Wednesday, 23 November 2011

Fungsi Post Mortem



Aku yakin ada antara korang ni yang aktif berpesatuan or pernah menganjurkan program. Tak kisahlah program peringkat mukim ke, daerah, negeri ke, fakulti ke, kolej ke.Selalunya, selepas sahaja program tu berlangsung, committee program biasanya akan buat post-mortem.

Selalu aku dengar dari kawan-kawan aku, post-mortem ni tempat nak bambu orang. Tempat nak maki hamun. Tempat nak tuduh-menuduh. Tempat nak cari salah orang lain. So, benda-benda ni semua membuatkan committee yang join program ni akan prepare alasan, sebab munasabab, reason, alibi dan sebagainya untuk membela diri apabila diserang bertubi-tubi semasa post-mortem nanti. Sekiranya gagal berbuat demikian, makanya, committee tersebut akan tak datang post-mortem. Selalunya, benda inilah yang jadi.

Sebenarnya, post-mortem ni, dia punya function utama ialah untuk menambahbaik mana yang kurang, yang terlompong, so that, in future, kalau organize lagi event, masalah yang sama takkan berulang lagi. Kalau setakat nak tunjuk hebat maki orang, its no point buat post-mortem. Baik buat pesta berbalas maki. (Aku rasa lawak aku ni agak cengkerik sekali)

Actually, committtee yang ada buat salah or yang ada kekurangan masa organize event tu tak perlu takut untuk mengaku salah sebab manusia ni dia belajar dari salah dan silap. Dari, benda ni comes with the condition that you memang betul-betul buat yang sehabis baik untuk program tu. Kalau buat kerja sambil lewa, memang nak kena bambulah.


Tapi, yang selalu aku dengar, cerita-cerita yang kononnya hot story the morry, si polan tu gaduh dengan si polan ni time post mortem. Si polan tu kena maki hamun dalam post mortem. Seolah-olah dah jadi tradisi pulak. Kalau setakat itulah fungsi post-mortem, better jangan buat. Membazir masa dan tenaga je.

Nasib baik post mortem SCLC best. Hehe.




Sunday, 20 November 2011

Pasir Mas Kilang Jelitawan.


Salena Gomez, anak jati jati Pasir Mas. Haha. Tipu gila


SEBUT saja nama daerah Pasir Mas, Kelantan, pasti ramai mengaitkannya sebagai ‘kilang’ gadis cantik hingga sering diburu oleh pemuda tempatan mahupun luar Kelantan untuk dijadikan calon isteri.
Malah, tidak keterlaluan jika gadis Pasir Mas yang terkenal dengan jolokan comel ‘lote’ serta memiliki wajah keayuan yang asli itu dianggap sama seperti Cinderella yang sentiasa menjadi igauan setiap ‘putera’.
  • FotoNADI UTAMA...pengangkutan kereta api menjadi nadi utama kepada penduduk sekitar Pasir Mas sejak 1950-an.
  • FotoTRADISI...peniaga barangan harian di pasar Pasir Mas masih mengekalkan konsep tradisi dalam urusan perniagaan.
Ini kerana, bila disebut saja gadis Pasir Mas, ramai pemuda terbayangkan seorang gadis Melayu yang memiliki raut wajah ayu dan jelita, sama seperti gadis zaman bangsawan.

Paling ketara, gadis Pasir Mas memiliki wajah Melayu yang mampu menggoda lelaki tanpa perlu disolek. Selain itu kulit mereka, terutama di tangan, kelihatan lembut dan gebu seperti bayi.

Namun, paling menarik ialah keunikan mata gadis Pasir Mas. Mereka dikatakan memiliki mata menawan iaitu berwarna coklat kebiruan dan kelabu, lengkap dengan alis mata dan kening hitam serta tebal, seolah-olah memakai celak.

Ada penduduk mendakwa wanita dari Pasir Mas mempunyai hubung kait dengan puteri dongeng Kelantan, Puteri Sa’adong yang dikatakan memiliki wajah cantik dan ayu.

Ada juga mendakwa kecantikan kulit gadis Pasir Mas diwarisi daripada nenek moyang mereka yang berasal dari Selatan Thailand dan berhijrah ke daerah ini sejak puluhan tahun lalu.

Nenek moyang mereka dikatakan mengamalkan makan beras pulut setiap hari, selain mandi menggunakan air basuhan beras bagi mengekalkan ketegangan kulit supaya sentiasa kelihatan menarik dan gebu.

Ada juga yang memakan buah-buahan seperti tomato setiap pagi serta meminum air suam bagi mengekalkan kecantikan kulit badan.

Antara kampung di Pasir Mas yang didakwa tersohor kerana mempunyai ramai gadis cantik ialah Kampung Seberang Pasir Mas, Kampung Betong, Kampung Aur Duri, Kampung Bunut Susu, Kampung Slow Machang dan Kubang Bemban.

Menurut Fatihah Fauzi, 22, dari Kampung Lemal, sejak dulu lagi dia dan dua kakaknya diasuh oleh emak supaya meminum air suam.

“Saya tidak suka memakai alat solek kerana ia dikatakan penuh dengan bahan kimia yang memudaratkan wajah.

