Thursday, 6 October 2011

Cyber Squatters


Cybersquatters ni antara assignment aku dalam kelas cyber law. Amende cyber squatters ni? Cyber squatters ni,diorang beli nama domain trademarks. Contohnya, adidas takde domain sendiri. Lepas tu, sebelum adidas register domain diorang, aku dah register awal-awal domain www.adidas.com. So, orang yang online yang nak tengok kasut, baju or sweater adidas akan di directkan ke domain www.adidas.com. yang didaftarkan oleh aku, bukan pihak adidas sendiri. Kiranya, akulah cyber squatters tu.

Cyber squatters ni buat kerja macam ni sebab nak dapat untung. Contohnya, bila aku dah buat domain adidas tu, confirm-confirmlah semua orang akan ingat www.adidas.com tu memang adidas yang punya. So, nak tak nak, adidas kena beli domain adidas tu kat aku kalau diorang nak domain tu. Lepas tu, cybersquatters boleh jugak dapat untung dengan cara directkan domain tu ke domain pesaing jenama. Contohnya, aku buat domain www.adidas.com, tapi, dalam www.adidas.com tu, dia divertkan ke nike.com or puma.com. So, rugilah adidas.
*gile bosan entry ni..

8 comments:

i am S!L4H.. said...

haha nak buat la nanti.
kakakaka

HARITH ISKANDAR said...

terbaekkk :)

Razil Tahir said...

oooooooohhhhh....

Anonymous said...

Nice blog here! Also your website loads up very fast!
What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my website loaded up as quickly as yours lol

my website :: Roland Garros

Anonymous said...

I eveгy timе uѕеԁ to stuԁy pοst in news
papers but now as ӏ am a useг of іnternet sο from
now I am using net for articles, thаnks to web.



Herе is my ωeb site; Disque ssd

Anonymous said...

ӏ like what you guyѕ are uѕually up too.
Such clever work and coverage! Keep uр the good ωorks guyѕ I've you guys to my personal blogroll.

Feel free to surf to my web-site porte serviette

Anonymous said...

It's fantastic that you are getting thoughts from this paragraph as well as from our dialogue made here.

Look into my web site voyance Gratuite

Anonymous said...

wonderful issues altogether, you simply received a new
reader. What might you suggest in regards to your post that
you just made a few days in the past? Any positive?

My blog post ... maquillage pas cher

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...