Friday, 15 February 2013

Terus Kehadapan

Assalamualaikum wbt!!

Alhamdulillah.. Harini result semester 6 aku untuk Bachelor in Legal Studies dah pun keluar. Result semester n iaku paling macam tak ambil berat sangat padehal result nilah yang determinekan samada aku akan dapat sambung latihan profesional atau also known as Lex Legum Bachelorate (LLB) yang aku pun tak tahu macam mana nak eja "bachelorate" tu. Haha.

Kenapa? Kenapa? Mungkin sebab based on aku punya experience sebelum-sebelum ni, aku rasa, silapnya kita ni bila bab-bab tunggu exam ni ialah, kita memang dah diterapkan dengan konsep usaha+tawakal=kejayaan. Tapi kita lebih pentingkan usaha daripada tawakal. Adakah aku nak cakap yang usaha itu tak penting.

Saudara dan saudari sekalian. Wah dah macam debat perdana. Haha. Apa yang aku nak highlight dekat sini is, memang tak dinafikan semua orang usaha. Usaha dan berusahalah tapi lepas final exam, kita selalu macam   , eh bukan kita, tapi aku, aku selalu macam suka fikir yang lecturer ni marking paper strict, so tak boleh nak harapkan sangat dapat markah bagus untuk subjek ni. Atau, ish, tadi dakwat pen aku buat hal. So tulisan putus-putus. Jadi, dekat sini, kita lebih mengharapkan dekat kuasa lecturer atau dengan kuasa pen yang dakwat putus-putus tu untuk tentukan result peperiksaan kita tu. Entahlah, aku bukan macam Ustaz Azhar Idrus, walhal bukan setaraf denganWardina, tak setanding penulis blog AngelPakaiGuci mahupun Abby Abadi. Ilmu agama aku ni taklah tinggi mana. Tapi, aku pernah baca, kalau kita dah berusaha, dan berserah sepenuhnya dengan Allah setelah kita yakin dengan usaha kita, Insya Allah kejaayan pasti milik kita. Jadi, yakinlah dengan kuasa Allah, bukan kuasa lecturer, makanan yang kita ambil masa exam, mahupun pen yang kita guna kerana Allah tu kan Maha Besar. 

Tapi, ini lagi satu hal. Bila kita usaha, result kita tu tak setimpal dengan usaha. Chill. Selalu kan jadi macam ni? Ya, kerana aku memang sentiasa menghadapi situasi sebegini. Malah semenjak aku sekolah lagi. Aku selalu tengok kawan-kawan aku sembahyang wajib buat, sembahyang sunat buat, bangun malam, stay up sampai pagi, tapi at the end of the day, mamat yang dok panjat pagar pergi karoke jamban dekat JJ Kinta City jugak yang dapat semua A. Yang berusaha bagai nak rak ni, taklah semenggah mana. Relax. kadang-kadang kita lupa yang Allah takkan pernah silap. Kita mungkin fikir nak dapat sepuluh A untuk SPM so that boleh dapat buat preparation buat medic dekat India or Rusia. Tapi alih-alih dapat separuh je A daripada total sepuluh subjek. Sudanhya, ke kolej matrikulasi je. Tapi dekat matriks tu, kita perform, dan siap dapat offer lagi untuk further study dekat sana. Lepas tu, balik terus boleh jadi lecturer dekat matriks. Nah, time SPM bukan main lagi ko pergi Ulu Yam konon nak terjun lepas tu nak mati lemas. Tapi sebabkan ko sabar, ingat Allah, Allah dah bagi benda yang lagi best yang kita tak jangka pun akan dapat. See? Ini bukan rekaan tahu. Ini cerita benar cuma yang part pergi Ulu Yam tu je yang aku tokok sikit. Serius, ini cerita kawan aku yang dah nak balik Malaysia lagi 6 bulan kot. Bila balik sini nanti, terus jadi lecturer dekat matriks. Insya Allah.. 