“Saya lebih suka wajah ini tidak disolek kerana ia tetap kelihatan ceria jika kita menjaganya dengan baik,” katanya.

Apapun, keistimewaan gadis Pasir Mas pasti mempunyai kaitan dengan sejarah dulu kala.

Berdasarkan sejarah kewujudan Pasir Mas, kawasan itu dipercayai dibuka oleh Che Leh @ Salleh Ismail yang berhijrah selepas tanahnya di Kota Bharu diambil alih oleh Sultan untuk membina istana.

Walaupun pada awalnya tidak bersetuju dengan desakan perpindahan itu, Che Leh yang turut digelar Che Leh Tok Pendekar terpaksa akur dengan titah Sultan kerana tidak mahu dianggap menderhaka.

Bekas pesara tentera, Wan Ali Wan Hussin, 75, berkata Che Leh bersama keluarga berhijrah ke arah utara Kota Bharu sebelum membuka penempatan baru yang kini dikenali sebagai Seberang Pasir Mas.

Che Leh dikatakan tertarik membina rumah barunya di kawasan itu kerana ia terletak berhampiran tebing Sungai Kelantan, selain memudahkan beliau dan keluarga melakukan kerja harian.

Katanya, beberapa bulan selepas itu ramai penduduk luar berhijrah ke kawasan terbabit, menyebabkan penempatan itu padat dalam sekelip mata selepas Che Leh mengambil inisiatif sendiri untuk membina surau, pasar dan pangkalan perahu.

“Pada masa sama, seorang guru agama dari Bachok datang mengajar agama di kawasan itu, namun pulang ke kampungnya sebaik selesai mengajar beberapa bulan kemudian.

“Beberapa hari selepas kepulangan guru itu, tiba-tiba muncul tiga biji mangkuk emas di kawasan semak,” katanya.

Menurut Wan Ali, ketiga-tiga mangkuk itu kemudian dikatakan berpusing-pusing membentuk pusaran di sekitar kawasan semak itu, menyebabkan mereka yang melihat kejadian itu menjerit, ‘Mas! Mas!’.

Perkataan ‘pasir’ pula timbul kerana berdekatan penempatan yang terletak di tebing Sungai Kelantan itu kelihatan beberapa longgokan pasir sehingga membentuk padang luas, menyebabkan kawasan terbabit digelar Pasir Mas, hasil cantuman perkataan pasir dan mas.

Selain itu, Pasir Mas pernah menjadi kawasan perdagangan terkenal di rantau Asia Tenggara apabila menerima kemasukan kapal pedagang, khususnya dari Indonesia, China dan Tanah Arab.

Difahamkan, dianggarkan lebih 30 pangkalan bagi pendaratan kapal dan sampan didirikan di sepanjang tebing Sungai Kelantan, antaranya Pengkalan Feri, Pengkalan Gedung, Pengkalan Pasir, Pengkalan Tanjung Muleh dan Pengkalan Tok Leper.

Thursday, 17 November 2011

Parti Buih Di Padang Kawad Dan Menguruskan Badan Di S & T

Best tak kalau buat parti buih kat Padang Kawad? Hahaha. Gegurau je. Sebenarnya, cuba baca kat bawah ni:

Hari : Jumaat
Tarikh : 18 November 2011
Masa : 8.30 pagi -6.30 petang
Lokasi : Padang Kawad, Uitm Shah Alam





Student Community Law Club(SCLC) adalah kelab di bawah Fakulti Undang-Undang UiTM yang berperanan menyampaikan maklumat dan kesedaran mengenai undang-undang kepada masyarakat. Program kali ini bertujuan mengumpulkan dana untuk aktiviti-aktiviti kelab seterusnya iaitu aktiviti-aktiviti bersama masyarakat seperti anak-anak yatim.

Kami juga membuka penyertaan kepada sesiapa yang berminat untuk mengadakan " car boot sales" dengan bayaran serendah RM 15-20 sahaja. Hasil jualan adalah 100% milik anda. You can sell anything you like ranging from old books, clothes, food and etc.

For those interested in doing so, please feel free to contact us for further details:

Farhana: 014-5151961
Norsuriati: 013-7563341
Izzati: 014-7230283

For car wash, only RM5 will be charge and only RM3 will be charge for motorcycle.




Rev Up Obesity Awareness Campaign 2011

Time
Saturday, November 19 · 7:30am - 5:00pm

Location
Padang Kawad, UiTM Shah Alam

Created By

More Info
"Rev Up Obesity Awareness Campaign" merupakan salah satu aktiviti anjuran Student Community Law Club (SCLC) Fakulti Undang-Undang UiTM Shah Alam dan mendapat tajaan khas minuman isotonik Revive (M). Matlamat utama program ini adalah untuk memberikan maklumat dan kesedaran dalam konteks kesihatan berkaitan dengan isu obesiti atau masalah berat badan berlebihan.

