Monday, 19 September 2011

Cara-cara Mengatasi Ketagihan Onani

Dalam entry yang sebelum, aku ada cakap pasal keburukan onani. Ada setengah-setengah comment yang tanya, macam mana nak stop daripada tabiat yang dah jadi hobi masa lapang ni.

Antara caranya ialah, jangan duduk seorang-seorang. Sebab bila korang sorang-sorang, nafsu bukan-bukan dan pelik-pelik korang akan datang dengan jayanya.



So, get a life people!! Pergilah bersosial. Bersosial ni bukan takat ko pergi clubbing or pergi konsert semua. Bersosial ni banyak cara.

Salah satunya, pergilah bersukan. Joging ke, futsal ke. Tak pun main bowling ke. Bila korang bersukan, badan korang pun akan jadi lebih fit dan lemak-lemak yang bertakung dalam badan korang pun akan gugur menyembah bumi.



Adjust timing mandi korang. Usually, onani dilakukan di bilik air. Almaklumlah, kat bilik air tu banyak bahan pelincir. So, untuk mengelakkan keinginan tu datang, cuba korang try mandi lambat sikit. Let say nak kena pergi kelas or kerja pukul 8. So, korang try mandi pukul 750. So, korang ada masa 10 minit je untuk pergi kelas or kerja. So, takdelah banyak masa menhgabiskan waktu nak mengelamun dalam bilik air, lepas tu last-last main layang-layang dalam bilik air.



Lagi satu, janganlah mendekati objek-objek yang boleh menaikkan nafsu korang. Kadang-kadang, objek menaikkan nafsu ni bukan setakat benda-benda lucah, ada setengah-setengah tu, tengok kuih karipap pun still boleh teransang.





Bagi yang Islam, puasalah. Puasa tu kan boleh menahan nafsu. Lepas tu, doalah banyak-banyak dengan Allah. Sesungguhnya Allah itu maha mendengar doa dari hamba-Nya




18 comments:

HARITH ISKANDAR said...

haha lawak lawak.tp mmg entry yg best sbb u ll dh nk exam bukan?bagus jugak tu.jgn buat mcm tu nnti xleh nk jwb exam.lemah otak.lemah lutut :)
kantoiii :p

cik sakdi said...

kehkehkeh nice info ni. tergelak seminit. hahaha

H.J said...

haha..hasil dari pengalaman la ni..?

Ahmad Uzair said...

sampai sekarang cari penawar ni

::budak:: said...

ramai ea org mcm tu? xpnh tepikir pun..hehe..tang karipap tu pn boleh effect ke?

IMANSHAH said...

kmu dulu yg cg tangkap kan?? hu hu

a d i n said...

bukan karipap la hadi, kuih pau kot, wakakaka.

Myera Nyera said...

PANG! haha heyyy, rindulah ^^, makin bz ek :) jaga diri yek

EzayHadry said...

wakakkaa aku nak tergelak..sebab ko berani buat entri ni..bagus2..

betul2 jangan duk sorang2 bahye wey :P

Saiazuan said...

koleksi2 tu delete..hehe

sUe UnniE;) said...

bwu aku tau laki cmni. almaklum la bapak aku sowg jer laki dlm pemeli.

bru aku tringt.. ptut la klu g cmping, ade jer dak laki yg terjun sungai pagi pagi.. mndi wajib. normal la tu kot..hahaha..

asliner said...

lemak gugur menyembah bumi ek..
keh3..
lawak2..

betullah..
puasa bukan sekadar menahan lapar..
menahan segala2 yang berkaitan yang boleh membatalkan puasa..
sebab kalau puasa ikhlas dan bersungguh, insyaAllah puasa diterima Allah

Umie Artoqiemie said...

oh tidak.. karipap pong terangsang.. kes berat.

budakijaupendek said...

aik..
karipap ??
hahahaha
em onani memang bukan satu amalan sihat pun.

adwafarahin said...

kalau kite btl2 nk berubah mst tuhan tlg punye :)

azrin yin said...

bagos la. .

~One~ said...

Just get some info..actually tabiat onani nie come from our brain..satu jer cara yang saya nampak ada kebenarannya adalah jangan duduk sesaja sorang2..cuba bersosial dan buzykan diri..learn from youtube,ketagihan onani sebenarnya lebih teruk dari ketagihan kokain sebab punca ketagihan datang dari chemical yang dihasilkan DALAM OTAK KITA?!dan otak kita lak ada limbic system yang menghasilkan "memory" to tell us to do that thing bila chemical tertentu dihasilkan.Jadi sekali kita terjebak,memang berat nak handle..huhuhu..Kuatkan Iman,banyakkan aktiviti sosial dengan rakan2 yang belum terjebak,insya-Allah ada peluang untuk pulih. Sekadar berkongsi..

Anonymous said...

Terbaik nah ***** lima bintang gua bgi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...