Saturday, 7 August 2010

Kursus Asas Fasilitator Bersama Yatim





Tarikh : 31 Julai 2010 Ahad

Tempat : Bilik Seminar 1, Fakulti Undang-undang Uitm

Program kursus asas fasilitator bersama Yatim ini diadakan bertujuan untuk memberikan sedikit sebanyak tentang bagaimana cara untuk menjadi seorang fasilitator kepada anak-anak yatim.Ape yang aku dapat amik sedikit sebanyak dari aktiviti ni, anak-anak yatim yang tinggal dekat rumah anak-anak yatim ni sebenarnye diorang hidup mewah. Tambah=tambah nak dekat musim bulan puase dengan raye ni. Kalau nak bukak puase kalau bukan hotel 3 bintangke atas, sorry la, takde nye diorang nak datang. Kalau duit raye pulak, paling kurang, sorang, rm50.

Bukak kite nak memburukkan anak-anak yatim, nak salahkan diorang pon tak boleh jugak sebab yang silapnya rakyat Malaysia sendiri. Pandangan stereotaip masyarakat kite, kalau sebut je anak-anak yatim(yang tinggal kat umah anak-anak yatim)mesti ingat diorang ni miskin,comot, tak terurus semer.Tu yang anak anak yatim ni dihamburkan dengan kemewahan kemewahan daripada orang-orang yang tak tau nak letak kat mane dah duit diorang.


Jadi, aku dengan kawan0kawan sclc ni dijemput ke program ni untuk menjadi seorang fasi kepade anak-anak yatim untuk ajar diorang macam mane nak berdikari. So,paling penting, kene bagi diorang pelajaran la kan since we are nowhere without education

Banyak jugak la situasi situasi yang diberikan kat kitorang yang mane situasi tu lah yang kitorang akan lalui bile da jadi fasi kat adik-adik kat rumah anak-anak yatim nanti. ade yang banyak cakap, ade yang macam pasif macam takde perasaan, ade yang asyik nak pg toilet la..bile pikir-pikir balik, tarik nafas panjang gak la. dalam ati, bolehke aku nak handle budak-budak tu nanti?" belum cube, belum tahu. lagipon, dengan ilmu yang diajar oleh uncle ngan abang azmi and yang lain lain dari pihak Yatim,aku rase,insyaAllah, boleh kot..
Uncle,dah lupe la pangkat die pe,tapi die ni kire big boss la dalam YATIM


So,sekian post untuk kali ni...
time kaseh sebab bace..
assalamualaikum..chow!!!




2 comments:

iqbalsyarie said...

Bagusnya~bangga aku ngn ko~hehe..eh,ko ngn aizat ek tu?
Baru je Update tadi; Trip Ke Pangkor bahagian akhir

- abdul hadi abdul muti - said...

haha..yela,hidup kite ni kene la menyumbang something kepade masyarakat kan..so,ni je la yang aku mampu bagi..huhu

yup yup.aku ngan aizat,huhu

(cepat giler ko comment!terharu aku.huhu.aku bace blog ko tapi jarang bagi komen.sori eah iba..=))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...