Program yang bakal berlangsung pada 19 November 2011 ini menyajikan pelbagai aktiviti yang menarik sesuai dengan matlamat utamanya. Tiada sebarang bayaran dikenakan untuk setiap aktiviti yang disediakan. Makanan dan kupon aktiviti turut disediakan untuk 300 peserta/pengunjung terawal. :)

Berikut ialah tentatif program:

7.30 AM : Pendaftaran dan sarapan pagi di Fakulti Undang-Undang
: Sesi memanaskan badan (Senamrobik) di Fakulti Undang-
Undang
: Pameran, jualan, permainan interaktif dan pemeriksaan
kesihatan di Padang Kawad

8.45 AM : Acara "Rev Up Train Mass Walk"

10.00 AM : Ketibaan tetamu kehormat (Padang Kawad)
: Nyanyian lagu - Negaraku
- Wawasan Setia Warga UiTM
: Bacaan doa
: Ucapan tetamu kehormat
: Perasmian program "Rev Up Obesity Awareness Campaign"

10.30 AM : Forum "Misteri Obesiti"
: Panel 1 - Jong Koi Chong, Presiden Majlis Cegah Obesiti
Malaysia
: Panel 2 - Dr. Tee E Siong, President NutriWeb Malaysia
: Panel 3 - (Bakal disahkan)

12.30 PM : Penyampaian cenderamata kepada para tetamu jemputan
: Penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang "Rev-Up
Train Masswalk"
Cabutan bertuah

5.00 PM : Bersurai


TERKINI!!!

Memperkenalkan, satu cabaran untuk anda sempena program Rev Up Obesity Awareness Campaign 2011 iaitu "Rev Up Train Mass Walk"!

Bila kali terakhir anda berjalan dalam satu barisan seperti sebuah kereta api? Zaman persekolahan?

Kini, dengan hanya berjalan, anda berpeluang untuk merebut hadiah yang lumayan bernilai RM 800 tajaan minuman isotonik Revive!

Syarat-Syarat Penyertaan:
1) Terbuka kepada semua warganegara Malaysia.
2) Terhad kepada 15 kumpulan terawal yang mendaftar.
3) Setiap kumpulan mestilah terdiri daripada 10 - 15 orang peserta.
4) Tarikh tutup penyertaan: 17 November 2011

Mekanisme:
1) Para peserta akan berkumpul dalam kumpulan masing-masing di Fakulti Undang-Undang, UiTM Shah Alam mulai pukul 8.00 pagi.
2) Setiap kumpulan perlu tampil dengan satu bendera dan hiasan/aksesori dengan tema biru dan putih berkonsepkan minuman isotonik Revive.
3) Perhiasan/aksesori disediakan oleh para peserta sendiri.
4) Setiap peserta akan dibekalkan dengan beberapa meter ribbon yang akan menghubungkan/mengikat setiap ahli kumpulan.
5) Setiap kumpulan akan diketuai oleh pemegang bendera di posisi hadapan.
6) Setiap peserta diamanahkan untuk memegang satu tin minuman isotonik revive sehingga ke garisan penamat.
7) Semua kumpulan yang bertanding akan dilepaskan satu demi satu setiap 60 saat selepas mempersembahkan sorakan kumpulan masing-masing.

Penilaian dan Pemarkahan:
1) Setiap kumpulan perlu menamatkan perjalanan bersama-sama ribbon yang menghubungkan setiap ahli kumpulan dan minuman isotonik revive.
2) Kedua-dua ribbon dan minuman isotonik revive perlu berada dalam keadaan baik sehingga ke garisan penamat.
3) Setiap kumpulan akan dinilai berdasarkan:
(i) kreativiti
(ii) kerjasama berkumpulan
(iii) identiti dan penampilan
(iv) markah bonus: diberikan kepada kumpulan-kumpulan yang tiba awal di garisan penamat.

Hadiah:

Johan: RM 300 + hamper (bernilai RM 100)
Naib johan: RM 200 + hamper (bernilai RM 50)
Ketiga: RM 100 + hamper (bernilai RM 50)


INGAT! PENYERTAAN ADALAH TERHAD!

Hubungi kami untuk maklumat lanjut:
Faizura (013-6526654)
Aishah (013-2912114)
Megat(012-4365763)
Intan (013-6435168)

Sunday, 23 October 2011

Live Performance

Aku tak tahulah apa yang aku dah buat.


Cerita dia macam ni. Aku memang dah lama dapat kesedaran yang suara aku memang tak sedap. So, setakat nak meronggeng dekat karoke tu jelah. Tapi, malam semalam, (Khamis malam) kawan aku dua orang ni,si Zahin dengan si Acap ni suruh aku join diorang buat show amal katanya untuk program Malam Penghayatan Islam Fakulti Undang-undang anjuran Law Society UiTM. Actually bukan show amal, cuma persembahan tempelan je. Very the over nak guna show amal weh, dah mengalahkan retis!! Haha

Kena nyanyi nasyid sebenarnya. Kitorang ambil lagu Sesungguhnya by Raihan untuk malam tu. Kitorang practice like satu malam je. Haha. So, memang kelam kabutlah. Dahlah kitorang masing-masing tak de experience mende mende macam tu. Haih..

Tapi benda tu satu pengalaman yang best jugaklah. Yalah, bila lagi nak perform live on stage kan? Mampuslah suara aku sumbang ke, ke laut ke, perghduli hape aku. Haha.

