Saturday, 13 March 2010

Hidayah Dari Mu


Name saye, Abdul Hadi,maksudnye hamba yang menerima hidayah. Sedap bunyinye. Terime kasih kat mak ngan abah sebab bagi name tu. But, quite a lot of time, saye tak menggambarkan ciri ciri seorang yang mendapat hidayah pun. Selalu sangat lagha dengan duniawi yang sementare. kalau nak diikutkan, i just wanna change to be a better muslim. but somehow, it is so hard for me to make it real. The reason why?? Ntah,saye pon tak tahu. Mungkin environment yang menghalang niat suci dan murni tu.

Currently, saye tak rase la saye ni budak jahat. But lately, saye dah makin mengabaikan tanggungjawab saye sebagai seorang muslim. sembahyang memang banyak kali tinggal,aurat pon dah tak berape nak jage. Saye sedar bende tu, dan sekarang ni, macam yang saye cerite dulu, saye makin rase my life is just nothing. hurm...

So, tiap kali ade majlis ilmu, hati saye memang melonjak lonjak nak pergi. Tapi,ntah kenape, kaki saye macam stuck tak mau pergi majlis ilmu tu. Macam contoh,hari tu,kawan saye, Farid, ajak saye pergi ceramah pasal cinta dalam Islam. Saye nak sangat pergi, tapi ntah kenape, saye tak boleh nak pakse diri saye untuk pergi. Mungkin, tiap ape yang saye buat, saye mesti kene berteman. Mungkin kalau ade yang sudi temankan, saye akan pergi. Ape yang saye tahu, kite kene jugak pergi majlis majlis ilmu ni,sebab nanti hati kite susah nak terime ajaran Islam.

Sebut pasal majlis ilmu ni,walau pun saye agak kelaghaan, tapi,kalau balik rumah,tiap tiap jumaat,pukul 5 petang, saye mesti tengok al-kulliyyah dengan mak ngan abah. mesti tengok sebab saye rase bende tu interesting and kene tahu ape yang ustad2 and ustazah bagi tahu time tu. And setiap kali saye usyar al kulliyyah, dalam hati, memang rase nak berubah nak berubah. Tapi last2 hampeh...

Bace al-Quran??Memang dah tak selalu buat dah. al-Quran pun saye takde sekarang ni. Yang ade pon, surah Yassin, mak saye bagi. So, nanti dah dapat duit ptptn/scholar, saye teringin sangat nak beli tafsir. Tapi, saye tak boleh nak janji saye akan bace tafsir tu sebab...Sebab die, saye tak boleh bagi tau sebab nanti mesti ade orang yang kecik hati...

Kalau nak ikutkan, mak saye seorang ustazah. Bapak saye bilal. Tapi kenape la saye tak boleh jadi macam diorang?? memang betul, iman tidak boleh diwarisi. Saye nak berubah, tapi tak tahu macam mane dan bile. Mudah mudahan, saye dapat berubah sebelum Malaikat Izrail datang mencabut nyawe dan sebelum matahari terbit dari barat..

7 comments:

fikri FAUZI said...

bagus..menyesal sebelum terlambat. ;D
nwy, rajin2 kan la mengikuti majlis2 agama macam aku ni ha. setiap malam jumaat pergi masjid. folow apa je program yang universiti buat. ;P

- abdul hadi abdul muti - said...

baik la eky..haha

fakhruddin said...

eleh eki, dah terpaksa kena pergi masjid, memang la. hahahaha

muzhafar said...

assalamualaikum w.b.t..

Hadi, alhamdulillah.. kita same2 sudah ada kesedaran untuk berubah..
syaitan TIDAK pernah rehat drpd menghasut/membisikkan kejahatan ke dalam hati kita. Jadi, Allah s.w.t dah sediakan bahan-bahan, Dia dah sediakan senjata-senjata untuk kita lawan musuh kita yang utama itu.
Yang 1st, Allah dah bagi anda dan saya nikmat Islam dan iman itu sendiri. itu perisai buat diri anda yang paling mahal. Dan Allah dah sediakan Al-Quran sebagai surat cinta drpd-Nya untuk kita membacanya dengan mata hati kita. Bukan sekadar membacanya sahaja, fahamkan dan akan tetapi wajib bagi kita untuk melaksanakannya.
Yang seterusnya adalah zikir. Jom kita basahi lidah kita, basahi hati kita dengan zikir-zikir yang sememangnya akan mendekatkan diri kita kepada Allah..
Hadi,
Dari kecik sampai sekarang, ada antara kita yang hanya membaca Quran, tetapi tidak faham akan maksudnya. Ianya ibarat kita membaca buku cerita berbahasa Afrika yang ejaanya dan sebutannya sama dengan bahasa melayu tetapi kita tidak faham akan maksudnya. Memang betul membaca al-Quran itu sangat bagus dan lagi baik kalau kita faham akan apa yang kita baca. Alhamdulillah, hidayah itu datangnya drpd Allah. Once kita dah dapat, grab it! again I repeat, grab it! jangan sampai Allah keraskan hati kita seperti mana kerasnya batu...
Hadi,
Insya-Allah kalau ade rezki, kita jumpa nnti bulan 7 ni. Sy akan cuba berkongsi sedikit sebanyak tentang apa yang saya dapat disini.
Beli Al-Quran terjemahan terus. Yang berzip tu lagi best kot rasenya.

Sukanya bila baca post ni..

Alhamdulillah..

Allah sayangkan Hadi! ^_^

jom sama-sama kita teruskan usaha untuk memperbaiki diri kita! =)

Wallahua'lam..

- abdul hadi abdul muti - said...

din:
lerh,terpakse ker..haha

muz:
memang excited pon nak jumpe ko ni.haha.tapi,tak boleh nak janji la,sebab takut ade hal ke..
plus,aku susah la nak cerite kat ko via blog ni.susah.nanti,mesti ade some people yang tak paham and misunderstood nyer...

iqbalsyarie said...

salam.sory adi sebab lambat aku mengesan post ko ni..btw,syarat pertama nak berubah ialah kesedaran.so,u need to force urself sikit la..sbb mmg mula2 ni susah.macam kita belajar fizik(kalo ko belajar la),resistance pada object at rest is much greater than moving object.To push smting at rest is much harder.Thats it.susah nak mulakan langkah,tp itulah hakikatnya MuJAHADDAH.goodluck bro...doa aku utk kita semua satu batch

Fasya Abdy said...

saye pon same mcm awk nk berubh n dlm proses tp msti ade je mnda yg cctkn prubhn ni..so..kta kna doa sll kt Allah moga kuat iman

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...