Lagi satu, kita selalu persoalkan kenapa kita yang gagal. Kenapa? Kenapa? Mungkin macam yang aku cakap tadilah. Allah takkan pernah silap. Tidak akan. Okay, ni pengalaman kawan aku jugak. Masa dia mula masuk dekat sekolah, dia ni kira bright student jugaklah, dapat masuk kelas second. Alih-alih, masa tingkatan dua, result dia teruk gila especially untuk subject math. Tak boleh salahkan cikgu matematik yang berasal dari Kedah tu sebab cikgu tu pun kena paksa dengan parent dia untuk jadi cikgu, walhal dia tak nak jadi cikgu. So, mungkin itu menjadi punca kenapa ilmu dia susah untuk difahami. So, kawan aku ni, dengan ketagih game Ragnarok Online lagi waktu tu, memang selalu dapat markah macam 28/100, 30/100. So masa tingkatan 3, dia kena masuk kelas yang kedua terkebelakang. Ha.. Masa form 1 dengan form 2, masuk kelas kedua paling pandai. Waktu tu, aku tengok dia macam frust jugaklah kot. Tapi bila fikir-fikir balik, aku tengok dekat kelas tu, dia mula bergaul dengan budak-budak yang memang jarang dia bermesra. Sampai ada setengah tu cop dia ni sombong and poyo. Tapi bila dah bercampur dengan diorang semua, budak-budak yang cop budaktu poyo dah tak panggil dia poyo dah. In fact makin rapat. And dia pun dah berubahsikit-sikit ke arah kebaikan. Dan waktu trial PMR, dia dapat 8A yang mana waktu tu, semua calon trial PMR yang dapat 8A, semua budak kelas atasan. So, kiranya, dia ni macam bagi mesej yang tak semestinya budak kelas bawah tak boleh setaraf dengan budak kelas atas. Dan gagal sekali atau dua kali, even 3988 kali pun, kejayaan tetap akan datang juga. Percayalah.

Dan tak lupa juga, bila kita tengah down berdoalah, mengadulah dekat Allah. Lepas tu, just cerita je apa yang korang rasa yang terbuku dekat hati tu, luahkan je dekat someone yang ko boleh rely on. Ini pengalaman akulah. Masa aku part 3, banyak betul ujian. Sampaikan aku rasa takat ni jelah kot aku buat law degree sebab aku rasa perit gila waktu tu. Masalah paling kritikal masa tu bukanlah akademik ke or cinta ke apa, tapi lebih pada masalah duit. Serius aku rasa serabut gila dengan duit masa tu. Aku rasa macam nak lari je dari realiti. Ceh, macam lagu "Bawa.. Aku pergi.. Pacu laju-laju.." bla3 tu. Haha. Paling tidak pun, aku nak ambil cuti khas satu semester sebab dah rasa dah tak boleh survive dah waktu tu. Tapi Allah tunjukkan jalan. Aku terus survive jugak sampai final exam habis. Nasib baik ada kawan yang bagi support kat aku masa tu. Nak cerita dekat parent memang tak beranilah waktu tu. Tapi waktu tu, result kantoi sikitlah. Hehe. Tak sampai 2.5 pun. 2.33 je. Tapi, aku okay je waktu tu. Hehe.

Hah!! Ha... Pergh, aku rasa inilah entry paling serius yang pernah aku tulis setakat ni. Hehe.

So, kepada semua batchmate Bachelor in Legal Studies, tahniah atas usaha anda. Yang mana tak bernasib baik, ingat, jangan give up. Macam aku cakap tadi, Allah takkan sama sekali silap merancang hidup kita. 

So, lepas ni, alhamdulillah, aku dah boleh prepare apa yang patut untuk LLB nanti. Yelah, sebab LLB ni tough gila katanya. Memang tough, dah berapa batch dah aku tengok, masa LLB memang menguji gila. So doa-doakanlah aku semoga terus boleh velajar dengan elok masa LLB nanti. 