Tapi, masa tengah nyanyi tu,aku salah lirik. Aku main sembur je lirik tu. Tapi audience tak perasan pon. Nasib baiklah. Haha.

So, aku tak tahulah apa responds audience. Harapnya tak sakit telinga dengar kitorang nyanyi live on stage. Hahaha



Thursday, 13 October 2011

Pengalaman Bersama Jerawat

Jerawat ni masalah biasa je bagi aku. Aku start ada jerawat masa aku tingkatan 5. Agak lambat di situ. Ramai member aku masa tu tumbuh jerawat masa diorang form 2 and form 3. So, masa aku form 2 dengan form 3 sampailah form 4, aku memang ada jugaklah perasaan bangga sebab muka aku takde jerawat. So, selalulah pinjam handphone kamera member aku yang paling canggih waktu tu, kamera 2 megapiksel, untuk aku bercamwhore ke sana sini sebab perasan muka aku hensem sangatlah kononnya tu pun.

(Gambar camwhore perasan hensem sebab jerawat tak tumbuh lagi. Haha. Penat woh geledah myspace cari gambar ni. Haha)

Tapi, waktu masuk je tingkatan 5, dah jerawat start naik. Masa ni, jerawat aku mula tumbuh dekat area hidung. Memang hidung aku tu dah macam kawasan penempatan setinggan untuk jerawat dah aku tengok. Kalau selesema tu, memanglah seksa weh. Sebab bila kita selesema, kenalah selalu hembus hingus kan sebab nanti tersumbat. Tapi, time nak hembus tu, sakit, sebab kita kan picit hidung masa hembus hingus kan. Ha.. Aku start  ada jerawat sebab masa tu nak pikir SPM, trial SPM lagi, nak planning fly (panjat pagar) malam-malam lagi. Ha.. Stress gamaknya, tu yang tumbuh jerawat tu. Haha

Masa first tumbuh jerawat tu, aku macam teringin nak guna Oxy.

So,aku pau Oxy kawan aku, Paan. Paan ni cakap, kalau masa aku sapu Oxy tu, kulit aku pedih, jangan pakai. Pastu bila aku letak Oxy tu, dia rasa pedih. So, lepas tu straight dah tak guna terus. Jangan kata Oxy, semua jenis facial wash aku tak pernah guna. Sebab aku confident gila yang jerawat aku takkan jadi seteruk mana.

Masa cuti nak tunggu result SPM, kawan aku suggest pakai Seba Meth. Sabun buku tu. Sebab jerawat aku makin teruk weh. Tapi macam tak efektif langsung sabun tu. 13 ringgit kot. Haha. Lepas tu, masa asasi, aku pakai PH 5.5. Pun, result dia tetap sama. Lepas tu, ada sekali tu, aku pergi kedai Pengkalan Iman. Kedai runcit bawah Malinja(kolej kediaman dekat UiTM Kedah) tu. Time tu aku nak beli PH5.5 tapi tak cukup duit. Lepas tu, nampak Biore yang harga dia RM5.50 je masa tu. So, aku pun belilah Biore tu.



Sejak dari tu, alhamdulillah, muka aku ok sikitlah. Bukan sebab Biore tu, tapi sebab itu semua kan kerja Allah. Memang, aku pakai Biore, tapi, memakai Biore tu just usaha kita je, tapi, kita kena berserah sepenuhnya pada Allah jugak. Sebab ada orang bagitahu aku, kita ni, kadang-kadang apa yang kita dah usahakan dan doakan kadang-kadang tak dapat sebab masa kita nak doa tu, kita tak betul-betul bertawakal pada Allah. Kita lebih mengharapkan kuasa lain daripada kuasa Allah.

Sekarang, aku rasa dah setahun aku tak pakai facial wash apa-apa. Sebab, masa awal semester 3 dulu, aku pergi gatal tukar facial wash. Dulu, pakai Biore, lepas tu, gedik nak tukar Ganier. Konon-konon nak muka macam ala-ala Fahrin Ahmad.


 Puih!! Hahaha. Last-last, bila aku pakai Garnier tu, jerawat tumbuh banyak gila. Sumpah sakit kot. Aku guna dua kali je, lepas tu taubat tak nak guna dah. Haha.

So, aku tak pakai apa-apa. Just amik air sembahyang je. Lepas tu, berdoa semoga jerawat aku hilang lepas tu doa muka aku jadi hensem. Hehe. Aku selalu jugak Google tips menghilangkan jerawat. Yang aku pernah try, pakai asam jawa. Tapi kejap je. Sebab aku beli asam jawa tu, pastu simpan dalam locker, lepas tu habis baju-baju aku bau asam jawa. Lepas tu, asam jawa tu pulak macam dah lemau sebab tak simpan betul-betul. Haha.

Kesimpulannya, lantaklah orang nak kutuk kita ada jerawat ke, kita ni bepop ke, pastu diorang tanya kita ada mayonis ke, sebab jerawat tu kan ada lendir-lendir putih yang konon macam mayonis tu kan.


 Yang penting, kita kena confidence dengan diri kita adn yakin dan berdoa semoga jerawat kita akan hilang suatu hari nanti.



