Monday, 30 August 2010

Jodoh

Sumber :http://www.facebook.com/note.php?note_id=148023441893084&id=100000019742297


Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

+ Ditulis oleh Hj Abdul Samad Profile:

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000474159776 p/s: sebarkan ilmu walau dengan satu ayat..

Monday, 23 August 2010

MAJLIS IFTAR LEONAIRATS 2010

Sebelum membace post ni, marilah same same kite menghadiahkan Al-Fatihah untuk Arwah Shahnour.Al-Fatihah!!


Assalamualaikum!!fuh!!lame la hai tak post kat blog ni..ye la, asyik busy je memanjang..huhu


Ok, kali ni nak citer sal budak-budak batch aku time sekolah aka LEONAIRATS yang berbuke puase di KLCC. Kirenye, berbuke puase sekali dengan nak celebrate 6 orang LEONAIRATS yang nak fly da..alahai sedihnyer..sob sob..sedih la sangat..haha


Antare yang nak gi fly, zamy, amir,palam,pak,brad ngan toped. Tapi si brad ngan toped ni tak datang la pulop. Katenye balik kampung...Adoh...down...tapi nak wat cam ne yedak??da tak de rezeki nak jumpe...


Even kali ini attendance sangat memuaskan. seramai 39 putera putere batch 47 telah sudi turun memeriahkan suasane..syabas syabas syabas aku ucapkan.haha


Pade yang tak dapat datang, anda dimaafkan,haha. Jangan risau la, lepas ni mesti ade nye la even batch lepas ni. just selalu selalu la update group leonairats kat facebook tu.ha..nah aku bagi link, mane la tau ade yang tak tau sal grup ni.huhu


(CAPTION : AKTIVITI BERMESRE MESRE BERTANYE KHABAR BERITE SEBELUM BERKUMPUL DI SURAU KLCC)

okayh, acare dimulekan dengan berkumpul beramai ramai dekat surau KLCC. nasib baik ta ramai orang sangat time tu kat surau. terkasima ha orang orang yang ade kat situ tengok kitorang ramai ramai kumpul kat situ. ramai gile yang curi curik tangkap gambar kitorang.haha.kalau nak amik picture kitorang amik je la, boleh kitorang bagi posing best best sikit..hahaha

Azan maghrib telah dilaungkan dengan takzimnye oleh Muz..wah...bagus betul Muz ni semenjak study kat matriks and skang ni nga study kat uk...



Leonairats leonairats berbuke puase dengan kurma yang di beli di cold selfridge yang berharge 12 ringgit plus kurma mesir yang Harizstarz bawak dengan kurma yang orang sedekah dengan air mineral. Tapi Shah up sikit la, die beli air tea tree apple.haha



(CAPTION GAMBAR:BERBUKE PUASE DENGAN KURME DEKAT SURAU KLCC)


Selesai sembahyang maghrib berjemaah, kitorang leonairats leonairats sekalian bergerak ke Restoran Pelita KLCC. Dah macam parade nak buat riot pulak.haha. Sampai sampai je kat Pelite, kelam kabut mapley tu susun meje.ha..mane tak nye,39 orang nak makan.haha.pening pale diorang nak layan kitorang yang serbu kedai mamak tu.


Part paling best time nih, ade orang belanje..best nye!!jumlah sumer sekali, RM294.60..aku tau sebab aku yang simpan resit.hehe.Tukang bayar, Black, tapi tukang belanje, Zamy, Muz ngan Aizzul. Thanks korang!!!

(RESIT YANG KENE BAYAR)


Then, kitorang terus gi gerak kat Taman KLCC untuk majlis khas bersame leonairats leonairats yang da nak fly. Sekali lagi kitorang diberi perhatian oleh orang yang lalu lalang di situ.haha.


Mule2 sekali, macam bese la, tangkap tangkap gambar. Pastu, ucapan dari tuan punye badan yang nak fly, pastu ucapan Pekcha, Ketua Batch Starian037, seterusnye memberikan sedikit kad untuk kenang kenangan yang direka oleh Mago, Aizat ngan Mag. Tak tido bhai diorang ni buat kad tu..haha.

Kesimpulannye, even haritu sangat best dan sangat bermakne. Sorry la kalau even hari tu agak kelam kabut sikit sebab aku tak well prepared sangat untuk even ni..busy lorh..huhu. Pape pun, all the best untuk yang nak study kat oversea tu. jage diri lek lok. Tak lupe jugak yang study kat Malaysia ni. Semoge berjaye dalam bidang masing masing. Aku percaye korang akan berjaye satu hari nanti. Percayelah.. Plus, same same la kite doa sesame kite dan juge umat Islam yang lain supaye diberikan kejayaan di dunie dan jugak di akhirat..


Lastly, aku nak cakap, aku sayang LEONAIRATS. korang da macam family aku. Serious!!

So, akhir kate, sekian terime kasih, assalamualaikum...

