Saturday, 24 September 2011

Tips Menghilangkan Cuak Semasa Memberi Ucapan

Tips lagi? Aku ni tak habis-habis bagi tips kan. Haha.

Nowdays, kita memang selalu kena bagi ucapan. Especially kena buat presentation, samada student dekat sekolah, uni, or yang dah kerja dekat office. So, skadang-kadang, kita rasa macam cuak bila nak bercakap depan orang ramai, betul tak. So, kat sini, ada beberapa tips yang korang boleh try untuk overcome masalah ni.

First, sebelum bercakap, buat senaman pernafasan. Tarik nafas dalam-dalam, lepas tu tahan dalam 7 saat, lepas tu, hembus. Nak tahu samada nafas korang dah ditarik dalam-dalam or cetek-cetek, masa korang bernafas tu, letakkan tangan kanan korang dekat dada, tangan kiri dekat perut. Kalau tangan korang terasa bergerak masa korang tarik nafas and hembus nafas, tu maknanya dah cukup dalamlah nafas korang tu.

Second, cuba korang lenturkan jari korang dekat atas permukaan yang rata, macam dekat dinding ke, dekat meja ke.



Third, prepare. Kalau korang tak prepare, memang confirmlah cuak. Huhu


(prepare make up sebelum bercakap depan orang ramai pun kira preparation jugak. haha)


Keempat, senyum. Bila korang senyum, hormon endorfin korang akan memancut-mancut keluar macam paip bocor. So, hormon ni akan buat korang rasa lebih selesa untuk bercakap depan orang.

(motip??!!)


Kelima, ingat, orang nak dengar isi ucapan kita, bukan nak tengok sangat cara kita sampaikan. So, jangan terlalu terbeban sangat dengan pandangan orang terhadap cara kita bercakap, tapi isi ucapan tu yang penting. Al kisah, dulu, kalau aku buat presentation, aku selalu nak bercakap ikut gaya macam Ally Iskandar, tak pun Linda Onn, tak pun macam En Gabana (En Gabana silalah proud kalau nak proud. Haha) Tu yang kadang-kadang kita macam bagi pressure tambahan kat aku sebab aku nak tiru gaya diorang. At last, aku yang gelabah masa nak buat presentation sebab terlalu nak menjadi someone else. Haha




Keenam, berdoa. Doa dia macam kat bawah ni.


قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي
Nabi Musa berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; “Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; “Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, “Supaya mereka faham perkataanku; ( Surah Taha : 25 -27 )



Sila klik.

21 comments:

ArulchelseA said...

aku memang cuak kalau kena naik pentas.. kih kih kih

ArulchelseA said...

bukn naik pentas je..buka blog aku sendiri pun aku cuak..kih kih

Wadi AR said...

motip gambar anda? beb, aku tak pakai mekap. cane? tapi tgn akan sejuk sejuk mcm iceberg bile present.

- abdul hadi abdul muti - said...

Arulchelsea

apesal kocuak bukak blog sendiri?haha

- abdul hadi abdul muti - said...

Wadi AR

haha. cupub. haha

QueeN TerataI said...

dulu cuak la.. skrg dah x cuak dah... dulu present depan stdent2 gak.. plg kuat lecturer.. skrg kena present depan big boss.. depan customer berbangsa Inggeris haaaaa lg cuak kan? kan?

- abdul hadi abdul muti - said...

QueeN Teratal

sebab kita dah selalu buat, tu yang tak cuak sangat tu. practice makes perfect. betul tak? =)

Bie'z said...

heh heh boleh dipraktikkan ni haih!! :P

Paris Lipton said...

wahh naik pentas je msti rase nk pengsan~

budakijaupendek said...

nice entry.
hehe
tp tak pernah lg berucap depan penonton yg ramai.

sea_lavender said...

bgus2 perkongsian nie~~ stuju yg pnting sampai ape nk d smpaikan tu.. gaya tu yg tk fkir hehe =D gelabah jgk walaupn prepare huhu~~

sUe UnniE;) said...

aku cuak gak tapi stakat ni lum pengsan ble bagi talk. syukur. tp ble aku cuak thp dewa, bibir msti kering pastu nak bckp susah. sile bg tips lagi apsal bibir aku kering smpi lekat kat gg. demm sgt ble itu terjadi..hahaa..

oke. komen aku pnjg. jgn rse aku annoying okeh.. haha lagi.

Umie Artoqiemie said...

muka lu ade la sikt2 ally.. haha..

sea_lavender said...

bgus2 perkongsian nie~~ stuju yg pnting sampai ape nk d smpaikan tu.. gaya tu yg tk fkir hehe =D gelabah jgk walaupn prepare huhu~~

farah hanim said...

nice tips nie
selalu bg ucapan nie
hehee

Myera Nyera said...

lafaz bismillah masa memulakan presentation :)

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) said...

time kne present mmg xsah klo x cuak. kne baca doa byk2...

ni ada tag satu segmen utk ko. klo ada masa free, join ler...

http://lightshadow88.blogspot.com/2011/09/segmen-xx-tra-followers.html

i am S!L4H.. said...

haa tauuu. yang motip tu mesti nak tunjuk air teh die yang mcm sdap. haha. erkkk


eh2 betul la nanti nak try care ni la. <-- selalu gelabah

QueeN TerataI said...

haaa betul2... practice makes perfect!

adwafarahin said...

dlu mse time2 skola ketaq lutut gak
tp masuk zaman U asyik kene present hilang neves trus
hehe :P

kene buat slalu bru x rse cuak sgt

dhiera said...

nice tips... masa sekolah dulu, cuak gile klo kena in charge perhimpunan~ sekarang tidak lagi. he

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...