Saturday, 9 May 2009

Parit, Perak


Kalau orang tanyer aku.. Adi,ko orang mane ek? Aku pon cakap la,aku orang Perak.. Perak,katne? Kat Parit.. Parit Buntar ke? Eh tak,Parit jerk..Buntar takde.. owh,kat mane ek? haih.. So,hari ni meh saye bawak anda2 sumer mengenali Parit.. Parit ni ade la dalam 20km dari Ipoh... 8km dari Bandar Seri Iskandar.. haa.. Pekan kecik jerk.. huhu Parit ni,orang citer,name die dapat sebab dulu2,orang bine parit besar kat sini sebab nak defend dari askar Siam...ha..tu sebab name tempat ni Parit..huhu Nak tau lagi?? Senang citer,tengok jerk la pic di bawah yerk..

 
Yang ni view kalau anda masuk Parit dari arah Ipoh 






Yang ni, Masjid Jamek Parit



Ni foodcourt.Time ni takde orang sebab tak bukak lagi..depan die Sg Perak.




Ini Pasar Parit.Nak beli ikan ke sayur ker.alah..name pon pasar kan..huhu





Ni,pejabat Mara.Sebelah die,Kedai R.S Adam.Kedai R.s Adam ni jual paper,magazines,stationary..Dulu2,bas-bas yang nak ke Bruas dengan Ipoh, diaambil penumpang kat sini..ha...



` 
Ni kedai mamak Tawakkal.Mase Mak Usu saye kahwin dulu,tak cukup nasik.Askar datang kenduri berape trak ntah.Nak cover nasik yang xcukup,bapak saye ngan ayahlang saye pg beli nasik putih kat sini.hahaha.Sebelah tu,Pasaraya E.T.tempat jual baju2..ha...

Yang warne kuning tu,Stesen Bus Parit


Ni la bas yang selalu saye naik kalau nak ke ipoh..ha..hahaha.bus ni memang macam buruk,tapi kepade saper2 yang dah naik bus ni,memang dorang akan suke giler naik bus ni..ha..sebab naik bus ni mesti melambung2 sambil tergelak kuat..hahaha..

Ni pulak kedai topup kat stesen bus.Selalunyer,kalau saye baru sampai dari Ipoh,saye nak topup,saye beli topup kat sini jerk..huhu

Ni jalan dari Parit,nak ke Kuala Kangsar.Jalan depan sikit,belah kanan,atas bukit,ade s.k.p.Sekolah Katak Puru.hahaha.Ceh,gurau2 jerk,S.K.P tu maknenye,Sekolah Kebangsaan Parit..Belah kiri pulak,ade sekolah Chung Hwa.Dulu2 saye belajar sempoa kat situ,tapi kejap jerk..almaklum la..tak minat math..huhuhu




Nampak tak jambatan tu?Jambatan tu la yang connect tanah belah kanan dengan tanah belah kiri?Tak paham?Ok2.Kalau anda2 nak tahu,kat kawasan Parit ni,ade name tempat Bota Kanan,Bota Kiri,Layang Kanan,Layang Kiri,Lambor Kanan,Lambor Kiri.Yang tempat amik gambar ni,belah kanan.Yang seberang tu,belah kiri..ha...Actually,ni restoran.Name die Tebing.Malam2 memang ramai makan kat sini.Mee Hailam die paling popular kat sini.So, kalau saper2 yang nak buat reunion ker..boleh gak nak buat kat sini.Pot die best kot!!Ceh,sempat gak promote!!hahaha


Ni kat Tebing.Boleh tengok view kat sini sambil lepak2


Ni Klinik Jamal. Satu satunye klinik swata kat Parit,selain klinik kerajaan.Budak2 selalu la sunat kat sini.Tapi,aku sunat kat Kuale Pilah.huhu


Yang ni,Pekan Isnin.Macam pasar tani la.Die bukak 7pagi sampai 12tengah hari.Time kecik2 aku memang excited la pg pekan Isnin ni..Lepas pg pekan isnin,main kat taman cempaka sari.huhu.





Jalan tar yang macam semak2 dalam pic kat atas tu,sebenarnye,dulu2 orang bawak kenderaan memang gune jalan ni.Sebab depan tu ade jambatan.Tapi jambatan lame.Jambatan macam jambatan zaman British jerk.Satu kerete jerk boleh lalu.Huhu.Bunyi die pon bising.Gedegung!!Gedegang!!Gedegung!!Gedegang!!hahaha.




