Monday, 15 November 2010

Ini Post Berguna.Anda Patut Baca.



Sebagai rakyat Malaysia, anda tahu tak ape itu Perlembagaan Persekutuan Malaysia?

Pernahkah anda tahu, dalam Artikel 5 (4), jika anda ditahan polis, anda harus dibawa ke majistret dalam tempoh masa 24 jam?

Pernahkah anda tahu, dalam Artikel 40(1), YDPA tertakluk untuk mematuhi nasihat yang diberikan kepadanya daripada Perdana Menteri dalam membuat keputusan? Ini tidak lain menyatakan Perdana Menteri adalah orang yang paling berkuasa di Malaysia?

Jika anda ingin mengetahui lebih banyak tentang Perlembagaan Malaysia, anda boleh lah imej MyConstitution/Perlembagaanku di sebelah kanan atas blog ini.

Pragram ni Bar Council yang buat sebab rakyat Malaysia punye awareness about their own constitution masih lagi kat tahap yang sangat low giler.

Dalam program ni, Bar Council ade buat macam macam untuk membaje kesedaran terhadap perlembagaan dengan care bagi flyers, buku perlembagaan malaysia yang ade kaler kaler, demonstration kat street talks, baju yang sampaikan kandungan perlembagaan dan banyak lagi!!

Perlembagaan Malaysia Yang Lebih Mesre.Mesreee(macam Bob AF)




Antare Tshirt Yang Dijual.
Anda pasti akan nampak cool apabila memakainye.


Sebenarnye, penting rakyat Malaysia ni tahu pasal Perlembagaan Malaysia ni sebab dalam Perlembagaan ni la ade segale ape yang rakyat Malaysia boleh dan tak boleh buat. Termasuk juge hak hak sebagai rakyat Malaysia. So, in simple words, Perlembagaan ni macam document of destiny. Sebab untuk sesuatu negare tu merdeka, negare tu mestilah ade perlembagaan sendiri sebab perlembagaan tu menentukan bagaimane sistem undang-undang dan sebagainye harus berfungsi di dalam negare.

Jadi,klik la link kat kanan atas tu untuk maklumat lanjut.
Sekian, terima kasih

Saya yang berusaha menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia,

Abdul Hadi Bin Abdul Muti

2 comments:

faris.a said...

bgos adi.nnti bole kerja kt zaid ibrahim n co. haha..ak tertarik ngn baju tu :)

- abdul hadi abdul muti - said...

jom la beli. aku amik artikel 5, ko amik artikel 10

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...