Terima kasih juga kepada Mak, Abah, keluarga, kawan-kawan, especially Mag, Freeyn, Ezwar, Apan, Cekgu, Mago, Muhaimin, Tokie, Elina, Asip, Nad, Sab, Afiq, Syux, Iz, Norja, Sha, Leonairats serata dunia, budak-budak Rasau, budak-budak SCLC, budak LWB01C, LWB02E, 3E, 4E, 5E, 6E, Acap, Zahin, Razil, Abbad, Keri, Yen, Am, Ama, Adam, Krab, Lutfi, Jimy, Izham, budak-budak PL1B sampai PL3B dekat Kedah dulu, lecturer-lecturer, cikgu-cikgu sekolah,daripada Sekolah Kebangsaan Tanjung Belanja, Parit, Perak, Sekolah Kebangsaan Taman Dusun Nyior, Seremban, Negeri Sembilan, dan takkan pernah dilupakan juga dekat cikgu-cikgu Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh, Perak.

Terima kasih. Terima kasih dan terima kasih semuanya. 

26 comments:

Harith Iskandar said...

TAHNIAH bro sbb lulus :)

ABDUL said...

HArith Iskandar

tq bang!! abang pun tq jugak sebab selalu bagi comment memberangsangkan kat blog ni. haha

FarhanaBekeri said...

Bangkit semangat aku baca post serious kau ni hadi.

aku nampak ada nama sclc dekat situ. sama-sama wei!
haha.

and tahniah bro LLB. nescaya saham anda akan menjulang naik next semester. =p

Solehah's said...

Nanti kalau aku ada masalah tanah ke, rumah tangga ke, mmg kaulah yg aku cari wahai incek peguam, mihmihmih :p

Wadi AR said...

tahniahhh hadi. entah kenal ke dak aku ni

ABDUL said...

Solehah's

haa.boleh sajo!!

ABDUL said...

Wadi AR

tq weh!! aku kenallah ko. cikgu paling ohsem katenye!!haha

Anonymous said...

hadi kau tau tak aku google pointer masuk llb pastu keluar blog kau pastu aku yang dh bertahun2 tak bukak blog ni terbaca pastu terharu ada nama aku :')
congrats hadi,jumpa kau kt llb!!!!-ama

Anonymous said...

terharu awak sebut nama saya

Razil Tahir said...

Hadi congratz!!

Thanks sebab mention nama aku, aku rasa nak nangis sekarang~

terharu sangat~~~ T,T

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

myravea said...

Congrats ya :)

Anonymous said...

Before benefiting from free the means to access the money you'll want to add a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Scarpe Hogan outlet, Hogan Sito Ufficiale Primavera-Estate 2013[/url]
special form, that you choose to then send to move for London (TfL) which includes a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan[/url]
£10 administrative fee. The [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan outlet[/url]
organisation claims that you'll get confirmation of [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan[/url]
your car's exempt status within 10 days. However, we finished up waiting a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan Sito Ufficiale[/url]
whole one month prior to the green light, where we forked out a http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm
small fortune in the daily charge!.
"It's no [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan outlet[/url]
personal attack on Dwain. I am clearly seen within the outset, I wouldn't think Dwain was solely accountable. He was absorbed to America [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan Sito Ufficiale[/url]
and got embroiled in something. If, however, the emotional wound is cleansed well, and in a position to heal completely, so much stays can be a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan Sito Ufficiale[/url]
memory. This memory, to be an old scar, won't hurt. It becomes a maximum of a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan Sito Ufficiale[/url]
record of [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Scarpe Hogan outlet, Hogan Sito Ufficiale Primavera-Estate 2013[/url]
your personal history, an experience you've learned from.

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Blossom Heart said...

hai, juz blog walking.. do add me ya :)

Anonymous said...

