Wednesday, 17 November 2010

Nak Masuk SBP Ker?





Lepas je keluar result UPSR, parents yang anak diorang dapat 5A da mule nak pasang impian hantar anak masuk SBP. Begitu gahnya jenama SBP dikalangan rakyat Malaysia. Maka, timbul pule isu di mane kemasukan SBP tidak lagi mengikut niat sebenar sewaktu cadangan SBP ingin ditubuhkan. Nak tau sejarah die? Mule-mule, mase R.O Winsted jadiPengarah Pelajaran Melayu, kat Tanah Melayu ni ade satu sekolah yang name die The Selangor Raja School(sumer nak kat Selangor je. Jealous pulak aku) Then, sebab nak renovate sekolah ni, so, sekolah ni pindah dekat Maktab Melayu Kuala Kangsar(MCKK) Time DURBAR, Sultan Idris(Yes!, sultan negeri aku.haha) tak puas ati. Condemned kat Inggeris, budak budak Melayu ni belajar takat kalau bapak die nelayan, anak die cume jadi nelayan yang bagus sikit je. Lepas tu, dalam Penyata Razak, menubuhkan 6 buah SBP iaitu :

.1. Sekolah Dato’ Abdul Razak (SDAR) - 1956

2. Sekolah Tun Fatimah (STF) - 1956

3. Sekolah Tuanku Abdul Tahman (STAR) - 1957

4. Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim (SMSAH) - 1963

5. Sekolah Alam Shah (SAS) - 1963

6. Sekolah Seri Puteri (SSP) - 1968

Kalau nak bace sejarah penuh, sile klik di link di bawah :

http://bpsbpsk.webs.com/sekolahberasramapenuh.htm

So, objektif utame SBP ni nak tolong budak Melayu luar bandar yang berpendapatan rendah. Tapi sebab objektif makin lame makin kabur, tu yang kompelen kat surat khabar tu. Nak nak pulak ramai yang dapat 5A. Tempat pulak limited.

Sebenarnye, mase aku masuk "Sekolah Melayu Kedua, Ipoh", aku tak tahu pun ngan objektif ni. Sebab memang ramai pun anak-anak orang yang berada masuk sekolah aku tu. Pade aku mase itu, yang penting, kualiti, bukan taraf hidup. So, kalau dapat 5A je plus koku aktif, sape sape boleh masuk. Memang mind set aku macam tu. Sebab aku kira, tempat-tempat pelajar luar bandar dekat MRSM.(jangan marah,ini pandangan naif aku dulu-dulu)

Aku pun bukan datang dari keluarge yang senang. Mase aku masuk SBP, bapak aku dah pencen. Pencen driver JKR je. Mak aku je keje. Cikgu sekolah rendah. Hidup kat Sekolah Bintang(bak kate Inche Gabana) alhamdulillah, cukup-cukup. Tak pernah putus rezeki. Kehidupan yang sangat sederhana.

Tak dinafikan, aku rase, ramai je kawan-kawan aku yang berstatus anak anak orang kaya (AOK). Tapi, diorang takde la poyo ke, kerek ke pe. Mungkin ade la kot due tige tapi kadang-kadang je la. Sebab dekat situ, kalau siape yang agak-agak budget kaye or budget hebat, memang akan dikeji sehine-hinenye. As a result, akan dipulaukan. Ini memang pernah berlaku. Wa talal tipu punya.

Bagi budak-budak yang tak mampu, aku rase, walaupun diorang tak menunjukkan secare lahiriah, tapi aku rase mesti ade jugak effect kat self esteem diorang bile tengok mak bapak member sume bawak kete gempak gempak. Tiap tiap minggu bagi ration, bawaj pegi KFC bagai. Sebab aku pun pernah rase jugak macam tu. huhu. Aku ingat lagi, sorang kawan aku, "S", sanggup amik upah beli burger kat kantin sebelum prep malam semate-mate nak cari duit lebih. Bayangkan, time tu, form 1, kene pulak beli burger banyak-banyak dekat kantin yang sesak dengan senior senior yang besar gedang tu. Tapi, mungkin terdesak sangat, mungkin tengok kawan-kawan pakai baju adidas, turun rugby ngan boot nike, membuatkan die pon teringin setaraf dengan mereka.

Tapi, ape yang penting, pade aku, dekat sekolah berasrama penuh, ialah persahabatan. Subject 5 tahun yang aku belajar dekat sane tiap mase. Rasenye, sebab persahabatan la, yang miskin mampu bertahan. Yang berade tak berani nak mreriakkan diri. Sebab kat SBP, memang kene saling bantu membantu dan hormat menghormati antare kawan. Kalau susah, dekat kawan la mule mule tempat mengadu, baru parents, pastu warden, cikgu-cikgu, makcik kerani, driver bus, makcik library dan sebagainye. Yela, kalau tak cukup duit nak bayar baju house, mesti try pinjam(tempek dalam bahase sekolah aku) kat kawan dulu. Kalau lapar, tapi takde duit, mesti mintak kawan yang belanjekan dulu, tak pun, balik dorm, pau maggi die or biskut die ngan milo 3 in 1. Mungkin yang si pemberi tu, ade masalah tak paham paham subjek Madam Julie, yang selalu pau die pulak memang gempak subject tu, so, boleh la tolong.

