak marinade, GG tumbuk bahan-bahan marinade guna lesung batu. Lesung batu tu pulak besar batang penyapu je. Aizat boleh pergi Tesco beli blander baru, bila Aizat balik, GG tak habis tumbuk lagi. Last-last blender je. Hancur lumat tak sampai 2 minit pun. Haha.

Aku pulak gerak dari Seremban dengan Muz and Ustad. Sepanjang jalan memang jam. Sebenarnya, kalau nak ikutkan, Hulu Langat dengan Seremban bukan jauh pun. Dalam setengah jam pun boleh sampai. Tapi memandangkan dah plan berkumpul dekat Tesco Ampang, so, kena gerak pergi Tesco Ampang dulu sebeblum pergi Hulu Langat. Sampai dekat Tesco Ampang, pergi Popular, cari novel Iba, tapi tak jumpa. Lama sikit, jumpa Bard, Pekcha, Ansor, dengan Myro baru lepas beli planta dengan sudu plastik. Lepas tu, Toped, Ajiq, Wan dengan Paan sampai.Bising gila. Seronok berdiri kat tengah-tengah orang nak lalu lalang pergi Tesco tu lepas tu gelak kuat-kuat.

 Then, memandangkan Bard kencing ada GPS, so, Paan yang selalu lupa, lead jalan nak pergi Hulu Langat dari Tesco Ampang. Ajiq, Toped dengan Wan kena tunggu budak-budak dari Shah Alam  sampai Tesco. 

Bila sampai-sampai je, memang dalam tempat yang nak buat event ni. Setel, tuan punya tempat, jemput kitorang. Memang masuk dalam gila. Tapi sampai-sampai je, pergh, memang style. Tapi mula-mula tu was-was jugak sebab terbayang tiba-tiba ada orang gaji misteri ke or hantu mak mah ke kat rumah ni. Haha. Tak dilupakan jugak, kucing kacuk kucing biasa dengan kucing hutan. Kerjanya anyik nak gesel-gesel je. Dahlah dia gesel kuat gila. Siap mencakar lagi.




Then, sementara tunggu ayam, duduk lepak-lepak dulu.




Dalam pukul 6, baru start bakar ayam. Aku dengan Maos, Ajiq and Pekcha beli barang makan dekat bazar.

Kitorang beli gulai kawah 4 bungkus, sambal pedal, sambal sotong, sayur dengan karipap 40 ketul. Terkejut badak makcik tu bila kitorang cakap nak karipap 40 ketul. Sampai tersasul-sasul nak kira berapa ringgit. Haha.

Balik bazar je, terus sambung masak. Lepas tu, terus berbuka lepas tu sembahyang maghrib, tahlil, isyak and terawih. Lepas setel terawih, sambung dengan riadah malam. Main laser tag dengan water tubing.

Barbikiu!!


Aku main laser tag je. Tak main water tubing pun sebab aku fobia sikit bab-bab air ni. Sebab pernah hampir lemas time mandi kat Ulu Kenas. So, mula-mula nak tidor, tapi tiba-tiba Muz ajak makan jagung rebus cicah planta. So, tak jadi tidur. Lepas tu, sembang-sembang sambil makan hotdog. Lepas tu, semua orang lapar. So, bila geledah-geledah, kat dapur tu ada bahan-bahan nasi goreng. So, memang masukkan je apa yang ada, buat nasi goreng untuk sahur. Aku tak masak sangat pun. Aku dok bising-bising je kat dapur tu tapi pergi ramas  nasi je. Haha. Yang masak, Toped, Muz, Faris. Yang tolong-tolong potong bawang, Mago, Ijat, Aizat, Ajiq. Rasa nasi goreng tu memang best just tekak aku je perit masa tu.

Lepas tu, pukul 330,sambung tidor. Lepas tu, pukul 515, bangun, makan kurma lepas tu pau Muz punya Milo. Haha. Then, sembahyang subuh. Ha.. Yang ni ramai escape. Iba sangat kecewa!! Baik korang qada'. Yelah, kita ni kan buat tahlil malam tu. Macam mana nak sampai tahlil tu kalau sembahyang pun tinggal. Yedak?

Then, keberangkatan pulang kontinjen dari Utara diketuai oleh Hizamy. Lepas tu, semua orang bangun, kemas tempat, then semua orang balik. Sedih.

All in all, event this time, even though mula-mula serabut tapi makin lama makin best. Terima kasih kepada semua Leonairats!! We are debaek!! Haha.

LEONAIRATS
More Than Brotherhood







 

3 comments:

Sue Unnie.. said...

wei. jeles aku. seyes nampak best. aku tau best walaupun aku xde kat situ. katne tmpat tu..? aku nak g jugak ah pastu wat entry lagi power biar ko jeles jugak..haaaa.. siap ko..

obat vitalitas herbal said...

weitz.... jadi inget temen2 gue.... jadi iri nih... ^_^

Hans said...

seronoknya berbuka dan bbq ramai2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...