Sunday, 9 October 2011

Ketahui Apakah Yang Akan Di Post Oleh Bloggers Pada 16 Oktober!!



 Jom klik gambar di atas untuk mengetahui lebih lanjut.

Jom Terjah Blog Newbie

sila klik gambar ini untuk join 


Entry terbaik (terbaik ke?) :  Kesan Buruk Onani

Macam mana nak join segmen ni?
Segmen ini menuntut:
  • Post 1 entry bertajuk "Jom Terjah Blog Newbie"
  • Letakkan banner segmen diatas.
  • Dalam entry nyatakan entry terbaik korang pernah hasilkan
  • kemudian post url/link entry dalam ruangan komen entry ni

Blog akan dipromote bila:
  • mempunyai entry terbaik yang menarik + surprise
  • jumlah komen yang banyak pada entry tersebut + surprise
  • 5 peserta terawal + surprise
Yang penting aku tak sabar nak promote blog korang hehe. Adakah ia bakal mengulang sejarah?


Saturday, 8 October 2011

Dilanggar Kelekatu

Semalam aku sempat pergi makan dekat JJ Bukit Raja, Klang dengan kawan aku yang kena jadi single 3 hari 2 malam, Afiq dengan Freeyn. Tak dilupakan jugak, kawan aku yang lagi sorang, yang dah lama tak balik Kampung Temin Sungai Siput, Perak, Apan.

Lepas kitorang makan, masa berjalan kaki nak pergi parking kereta, standartlah kau borak-borak dengan member-member kau kan. Sekali masa aku tengah bercakap ngok-ngekngok ngek tu kan, ada kelekatu langgar masuk dalam mulut aku. Iyew!!

Ptuih!!Ptuih!!Ptuih!! Aku ludah lah balik. Bongek punya kelekatu. Mabuk ke ape? Kelekatu tu tak nampak ke mulut aku yang tengah nganga sebab rancak berborak tu? Nasib baik dia tak masuk dalam anak tekak. Kalau tak naya cek.




Oklah, sebelum korang habiskan baca post ni, aku nak tanya korang satu soalan. Masa haritu, kawan roommate aku cakap, kelekatu tu, asalnya dari anai-anai. Betul ke?  





Thursday, 6 October 2011

Steve Job Meninggal Dunia


Confirmed: Steve Jobs Has Passed Away


Apple has confirmed that Steve Jobs has passed away:
“We are deeply saddened to announce that Steve Jobs passed away today.
Steve’s brilliance, passion and energy were the source of countless innovations that enrich and improve all of our lives. The world is immeasurably better because of Steve.
His greatest love was for his wife, Laurene, and his family. Our hearts go out to them and to all who were touched by his extraordinary gifts,” the company said in a press release.
FORBES editors and staffers recently sat down to discuss what they believe were pivotal moments in the life and career of Steve Jobs. You can find the video compilation below
.

Source : Forbes

Cyber Squatters


Cybersquatters ni antara assignment aku dalam kelas cyber law. Amende cyber squatters ni? Cyber squatters ni,diorang beli nama domain trademarks. Contohnya, adidas takde domain sendiri. Lepas tu, sebelum adidas register domain diorang, aku dah register awal-awal domain www.adidas.com. So, orang yang online yang nak tengok kasut, baju or sweater adidas akan di directkan ke domain www.adidas.com. yang didaftarkan oleh aku, bukan pihak adidas sendiri. Kiranya, akulah cyber squatters tu.

Cyber squatters ni buat kerja macam ni sebab nak dapat untung. Contohnya, bila aku dah buat domain adidas tu, confirm-confirmlah semua orang akan ingat www.adidas.com tu memang adidas yang punya. So, nak tak nak, adidas kena beli domain adidas tu kat aku kalau diorang nak domain tu. Lepas tu, cybersquatters boleh jugak dapat untung dengan cara directkan domain tu ke domain pesaing jenama. Contohnya, aku buat domain www.adidas.com, tapi, dalam www.adidas.com tu, dia divertkan ke nike.com or puma.com. So, rugilah adidas.
*gile bosan entry ni..

Muka Kau Nerd Kau Looser


Kejadian Pertama
Lokasi : Pelita Dataran Ipoh

Masa tu aku lepak dengan dua orang old boys sekolah aku. Masa tu baru lepas kemas-kemas untuk program old boys weekend, so, malam tu, diorang ajak aku dengan dua orang kawan aku pergi makan sekali dengan old boys yang lain. Masa tengah makan roti kosong tu, brader tu bagi tau aku. Kau ni aku tengok muka sama macam dia tu (sambil tangan tunjuk dekat seorang lagi old boy yang tengah borak dekat meja seberang). Dia tu masa sekolah, muka nerd je, tapi sekarang business dia boleh tahan kencang jugaklah. Masa tu, aku senyum jelah. Lepas tu aku terus tukar topik. Tapi dalam hati, macam down jugaklah, nerd sangat ke muka aku ni? Tapi, lepas malam tu, kalau aku tangkap gambar, mesti aku bukak cermin mata. Konon tak boleh terima kenyataan yang muka aku memang nerd. Tapi nak jugak salahkan cermin mata. Kiranya, cermin matalah punca muka aku jadi nerd. Haha

Kejadian Kedua
Lokasi : Somewhere in Sungai Petani Kedah.