Study sesame, tidor pun nak same.hahaha

Rasenye, itulah antare simbiosis duduk kat sekolah berasrama penuh. Walau pun miskin, tapi kalau pandai menjage persahabatan, Insya Allah, hidup akan menjadi senang dan bahagie.

n

Dalam gambar ni ade anak dato, anak itu, anak ini, tapi semue takde beze.

Tentang kerajaan nak implement balik objektif asal SBP, pade aku, ade baiknye. Dulu-dulu, SBP dah macam hilang objektif sebenar sebab sekolah sekolah SBP ni nak pakai banyak duit. Macam contoh, yuran untuk pelajar berbeze ikut pendapatn mak bapak. Kalau mak bapak banyak duit, banyak la yurannye. And vice versa. So, secare hipotesisnye, semakin banyak budak kaye yang masuk, makin banyak sekolah dapat duit. Yela, sekolah memang nak banyak pakai duit. Nak buat bengkel la, nak bayar kelas tambahan la and etc.

tapi sebab sekarang da ade sekolah kluster, sekolah berprestasi tinggi, rasenye, banyak jugak setiap sekolah dapat peruntukan. Jadi, bolehla nak gune ape yang patut.

Bagi yang tak dapat masuk SBP, peluang di mane mane. Yang penting, usaha. Jangan la down sampai nak terjun lombong kalau tak dapat masuk SBP.

Sekian saje kali ini. Assalamualaikum!!




16 comments:

[~ killerzonboard~ ] said...

nice one!!
clap3!!

- abdul hadi abdul muti - said...

pelepap!pelepap!pelepap!
(aku tepuk sorang sorang.haha)
thanks hakim!huhu

abid_PM said...

saya dulu sekolah sbp gak :D

- abdul hadi abdul muti - said...

abid_pm
owh. yeke? awak sekolah ape ye dulu?haha

ashraf said...

terbaik hadi.menganjing secara perlahan itu lebih produktif ;P

p/s ada gambar aku la! heeee

Ikmal Fayadh said...

ooh..freshie kena tabah jiwa dan raga kalau mahu beradaptasi dengan keadaan keliling. HAHAHA

- abdul hadi abdul muti - said...

ashraf
hoi!haha.bilenye aku menganjing?haha

- abdul hadi abdul muti - said...

Ikmal Fayadh
aku tengok ko ok je. freshie paling popular.haha

imanshah said...

gua tak masuk sbp, tapi dah hidup 8 tahun kat sbp

- abdul hadi abdul muti - said...

imanshah
tu la.mesti da paham sangat kerenah sbp ni.huhu

faris.a said...

ak nk cmmnt post ni pon ak ske sbb ade gmbr aku ats tuh.aahh suka gile.ahhaha

wlwcmne pon,ak ske post ni..mmg btol.wlpon kdg2 xterpikir,ble ko tlis bru nmpak.tehee

gabbana said...

menari menarik. lebih menarik apabila nama inche gabbana diquote..! wahaha..

anyway, satu persoalan yg menarik. adakah SBP masih relevan..? dulu2 SBP kira mewah ah ntok daq2 luar bandar, sbb tempat tidur makan sume jauh lebih baik daripada apa yg diorang dpt di rumah.

zaman skang ni, (termasuk di zaman saya), daq2 dah kurang appreciate sbb di rumah kemudahannya jauh lebih mantop. tu yg daq2 naik kepala tu sbb kurang rasa bersyukur.

amcm? boleh bwat thesis tak..?? wahaha..

hans said...

aku suka entry nih
bagi aku mungkin belajar di SBP dan MRSM banyak kelebihan sebab kita besama2 orang yang bijak2
tapi sekolah lain pun xkurang hebatnya

P/S : Tutorial Cara Untuk Meletakkan Tweet Button Dalam Blogspot

- abdul hadi abdul muti - said...

faris.a
terkenang la tu.haha
KLMJ

- abdul hadi abdul muti - said...

gabbana

hurm,tak semua rasenye. tapi,rasenye, sebuah sbp tu mesti la ade kemudahan yang lengkap. baru la selesa.tak perlu mewah, cume sesuai la dengan kehidupan pelajar. kalau toilet ade 6, tapi boleh gune 1 je, susah budak budak nak gune.

nak buat thesis??macam amik phd pulak,padehal,degree pon ade lagi 2 tahun.huhu=)

- abdul hadi abdul muti - said...

hans
thanks!!kat mane mane pun same je.mungkin beze tu tetap ade,tapi tak banyak sangat la kot.
kalau nak, banyak la usehe, kalau taknak or dasar pemalas, banyak la alasannye.haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...