Their "One for One" accommodating could could cause beneath which they accord a brace of new shoes to a adolescent in abjection for the brace they sold. Therefore if you buy a brace of Toms Shoes for yourself a poor adolescent about in the apple will get a new brace of shoes as well. This amusing could could cause has got a huge bulk of abutment and appreciations from NGOs and Amusing Groups who plan for beggared accouchement from all over the world.Toms Shoes Coupons - Why Do You Need Them[url=http://www.cheaptomsbuy.com]Cheap Toms[/url] The unique quality of Toms is its blend of design and comfort. The shoes are beautiful, stylish and can be worn anywhere and for any purpose without the slightest worry for their well being. The rubber sole and the canvas materials (for most of them) ensure that the shoes are rough and ready all the time. The shoes that this company sells are also often manufactured in poorer countries to give the population a chance of earning a living wage. They have factories in South America and Ethiopia. [url=http://www.cheaptomssite.com]Cheap Toms Shoes[/url] All Where Do They Sell Toms shoes are slip-ons. They usually can be found in a variety of colours, types, fabrics and designs. Readily available in burlap, corduroy and canvas, these sneakers have got a skinny sole and are functional, classy in addition as resilient. They do not have that cumbersome seem like that of sneakers. So, they glimpse terrific when worn with capris, shorts or pants. This variety of footwear would make for your great day-to-day shoe. You'd probably not have any type of issue associated with structural harm or tearing with footwear from Where Do They Sell Toms. The fabric certainly is apparently extremely durable. The leather insoles are also really relaxed and supportive. Purchasers are always advised to buy a pair of Where Do They Sell Toms footwear that match somewhat tight mainly because canvas frequently stretches. This footwear will fit tight for any week or so but they will just be appropriate after a week of have on. Later on the shoe will fit like a glove as well as wearer can have no difficulty with blisters or rubbing. [url=http://www.tomsfans.com]Toms Oultet Store[/url] If you cannot find a pair of shoes manufactured by this company in the high street then logging on to the internet might be your answer. More and more merchandise is sold this way every year. The net has really caught on in the world of shoppers as it is so easy to do and requires no effort at all.
Relate Artcile

[url=http://kiteracing.se/hostgator-coupon-codes-2013-latest-hostgator-promo-codes/#comment-12318]ordercool toms men shoes for cheap price[/url]
[url=http://www.gamblingnewsnetwork.com/submit/user/profile/numfleeft/]ordercomfortable toms women shoes for cheap price[/url]

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

aque said...

first time dtg sini. terbaik la... bila mahu menulis lagi?

^_^

Dr . Salsabila said...

assalamualaikum.. you hv a nice blog .. visit me as well
ohsemme96.blogspot.com :)

i am S!L4H.. said...

lame nye tak dtg sini. haha such an inspiring stories. hehehe

Muhammad Khairuddin Lim said...

Tahniah... Salam kenal

rcti tv online said...

salam kenal bang dari cimahi , kota bandung

sourabh gupta said...

Most of the all spherical difficulties with reference to split techniques technique businesses develop relating to the planet susceptible to gift gains alternatives. In distinction deemed coming up to be within doubtless instruction by mistreatment that happens distinctive reliable assurance incontestable indisputable undeniable fact that home-based with reference to that typically produces another person keep the particular arms regarding develop effort relating to the planet susceptible to target guard includes a substantive technique.
packers and movers chennai
packers and movers lucknow
packers and movers faridabad
packers and movers bangalore
packers and movers ghaziabad
packers and movers noida
packers and movers pune
packers and movers indore
packers and movers gurgaon
packers and movers hyderabad
packers and movers kolkata
packers and movers mumbai
packers and movers delhi
packers and movers lucknow
packers and movers ahmedabad
packers and movers baroda
packers and movers rajkot
packers and movers surat
packers and movers chandigarh
packers and movers pondicherry
packers and movers trivandrum
packers and movers chandigarh
packers and movers visakhapatnam
packers and movers vijayawada

sourabh gupta said...

Most of the all spherical difficulties with reference to split techniques technique businesses develop relating to the planet susceptible to gift gains alternatives. In distinction deemed coming up to be within doubtless instruction by mistreatment that happens distinctive reliable assurance incontestable indisputable undeniable fact that home-based with reference to that typically produces another person keep the particular arms regarding develop effort relating to the planet susceptible to target guard includes a substantive technique.
packers and movers chennai
packers and movers lucknow
packers and movers faridabad
packers and movers bangalore
packers and movers ghaziabad
packers and movers noida
packers and movers pune
packers and movers indore
packers and movers gurgaon
packers and movers hyderabad
packers and movers kolkata
packers and movers mumbai
packers and movers delhi
packers and movers lucknow
packers and movers ahmedabad
packers and movers baroda
packers and movers rajkot
packers and movers surat
packers and movers chandigarh
packers and movers pondicherry
packers and movers trivandrum
packers and movers chandigarh
packers and movers visakhapatnam
packers and movers vijayawada

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...