^&$$lah kau!! Perangai tak sama dengan muka langsung. Tengok muka macam nerd je.Tapi perangai tak menonjolkan ciri-ciri nerd sejati pun.

Kejadian Ketiga
Lokasi : Somewhere in Shah Alam
Muka kau ni tak macam budak law langsung. Muka ko ni stok budak medic je weh.

Kejadian Keempat
Lokasi : Somewhere in Perindu
Ko tau, semalam, masa ko kena panggil kat depan, kawan aku cakap muka kau skema gila.

Hurm, macam itulah nasib aku. Orang asyik cop aku budak nerd je sebab diorang judge aku based on muka aku. Masa mula-mula, rasa rendah diri jugak, tapi, lama-lama, aku rasa, ok je.Apa salahnya kalau muka nerd? Ramai je orang nak kawan dengan aku. Hee.










Saturday, 24 September 2011

Bekas Pensil Tingkat

Ko jangan hengat mangkuk je ade tingkat. Ha.. Dulu, masa aku sekolah rendah, bekas pensel ni memang kegilaanlah. Kiranya, siapa pakai bekas pensel ni memang tampak bergaya dan penuh dengan style. Semakin banyak tingkat bekas pensel ko, semakin tinggilah darjat ko. Kiranya, siapa yang pakai bekas pensel biasa, dia macam pakai MyVi je, kalau yang bekas pensel bertingkat ni, bawak BMW M3. Gittew!! Haha.

Tips Menghilangkan Cuak Semasa Memberi Ucapan

Tips lagi? Aku ni tak habis-habis bagi tips kan. Haha.

Nowdays, kita memang selalu kena bagi ucapan. Especially kena buat presentation, samada student dekat sekolah, uni, or yang dah kerja dekat office. So, skadang-kadang, kita rasa macam cuak bila nak bercakap depan orang ramai, betul tak. So, kat sini, ada beberapa tips yang korang boleh try untuk overcome masalah ni.

First, sebelum bercakap, buat senaman pernafasan. Tarik nafas dalam-dalam, lepas tu tahan dalam 7 saat, lepas tu, hembus. Nak tahu samada nafas korang dah ditarik dalam-dalam or cetek-cetek, masa korang bernafas tu, letakkan tangan kanan korang dekat dada, tangan kiri dekat perut. Kalau tangan korang terasa bergerak masa korang tarik nafas and hembus nafas, tu maknanya dah cukup dalamlah nafas korang tu.

Second, cuba korang lenturkan jari korang dekat atas permukaan yang rata, macam dekat dinding ke, dekat meja ke.



Third, prepare. Kalau korang tak prepare, memang confirmlah cuak. Huhu


(prepare make up sebelum bercakap depan orang ramai pun kira preparation jugak. haha)


Keempat, senyum. Bila korang senyum, hormon endorfin korang akan memancut-mancut keluar macam paip bocor. So, hormon ni akan buat korang rasa lebih selesa untuk bercakap depan orang.

(motip??!!)


Kelima, ingat, orang nak dengar isi ucapan kita, bukan nak tengok sangat cara kita sampaikan. So, jangan terlalu terbeban sangat dengan pandangan orang terhadap cara kita bercakap, tapi isi ucapan tu yang penting. Al kisah, dulu, kalau aku buat presentation, aku selalu nak bercakap ikut gaya macam Ally Iskandar, tak pun Linda Onn, tak pun macam En Gabana (En Gabana silalah proud kalau nak proud. Haha) Tu yang kadang-kadang kita macam bagi pressure tambahan kat aku sebab aku nak tiru gaya diorang. At last, aku yang gelabah masa nak buat presentation sebab terlalu nak menjadi someone else. Haha




Keenam, berdoa. Doa dia macam kat bawah ni.


قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي
Nabi Musa berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; “Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; “Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, “Supaya mereka faham perkataanku; ( Surah Taha : 25 -27 )



Sila klik.

SEGMEN MYERA NYERA - ADA APA DENGAN DIA?


Aku suka baca blog dia sebab cara dia sampaikan mesej best dan tak berjela. Dia ada buat buku jugak, Dia Yang Ku Nikahi. Jom beli?

Blog dia blog yang banyak bahasa-bahasa kreatif. Terasa diri ini begitu muda bila baca blog ni. Haha

Blog cikgu aku. Banyak current issues, so tak payah baca paper pun boleh tahu isu semasa. Huhu. Banyak cerita pasal sekolah aku jugak.

Cerita kat blog ni macam mengarut tapi aku selalu je bace. Hehe. Masa open house dekat rumah Ini Buku Catatan 555, semua orang dah macam wajib tangkap gambar dengan MachamIzPunya, sebab blog dia laku. Cewah, iz proud lettew.

Blog yang banyak menginsafi kekerdilan manusia di sisi Allah. Ada jugak pasal cerita dia study kat Surrey, UK. Aku study Malaysia je, so, teringin gak nak tengok orang study kat obersi.

Gaya bahasa simple. Banyak cerita realiti kehidupan.

Blog lawyer bhai.. Haha. Blog ni aku baca sebab nak tahu legal issues.










