Sunday, 22 March 2009

goreng pisang


hukhukhuk.... aku mengidam goreng pisang.. hukhukhuk.. roommate aku ni tadi ajak aku pergi beli goreng pisang kat depan.. pastu tak jadi pulak.. huh..... oh goreng pisang... lantak la kat donut2 big apple ke.. garlic bread pizza hut ke... big mc kat mcd ke... muffin kenny rodgers roasters ke... sume2 tu tak dapat menandingi kehebatan dan keagungan sebuah masterpiece yang bername goreng pisang huuii!!!!pisang goreng yang panas2.. dicicah bersame gule. and ade la pulak teh o panas... makan sambil angin petang bertiup tiup menyentuh pipi.. hah....bahagienyer... hahaha aku, kalau ade bahan2 untuk goreng pisang ni.. dah lame aku buat sendiri goreng pisang.. macam maner ek nak buat goreng pisang ni? "apekemende nye yang susoh bebenor mbuat gogheng pisang tue?!" kate mak jah. hahaha aku sebenarnye tau la sikit2 nak buat goreng pisang ni... ha..mak aku mesti bangge tau aku ni reti buat goreng pisang. hhaha. anak sapa la ni?? hahaha meh aku bagi korang resipi untuk buat pisang goreng yg rangup dan lazat ha!!!ate?tunggu hape lagi??lekaih le ngambik pen ngan keghetaih nyer.. ha..tulih!tulih!tulih! ha,tengok! kak bedah kite dah excited dah nak belajar resipi ni!!! hahaha ok,bahan2 die...

tepung beras
tepung gandum garam n gula secukup rasa sedikit air kapur air secukupnye

lepas tu amik air, tepung beras, ngan tepung gandum...
kacau2 bagi pekat and sebati..
pastu masukan kapur sikit..
jangan banyak sangat
nanti pahit la pulak
ha....
ade setengah2 orang letak bijan
tapi mak aku tak pernah la pulak letak bijan
so tak pernah la rase goreng pisang yang ade bijan.
ha..
pastu gaulkan ngan pisang dengan rate ye...
pastu tonggeng minyak dalam kuali..
letak minyak dalam kuali tu agak2 3 quarter kuali tu..
pastu panaskan..
pastu da nampak macam berbuih2 minyak tu..
pastu shrengg!!!campakkan sumer pisang2 itu ke dalam minyak
ha..
agak2 dah masak tu...
angkat la..
pastu hidang..
ha...
senang..!!!

ade orang suke makan ngan gule...
ade gak makan ngan madu..
susu krimer pekat lemak berkrim..
sambal...

pisang goreng ni memang boleh buat duit!!
ha!!!i tell u!!!
hahaha
so no wonder la cikgu rokiah dan suami boleh pakai BMW X5 keliling kampung
ghupenye2 die buat bisnes goreng pisang cik timah oi!!!!
hahahaha
ha...
betol!!!tak tipu!!
aku pernah usyar malaysia hari ini sal goreng pisang
ade sekali tu..
die pergi ade satu kedai goreng pisang kat shah alam ni..
die punyer costumer...
tuuu.. dia!!
beratur panjang2 tengah2 panas semate2 nak beli goreng pisang
pastu kedai ni tak pakai plastik tau
die pakai kertas
alah macm beg kertas yang roti boy or papa roti tu...
ha....
pastu pemilik goreng pisang tu siap bukak cawangan lagi..
ha...
pastu die cakap sebulan boleh dapat 4k plus2
giler r...
huhu

pape pon aku memang ngah mengidam nak makan goreng pisang
huk2

ok la..
sampai di sini saje pertemuan kite pade kali ini
semoge berjumpe di lain hari..
assalaualaikum!!!!
hahahaha

15 comments:

muhammad rahimi bin hasan said...

PISANG GORENG / goreng pisang

aku rasa la..
aku penah makan pisang goreng kat s.alam tu,
aizat g beli,

sedap tu tak dinafikan

tapi sedap lagi

uwan aku buat

hakk tuihh!!

- abdul hadi abdul muti - said...

to palo" (muhammad rahimi bin hassan)

iyyewr!!!!
hahaha
memang la...
goreng pisang uwan ko tu air tangan..
goreng pisang kedai tu die buat cos nak dapat untung semate2..
tu la bezenye air tangan dengan barang makan yang lain..
air tangan ni dibuat dengan penuh keikhlasan untuk orang yang tersayang..
maknenye uwan kau sayang ko la tu
ha...
same gak la dengan goreng pisang mak aku..
tontu2 gogheng pisang omak seyh lagi sodap laie daghi gogheng pisang uwan ekau...
sebab mak aku sayang aku..
hehe..

- abdul hadi abdul muti - said...

to palo" gak

dah name die goreng pisang..
goreng pisang la namenye..
tak payah la tukar2 pisang goreng..
same gak ngan kuih putu, batang buruk,bauhulu..
dah name dorang macam tu..
nak buat macam maner..
huhuhu
(aku buat fakta sendiri)
hahahaha

muhammad rahimi bin hasan said...

aku nak pisang goreng gak!!

tak kire

- abdul hadi abdul muti - said...

to pako"

ko ni pe la...
sian dowh kat goreng pisang..
sesuke ati jer ko tukar name die
hahaha

hizamy RS said...

sedap dowh pisang goreng seksen 19 shah alam seblah stesen komuter tuh. perghhh kerak die pon layan.

- abdul hadi abdul muti - said...

ea??
ramai kot cakap goreng pisang tu best!!
huhu
hurm..nex yer..
aku kat shah alam..
so..
nak gak aku nak try goreng pisang tu
huhu

fakhruddin said...

aku rasa dalam kes ni aku sokong palo haha

bukan ke GORENG PISANG tu perbuatan? dan PISANG GORENG adalah sejenis makanan?... =]

kan?...kan?...

- abdul hadi abdul muti - said...

to fakhrudin :

alah, malas betul aku nak jadi dewan bahase dan pustake kat sini
huhu...
tapi..
patutnye kan Menggoreng pisang,
bukan goreng pisang..
papepun..
aku tatap cakap goreng pisang,
cos goreng pisang tu macam name khas..
ha...
hahaha

LepenT said...

janji ley mkn
udah la ye
hihihi

fikri FAUZI said...

lame sial tak makan pisang goreng.
buat aku terliur pulak kau ni
lol
xP

- abdul hadi abdul muti - said...

to LepenT :

sesajer gaduh nak memeriahkan suasane..
haha

- abdul hadi abdul muti - said...

to fikri FAUZI :

ko tau..
sampai saat ni..
aku belum lagi makan goreng pisang
ha...
isk3..
haha

muhammad rahimi bin hasan said...

pisang goreng gak...


lantak nak jadi apa.

pisang goreng gak

- abdul hadi abdul muti - said...

to muhammad rahimi bin hassan

dah2 la tu palo io..
hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...