Thursday, 8 September 2011

Memori Buku Biodata






 
Semase zaman-zaman Friendster pun belumlah sefofular mane, dan sewaktu nak bukak internet pon pakai IE, dan juge sewaktu orang ketagih berchatting di mirc, rasenye, dialog-dialog seperti ini selalu diungkapkan :
"Marina, ko dah tulis ke belum buku biodata aku nih?" tak pon,
"Jojo, lepas ko siap biodata ko, pass kat aku pulak tau".
Ha..biase dengar kan? Fenomena fenomena buku biodata ni selalunye terjadi mase tengah habis peperiksaan akhir semesta di sekolah. Mase zaman saye dulu, sekolah rendah lah. Berebut rebut nak buat buku biodata. Majority nye perempuan. Lucky lucky pon ade jugak. Hee.
Selalunye, ade 2 jenis format yang digunekan untuk tulis biodata ni. Pertame, buat format macam resume. Contohnye, macam kat bawah ni :

 Biodata tersebut ditulis seperti resume. Yang berkaler oren tu, kategori. Contoh, name, umur, DOB(date of birth), tempat lahir, ucapan, kawan baik, kawan karib, kawan sejati(bape banyak kawan daa) dan sebagainye. Ade setengah tu, lagi over. Siap letak name musuh, tempat pelancongan kegemaran, name haiwan peliharaan, dan gaji bersih ibu bape. Ish ish ish..


 
Format kedua, buat macam karangan kertas peperiksaan bahasa melayu penulisan upsr. Die pegi buat dalam bentuk penceritaan. So, lagi nampak menarik la kan. Hurm, tak tau la. For me, the biodata will be more interesting in essei form. Boleh buat unsur unsur suspend. Cewah, macam la suspend habis. Haha.

Nak buat biodata ni pun boleh pecah pale tau, sebab kadang-kadang biodata ni dapat menilai tahap estetika sang empunye biodata.

Antare contoh yang digunekan untuk menggambarkan betape estetika nye penulis biodata ni, diorang gune huruf yang kejap-kejap besar, kejap-kejap kecik. Macam nih :
AkU dIlAhIrKaN dI aTaS kAtIl hOsPiTaL cHaNgKaT mElInTaNg.

Takpun, menggunekan huruf huruf yang fancy. Ha..ni standart la ni kan. Kejap kejap 'N' nye dah tercuek ke atas. Tak pon, 'Y" nye tetibe tercuek ke bawah. Fancy habis la tu.

Nak lagi struggle, tulis kat kertas lain, pastu, amik ubat nyamuk yang lingkar tu, pergi bakar tepi kertas tu. Pastu, pap!! Tampal lah kat buku biodata nuh.Ceeh..kalau macam ni nampak la ala-ala klasik gitu. Heh. Geli nye ayat aku.



Yang ni lagi kreatif. Die pegi buat susun silang kate. Ewah, macam tajuk lagu pulak. Die yang buat teke silang kate tu, die juge le yang carikan. Contoh, makanan kegemaran, ha..die tulis la, cekodok dengan care susunan huruf melintang. Pastu die gi la colourkan perkataan cekodok tu. Takpun, die pegi bulatkan pakai kaler magic warne oren ke, merah ke. Ha..

Kalau yang perempuan, suke sangat letak bunge bunge la. Pastu lukis lukis tuan puteri la. Pastu-pastu ade letak buble dialog, 'hai, name saye Tini!!'. Hadoih..haha.
-ha..macam ni la.ade pulak buat tuan puteri,siap buat bling bling lagi


Mungkin zaman tu bukan macam zaman sekarang. Ade Facebook, ade blogspot. Nak nak pulak mase tu handphone still jarang-jarang orang gune. So, kalau nak tepon je, pegi kat telefon umah tu, pastu bukak buku biodata. Ha.. Dah macam yellow pages jadinye. Yang tak shok nye, time gune tepon umah ni, ade je yang nak kaco. Hasad betul. Time time nak ayat budak perempuan name Idayu tu, tibe tibe abang datang pegi kaco. Datang pulak akak, bukan nak support kite, lagi die nak join kaco urusan kite nak menyembang ngan budak perempuan tu.

Mesti korang korang pon ade pernah buat buku biodata kan? Tak pun, tulis biodata sendiri kat buku orang lain? Ececeh..tak nak ngaku pulak die. Alah, cerite je la kat comments bawah ni ha. Haha.

12 comments:

cik kedondong said...

ok..yang ini betul..dulu simpan alamat member mana la tau nak kawin senang jemput hantar kad.
skang ni tag je kt fb..macam ajak2 ayam lakk.hahah

jiran umah mu datang

- abdul hadi abdul muti - said...

ha..tu la.dulu,itu la panduan segale.sekarang ni main tag tag je.tak sentimental kan..

widurifarhana said...

hahaahaha.btol weh.dajah 2 da ada bnda ni.
ak simpan lagi kot.
and ak bukak ari tuh, aku saje compare balik, apa yg jadi ngan diorang skunk, dgn yg dtulis dlm buku tuh.
memg klakar weh. ^_^

- abdul hadi abdul muti - said...

haha. tu la. kelakar.boleh gelak guling guling bawah katil bile bace balik

Minah Blur said...

hihi lucu... cz mende yang betol sesangat..! best bile terkenang dan bace balik...

- abdul hadi abdul muti - said...

Minah Blur

haha. kan, benda yang pernah jadi

Myera Nyera said...

dulu masa kecik kecik ada aa. skang takde dah hehe. eh? hadi ada buat gak ek? hahak

- abdul hadi abdul muti - said...

Myera Nyera

kalau kawan ada suruh tulis, rulis jelah. haha

Eddy Dce said...

hahaha...aku teringat lagi zaman ni...member aku siap tulis cantik2 lagi biodata die sebabnye buku budak pmpuan....haha....

- abdul hadi abdul muti - said...

Eddy Dce

Haha. Kalau buku budak lelaki, mesti buat gambar2 dragon ball lah,ape lah kan.Haha

Razil Tahir said...

hadi!
lagi satu kad nama yg boleh tempah tue... ada naa la DOB la alamat la... popular juga tue..
gambar dragon ball la digimon la...
wah! kecik2 ade name card.. pastu kumpul kawan2 punye... huhuhu

- abdul hadi abdul muti - said...

Razil Tahir

owh. tau!!haha. Aku pernah jadi agent!! Haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...