SEGMEN XX-TRA FOLLOWERS



Tagged person :







Monday, 19 September 2011

Cara-cara Mengatasi Ketagihan Onani

Dalam entry yang sebelum, aku ada cakap pasal keburukan onani. Ada setengah-setengah comment yang tanya, macam mana nak stop daripada tabiat yang dah jadi hobi masa lapang ni.

Antara caranya ialah, jangan duduk seorang-seorang. Sebab bila korang sorang-sorang, nafsu bukan-bukan dan pelik-pelik korang akan datang dengan jayanya.



So, get a life people!! Pergilah bersosial. Bersosial ni bukan takat ko pergi clubbing or pergi konsert semua. Bersosial ni banyak cara.

Salah satunya, pergilah bersukan. Joging ke, futsal ke. Tak pun main bowling ke. Bila korang bersukan, badan korang pun akan jadi lebih fit dan lemak-lemak yang bertakung dalam badan korang pun akan gugur menyembah bumi.



Adjust timing mandi korang. Usually, onani dilakukan di bilik air. Almaklumlah, kat bilik air tu banyak bahan pelincir. So, untuk mengelakkan keinginan tu datang, cuba korang try mandi lambat sikit. Let say nak kena pergi kelas or kerja pukul 8. So, korang try mandi pukul 750. So, korang ada masa 10 minit je untuk pergi kelas or kerja. So, takdelah banyak masa menhgabiskan waktu nak mengelamun dalam bilik air, lepas tu last-last main layang-layang dalam bilik air.



Lagi satu, janganlah mendekati objek-objek yang boleh menaikkan nafsu korang. Kadang-kadang, objek menaikkan nafsu ni bukan setakat benda-benda lucah, ada setengah-setengah tu, tengok kuih karipap pun still boleh teransang.





Bagi yang Islam, puasalah. Puasa tu kan boleh menahan nafsu. Lepas tu, doalah banyak-banyak dengan Allah. Sesungguhnya Allah itu maha mendengar doa dari hamba-Nya




Sunday, 18 September 2011

Jom Exchange Link Bersama HafizRahman


Milo Seterika


Aku confident, bagi mana-mana yang pernah merasa hidup dekat asrama, mesti pernah buat benda ni kan? Haha.
Milo seterika ni, dia milo 3 in 1 tu. Tapi dia jadi macam keras bila kita seterikakan milo tu. Nak tau macam mana nak buat?


Bahan- bahan yang diperlukan : 



Langkah yang pertama, letakkan milo 3 in 1 korang tu dekat atas kain.Contoh, kain pelikat. Lepas tu,lipat dua kain yang korang gunakan tu. Kira macam korang buat lepat pisanglah macam tu.


Lepas tu, amik iron, korang ironkan atas kain yang korang pakai untuk bungkus milo 3 in 1 tu. Ironlah dalam 10 minit. Sambil iron tu, balik-balikkanlah kain tu, so that milo korang tu akan dapat haba dengan sebati. Ha!! Gittew!! Haha. Masa korang iron ni, korang kena tekan sikit seterika tu, so, baru ada pressure. Bila ada pressure, barulah milo tu jadi keras.



Lepas dah seterika, bukak milo 3 in 1 tu, pastu makan. Milo seterika ni sangat sesuai untuk menjadi sarapan pagi berkhasiat penuh tenaga dan juga minum petang penuh syahdu ditiup bayu. Haa, kalau masa asrama dulu, selalu makan milo seterika ni masa tengah prep (preparation kelas) 

So, selamat mencuba!!





Thursday, 15 September 2011

Culik Dan Kerat


Terjumpa dekat Facebook.

INFO PENTING !
Peringatan kepada semua !!!!!!!!!!!
Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong.
Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.
Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai.
Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti
Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.
Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita ..
Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka.
Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka,
Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.
Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.
Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!
Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam!
Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !
Jadikan amalan :
1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.
2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.
3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!

Kekok




Aku bukan jenis yang boleh mesra dengan orang dalam waktu yang singkat. Roommate aku pulak jenis yang macam tak banyak cakap. Satu bilik dahlah 2 orang je. Kalau dia diam, aku pun diam jugak. Masuk bilik rasa macam awkward gila.

Lagipun, aku dah Part 4. Budak law. Dia, Part 5. Budak chemical engineering. so, what do you expect? Aku nak cakap apa dengan dia? Huhu. Takkan nak tanya, kandungan chemical yang ada dalam facial wash yang dia  pakai pulak kan? Huhu

Tuesday, 13 September 2011

Sajak Orang Malaysia Baru

the new malaysian poem
as monday is usually a blue monday to many since it is the start of a week…a long week of work work work…here’s a joke to cheer you guys up. received from forwarded mail.
==================
Can study continue STUDY
Can’t study,work FACTORY
Cannot rely on CHARITY
Earn a little SALARY
Just enough 4 daily ROTI
Go work no WIRA but LRT.
Colleagues formerly FRIENDLY
Daily treated to KOPI
Now gradually get CRAZY
Behind me say I LAZY.
Boss has no SYMPATHY
Work always must HURRY
Say I not enough BUSY
Often ask me do OT
Midnight go back by TAXI
TAXI surcharge KILLING ME
Now i pokai and NO MORE MONEY
Borrow from chettia kena EXTRA FEE
Coz money is never FREE
Boy/girl-friend go STEADY
Serious,and then MARRY
Ceremony and PARTY
joker-friends give PANTY
No money sure no HONEY
10 months later be DADDY
Wife at GH birth a BABY
Monthly pay back RHB
Earn not enough FEEL GUILTY
Jump down suicide and MATI
No money 4 funeral how to BURY
Go see God every thing hoping will JADI
Because MALAYSIA BOLEH. SEMUA JADI.