Dulu2 ade bot yang yang bawak orang2 sama ade dari belanje nak ke parit or dari parit ke belanje.So,bot tu turunkan penumpang kat sini..


Ni stesen minyak caltex..Pemilik die namenye Cikgu Zubaidah.huhu.Kerusi2 yang warne coklat gelap kat stesen minyak tu,bekas kerusi2 rumah saye..huhuhu
Pandangan Parit dari atas



Juge pandangan Parit dari atas




Pade sape2 yang belum datang Parit tu,jemput r datang yerk..ha..singgah ler kat umah saye yang tak seberape itu..kengkawan yang pernah sampai,faris,aizat ngan udin jerk...coz hari tu dorang datang pg kenduri doa selamat rumah opah sayer.Makan pulut ngan mee hailam bawah pokok weyh..best giler kot!!!(bukan per,semalam aizat tanyer,bile lagi nak makan berkelah kat umah ko di??)huhu

16 comments:

Fazlan said...

eh, ko dok kat parit ker ? aku ingtkan ko dok kat dlm loji dlu... :P

- abdul hadi abdul muti - said...

to fazlan :
dari ko,dok kat lorong haji taib jerk...
merayu2 sebab takde sape nak tempah ko kan..
ish3..
hahaha

Maisarah said...

lah...ko duk parit je rupenye...popularlah parit skang ni ek?
takpe2 nanti ak popularkan plak gelung pepuyu...huhu...

- abdul hadi abdul muti - said...

to maisarah :
ha'ah..
aku dok parit..
hahaha
ko ingat aku dok ner..?
huhu

Latika Dot.Dot. said...

WO seyes bangga ada og perak camnie.
ngahaa~~

go parit.
go parit.

hye org parit, sy org tlk intan.
i luv u perak, 4 sure u too kan.
ekekek

(jalan2 blog tiba2 nampak PARIT,PERAK. teruja)

ok babai

- abdul hadi abdul muti - said...

to Latika Dot.Dot.:

go parit!!
yeah!!!

go teluk intan gak!!
go! go!
hahaha

ahahaha
promote la teluk intan pulak
haha

faris.a said...

hahah..yer3!

bgoih bebenor org peghrok cm ni..

haha

parit!! here i come..(nnti ak dtg parit lgi.hehe)

fakhruddin said...

yeah dude parit is kinda cool. i've once dreamt of going to such places. nanti aku dtg parit, bawak aku jalan2 tau. tunggu aku ada kereta naik degree nanti hehe

muhammad rahimi bin hasan said...

hahahaha....smart2.. bile nak promote kampung uwan ko plak??hhaahha

fikri FAUZI said...

pasal parit pun nk kecuh ke.
heleleh.
kecuh la mamat ni.
nwy. perghh, da maju kan parit sekang!
;D

imanshah said...

alahai ni sedara cg umaimah ngan cg maimunah nih..dua2 gen g parit!!

Fizah said...

adi, aku dah tw parit ktne...haha...
sebab 2 minggu lps aku ikut bpak aku pergi sitiawan, so lalu parit. Tapi lalu je la, x masuk pun.
hehe...kalo ada masa nnti aku try masuk, sambil tu cari rumah ko..

rapturous said...

hai hadi... wo,, dok kat parit eh??? erm..

* [ F y z a ] * said...

takyah dtg pown rase cam dah gi..semue tmpt tunjuk. nasib x tunjuk tandas awam!

- abdul hadi abdul muti - said...

to faris. a :
ne ko??
tak datang2 pon..hahahaha

to fakhruddin :
kedatangan ko sangat2 dialu2 kan weyh..huhu

to muhammad rahimi b hassan :
ahahaha...oit palo",ko la pulak ptomote tg ipoh...takkan aku lg kot..

to fikri FAUZI :
orang lain tak bising pon..
booo..
hahahaha
alah,kg banjar ko tu macam maju habis..
hahahaha

- abdul hadi abdul muti - said...

to imanshah :
kitorang sekampung jerk..huhu

To Fizah :
lowhh...asal ko tak masuk??
ha...meh3!!!leh mak aku masak nasik gulai tempoyak..ahaha

to rapturous :
ha;ah kat parit jewrk..huhu

to * [ F y z a ] :
rasenyer kat situ takde tandas awam kot..hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...