Saturday, 25 August 2012

Kenapa Suka Tengok Hindustan?

Makin lama makin bosan kan blog ni? Aku pun dah tak ada cerita best-best nak share. So, dalam kesenduan nak menulis blog ni, masa tengah raya-raya ni, banyak betul cerita-cerita Hindustan kat tv. Cerita-cerita Hindustan ni bukan cerita-cerita Hindustan zaman sekarang yang semua nak hi tech hi tech. Sampaikan nak main basketball pun suruh alien yang scorekan. Bukan. Cerita Hindustan yang aku cakap ni, macam cerita Khabhi Khubshie Kabhie Gham atau dalam bahasa Melayu standard, disebut sebagai kadang-kadang sedih, kadang-kadang happy. Happy? Pencemaran bahasa Melayu di situ. Haha. Tak pun, cerita Mohabbatein. Yang ni baru tengok tadi. Cerita ni mengundang zaman sekolah aku sebab Gurukul tu macam gersang dengan belaian kasih sayang dan cinta. Haha.

Kenapa ramai orang suka tengok Hindustan? Aku rasa, maybe sebab yang paling utama, sebab skrip dia kot. Skrip cerita-cerita Hindustan ni dia ada feel. Ada jiwa. Bukan macam cerita Ahmad Idham tu. Skrip main asal sempat je. Cerita-cerita KRU pun sama. CGI lawa tapi skrip dengan penghayatan watak memang fail. Maaf cakaplah. Hew hew hew. Sebab haritu aku sakit tengok Magika. Dahlah asyik ulang-ulang je cerita Magika tu.

Lepas tu, maybe ramai orang suka tengok cerita Hindustan sebab diorang try nak jadi macam dalam cerita Hindustan tu. Macam dalam cerita Hindustan, kan selalu tunjuk keluarga bahagia, pasangan yang bercinta bahagia. Aku pernah baca ada satu artikel ni. Pasal, kenapa orang kita suka tengok Nur Kasih. Maybe sebab ikatan ukhwah antara keluarga dekat Malaysia ni dah kurang. Sama jugak macam kat India. Filem diorang ramai orang India tengok sebab ramai rakyat India yang hidup miskin. So, filem diorang melambangkan impian dan harapan diorang yang sebenarnya.

Aku rasa, maybe sebab tulah kot orang suka tengok Hindustan. Selain itu, maybelah ada pelakon yang kacak dan lawa.

Dalam banyak-banyak cerita Hindustan, yang memang all time favorite aku, cerita Phir Bil Dil Hai Hindustani dengan The Three Idiots.


4 comments:

Wadi AR said...

aku paling suke kabi kushi kabi gem.

Arai Lekir said...

aku suka filem "seeta aur geeta"

Muna Farhana said...

mohabatein best, 3 idiots mantap tapi paling latest ra.one bole tahan jugak SRK nampak mude dlm citer tu.. ^^

Misz Ti said...

Eh bernas la idea awk ni...nice sharing (:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...