Terjumpa poem ni masa tengah buat assignment Bel. Dicedok daripada : liucalai.org

Monday, 12 September 2011

Busylah..Sobs

Semalam, aku dah sampai UiTM Shah Alam. Cuti 4 bulan dah habis. Aduhai..

Sepanjang empat bulan ni, alhamdulillah blog aku dikunjungi ramai orang. Dulu, followers aku 89 orang je sebelum cuti, tapi sekarang dah masuk 500+. Alhamdulillah..

Ramai yang cakap blog aku best sebab aku banyak lukis-lukis. Haha. Yelah, cuti 4 bulan, takde kerje, pergilah lukis pakai paintkan. So,bila dah tak cuti, aku dah tak boleh nak selalu update blog. Dah tak boleh selalu nak blogwalking kat kawan-kawan bloggers. Dah tak boleh nak lukis-lukis kat paint pastu upload dekat blog. (Masa ni, aku tengah letak baldi kat bawah kerusi, sebab banjir menangis.)

So, mintak maaflah kepada semua readers yang setia membaca blog ni. Insya Allah, blog ni akan tetap akan di update dari masa ke semasa.

Sunday, 11 September 2011

Petua Mengelakkan Warna Baju Pudar


Petua atau (pergh!!tua mengikut kamus bahasa keluaran Abby Fana, dj Sinar.FM tu,) untuk mengelakkan warna baju pudar tu senang je. Sebelum tu, petua ni penting jugaklah kan, sebab kita ni bukan selalu pergi shopping beli baju baru. Yelah, kerja pun tak, nuffnang pun lembap. Ngohngohngoh...

Oklkah, tanpa melengahkan masa lagi, kini, tibalah masa untuk kita mengetahui macam mana nak mengelakkan warna baju dari jadi pudar!! Jeng jeng jeng!!


Petuanya ialah,masa korang sidai baju, make sure terbalikkan baju korang tu. Ha.. Masa aku tingkatan berapa entah, warden masa tu, Cikgu Zaidi, siap pesan dekat kitorang masa inspection asrama, supaya menterbalikkan baju masa sidai. Maksud terbalik tu, bukan atas jadi bawah. Bukan begitu ye Cik Som oi!! Tapi, yang bahagian dalam baju tu, kita dedahkan. So, bahagian tu je yang expose dengan cahaya matahari .

Lagi? Aku tak tahulah ini kebutan ke, or memang betul. Masa aku guna sabun Kuat Harimau untuk basuh baju, baju aku lepas kering memang macam baju baru sebab colour dia terang. Ha? So, cubalah try. Huhu


Saturday, 10 September 2011

Kesan Buruk Onani


Onani juga disebut sebagai kerok, cheng, atau masturbation dalam bahasa omputeh dan juga masturbação oleh orang portugis.

Kenapa tak boleh onani?

  • Cepat pancit. Orang yang selalu beronani akan cepat letih sebab time onani, banyak tenaga yang digunakan. So, macam contoh, baru kena jogging 20 meter, dah mengah. Tak pun, baru naik 5 anak tangga, dah pancit macam naik 30 anak tangga. 






  • Onani satu pembaziran. Sebab apa cepat letih? Sebab,  cikgu bio aku dulu pernah cakap, orang lelaki kena makan 40 pinggan nasi, baru dapat setitis darah. 40 titis darah, baru dapat menghasilkan setitis air mani. So, zat-zat yang korang makan tu, banyak terbuang masa korang onani. Tu yang cepat pancit.






  • Boboi korang akan jadi kecil sebab dekat dalam boboi korang tu, ada muscle yang function dia menguatkan dan menggalakkan tumbesaran boboi korang. Bila korang onano, eh, onani, muscle korang tu akan injured. Tu pasal boboi korang tak cukup size.







  • Ejakulasi pramatang. Mende tuh? Maksudnya, bila dah kahwin nanti, air mani akan terpancut lebih awal. Dalam setengah kes, air mani keluar sebelum melakukan hubungan seks lagi. So, isteri tak puas. Bila bini tak puas, tu yang tak sayang laki tu.






  • Cepat tua. Sesiapa yang start buat kerja ni dari umur 15 tahun, kemungkinan dalam umur 30 tahun, muka dia nampak macam 50 tahun. Benda ni start jadi masa umur korang dah nak masuk 30.






Kesimpulannya, tak payahlah nak buat benda tu. Tunggulah kahwin nanti. Sesungguhnya, biarlah akal di kepala korang yang control kepala boboi korang, bukan kepala boboi korang yang control akal korang.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...