Saturday, 20 November 2010

Kisah Lorong Gelap

Pernah tak korang terpikir membesar dekat tempat-tempat yang penuh maksiat dan durjana?

Senang cite la kan, pernah tak korang rase macam mane agaknye kalau korang membesar kat kawasan Chow Kit?



Kat post ni, saye nak cite sikit pasal golongan kanak-kanak ngan remaja yang tinggal kat chow kit ni.

Haritu, saye sempat pegi Rumah Nur Salam, tempat ni macam rumah perlindungan untuk budak budak sekitar chow kit. Rumah ni bukan tadika or tempat lepak untuk bergossip. Tempat ni macam playground or rumah untuk budak budak kat situ tinggal. Diorang boleh datang suke suke hati, tak kire waktu.

Ape yang saye difahamkan, bukan semue budak-budak chow kit ni sekolah. Lepas tu, parents diorang ade yang keje pelacur, mat pit(bukan nak memburukkan, tapi ni la realiti).Bukan la semue. Ade jugak yang keje meniage kat area situ situ jugak.

Tapi, mase saye pergi rumah nur salam hari tu, kesian sebenarnye tengok budak-budak ni. Diorang macam takde kasih sayang la. Saye ni dah la tak pandai layan budak-budak, tapi, diorang macam suke je kat saye. Semue pun berebut-rebut nak saye layan diorang. Tapi, nak buat macam mane. Saye tak boleh nak layang sorang-sorang sebab aktiviti hari tu, saye kene layan dalam 40 orang budak. Penat!! Sumpah tak tipu. Ade yang kene tumbuk sebab berebut color pencil, berlari sane sini. Maybe sebab susane kat chow kit tu memang macam tu, agaknye, pade diorang tumbuk menumbuk tu bende biase.

(Antare mural yang dihasilkan oleh kanak kanak kat sini. Korang boleh tengok lukisan ni mase on the way nak naik pegi rumah nur salam)

Sebenarnye, saye pernah pergi lorong haji taib pukul 3 pagi. Tapi bukan atas tujuan maksiat la. Ade hal sikit. Lorong Haji Taib ni dekat area area Chow Kit je. Memang hodoh gile pemandangan. Bapuk bapuk dengan pelacur pelacur bersepah sepah jual body. Lelaki lelaki gersang bersidai kat situ sebab kadang-kadang, bapuk-bapuk ni, kalau dah gian sangat, diorang offer free je. Tak payah bayar. So, lelaki ramai ramai tu tunggu bapuk tu offer free la.

(caption gambar : yang gambar atas sekali tu, bapuk yang nak try pancing brader dalam kete tu. Gambar kedua, family potret chow kit.
Gambar Ketiga, saye dengar cerite, budak budak kat situ terpakse merempat kat mane mane nak tidur kalau mak diorang bawak laki tidur dalam rumah. Hopefully keadaan budak budak tu tak macam lelaki dalam gambar)

So, time tu terpikir, kat mane la budak-budak yang saye jumpe kat rumah nur salam hari tu nak tidor? Sebab rumah Nur Salam tu bukan ade tempat tidur. Hanye kes kes khas je yang melayakkan budak budak ni nak tidur kat situ. Macam mane la tak rosak budak budak tu?

Masuk semester depan, saye dengan team members yang lain akan ke Rumah Nur Salam setiap 2 minggu untuk buat legal teaching kat KL Krash Pad. KL Krash Pad ni pusat komuniti remaje kat Chow Kit. Beze die dengan Rumah Nur Salam, Rumah Nur Salam, untuk kanak kanak bawah 12tahun, KL Krash Pad untuk remaje dalam 13-18 tahun.

Antare tema yang kitorang nak buat, remaja dan alkohol, jenayah siber, seks bebas, dadah, pelacuran, dan hak asasi sebagai rakyat malaysia. tahun lepas sempat ajar diorang pasal kepentingan ic dengan penderaan kanak kanak je. Tapi, tema tu semue baru letak dekat paperwork je. So, saye minte pembace yang ade cadangan yang bernas boleh la sumbangkan idea. idea anda sangat saye hargai. Akhir sekali, jike korang nak tahu lebih lanjut lagi pasal KL Krash Pad, boleh datang dekat event Chow Kit Kita yang diorang buat esok, 21 november. Nak tengok details die, boleh klik kat banner Chow Kit Kita dekat atas blog saye ni. Yang kaler kuning tu.

14 comments:

imanshah said...

good job hadi!!

- abdul hadi abdul muti - said...

thanks cikgu!!ade idea yang menarik untuk program kitorang tu nanti?

abid_PM said...

adi jum lepak lorong haji taib tu! :D

- abdul hadi abdul muti - said...

tak nak la. ape barang main ngan pondan!haha

iqbalsyarie said...

sedih :(

- abdul hadi abdul muti - said...

iqbalsyarie
tu la. syukur tak dilahirkan kat situ

Farhana Bekeri said...

tak try tanya brapa ringgit klau langgan bapuk tuh untuk satu jam? hehe

btw, a visit to Rumah nur salam was so great..mmg pengalaman sgt2. =)

- abdul hadi abdul muti - said...

haha.tak nak la.bagi free pon tak nak.haha

wah,u pernah pergi?

hans said...

aku rasa teringin nak pergi pula
tapi tak ada kawan lah

P/S : Pandangan Peribadi Aku Berkenaan Filem 2 Alam Yang Aku Belum Tonton

- abdul hadi abdul muti - said...

hans
nak pergi rumah nur salam ke,nak pergi lorong haji taib?haha

Ikmal Fayadh said...

teruskan usaha! bagus2.. eh, kalau yang bapok-bapok ni, boleh tahan notty jugak tauu. ROAR!

- abdul hadi abdul muti - said...

Ikmal Fayadh

thanks for the support!!
haha.tak maw gak.nak yang ori

Farhana Bekeri said...

hadi..i pun ikot lah pegi trip sclc tuh.. haiyyaa...XD

- abdul hadi abdul muti - said...

la...ko ke farhana?aku ingat sape la.haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...