Tuesday, 17 August 2010

Saturday, 7 August 2010

A Visit To Legal Aid Center Kuala Lumpur






Legal aid centre, ataupun biro bantuan guaman ialah satu biro yang ditubuhkan untuk membela rakyat Malaysia yang tiade kemampuan untuk hire lawyer for their litigation process.kirenye, kalau hospital,yang mane yang mampu, boleh la pg SJMC ke, KPJ hospital ke, tapi yang tak mampu, boleh pg hospital kerajaan untuk mendapatkan rawatan. Kirenye, Legal Aid Centre ni macam hospital kerajaan la..boleh faham kan analogy die..huhu
hurm, tapi bukan semue orang boleh apply legal aid ni. die ade requirement die sendiri. kalau tak, semue orang nak apply legal aid ni kan??so,memang payah la lawyer nak cari makan.huhu

macam mane nak apply??nanti saye bagitau dalam post berikutnye.

kat mane legal aid centre ni??legal aid centre ni betul betul depan stesen lrt masjid jamek. tapi bukan setakat kat kl je ade, kat negeri lain pon ade jugak.

Kitorang memulakan talk kitorang dengan satu tayangan video 'walk for justive' yang mane even dalam video ni berlaku pade tahun 2007 mase kes v. k linggam.meremang jugak la bulu rome ni.huhu.

then,first speaker,director of legal aid center(i think so, sebab memang selalu tak ingat jawatan,pardon me if im wrong.hehe) diikuti oleh lawyer dari LAC(legal aid centre) dan miss intan, dari Suhakam.

All in all, the most important value that i learned from this talk is, as a lawyer, we should help people to seek for justice. ALWAYS!!!

Kursus Asas Fasilitator Bersama Yatim





Tarikh : 31 Julai 2010 Ahad

Tempat : Bilik Seminar 1, Fakulti Undang-undang Uitm

Program kursus asas fasilitator bersama Yatim ini diadakan bertujuan untuk memberikan sedikit sebanyak tentang bagaimana cara untuk menjadi seorang fasilitator kepada anak-anak yatim.Ape yang aku dapat amik sedikit sebanyak dari aktiviti ni, anak-anak yatim yang tinggal dekat rumah anak-anak yatim ni sebenarnye diorang hidup mewah. Tambah=tambah nak dekat musim bulan puase dengan raye ni. Kalau nak bukak puase kalau bukan hotel 3 bintangke atas, sorry la, takde nye diorang nak datang. Kalau duit raye pulak, paling kurang, sorang, rm50.

Bukak kite nak memburukkan anak-anak yatim, nak salahkan diorang pon tak boleh jugak sebab yang silapnya rakyat Malaysia sendiri. Pandangan stereotaip masyarakat kite, kalau sebut je anak-anak yatim(yang tinggal kat umah anak-anak yatim)mesti ingat diorang ni miskin,comot, tak terurus semer.Tu yang anak anak yatim ni dihamburkan dengan kemewahan kemewahan daripada orang-orang yang tak tau nak letak kat mane dah duit diorang.


Jadi, aku dengan kawan0kawan sclc ni dijemput ke program ni untuk menjadi seorang fasi kepade anak-anak yatim untuk ajar diorang macam mane nak berdikari. So,paling penting, kene bagi diorang pelajaran la kan since we are nowhere without education

Banyak jugak la situasi situasi yang diberikan kat kitorang yang mane situasi tu lah yang kitorang akan lalui bile da jadi fasi kat adik-adik kat rumah anak-anak yatim nanti. ade yang banyak cakap, ade yang macam pasif macam takde perasaan, ade yang asyik nak pg toilet la..bile pikir-pikir balik, tarik nafas panjang gak la. dalam ati, bolehke aku nak handle budak-budak tu nanti?" belum cube, belum tahu. lagipon, dengan ilmu yang diajar oleh uncle ngan abang azmi and yang lain lain dari pihak Yatim,aku rase,insyaAllah, boleh kot..
Uncle,dah lupe la pangkat die pe,tapi die ni kire big boss la dalam YATIM


So,sekian post untuk kali ni...
time kaseh sebab bace..
assalamualaikum..chow!!!




Monday, 2 August 2010

Pondan pondan Rapid KL

al kesah rapid kl dan 2 orang pondan

hari ni aku naik bus t602 balik shah alam.lalu,terjumpe 2 pondan yang tak kenal antare satu same lain.

pondan pertame, pakai skaf, konon bile die melalak 'jika kau tak datang,jika kau tak datang' dalam bus rapid tu,orang ingat die tu siti nurhaliza.pliz la.gross

pondan kedua. seksi habis. kulit tanned ngan dress biru ketat and singkat die tu. die dah lambat nak pergi mane pon tak tau la, bising betul suruh driver tu cepat. gelisah semacam sampai hentak hentak heel die yang shining tu ngan libas libas rambut macam ella. aku rase die da lambat nak jumpe bangla 2 ekor kat seksyen 6 kot sebab time aritu, aku nampak ade 2 bangla tunggu die kat seksyen 6 time die turun bus..

kesimpulan : kesian mak bapak diorang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...