Monday, 4 May 2009

To improve your english


sebenarnyer...post ni dibuat atas permintaan seorang pembace blog, hazim. kepade hazim thanks sebab request bende ni.. walaupun english saye pon tak la sehebat mane...tapi saye akan cube berkongsi sedikit panduan bagaimane saye belajar dan menguasai bahase yang berasal dari british ni

pertame sekali...kite kene faham..english ni salah satu jenis bahase yang terdapat kat dunie ni...bile kite bercakap tentang bahase...bahase ni medium untuk kite berinteraksi..makenye..kalau kite nak menguasai satu2 bahase, tak kisah la bhase melayu ker,english ker,mandarin ker...kite kene la membiasekan diri dengan berkomunikasi dalam bahase tersebut


masalah orang2 kite ni...die tak berani nak gune english untuk berinteraksi...macam mane nak master english,kalau tak pernah practice??kan... sebab aper kiter tak gune english untuk berinteraksi dengan orang? sebab,kite takut kalau english kite salah.kan? ni lah antare faktor sebab ape kite tak boleh nak master english..alah..cakap jer..pedulik ape salah ke betol.english tu bukan bahase baaapak kite pon.lagipon, kadang2 orang pure american pon cakap we is american!!takpe buat salah banyak kali, mule2 memang la macam tu..tapi lame2, percayelah, kite boleh cakap english lebih best dari gerrad way mahupun barrack obama. lagi satu, mentaliti orang ramai..kalau kite cakap english, nanti dorang cakap kite poyo plak kan..tu yang susah tu hurm..

macam mane saye belajar english ea??
mule2 time darjah satu..memang langsung tak power english.. tapi..sebab selalu tengok power rangers,maybe skills english tu meningkat la kot.. huhu lepas tu, masuk sekolah menengah.. time ni memang saye mule realise betape perlunye untuk saye master english language ni. ape yang saye buat mase tu,saye banyakkan bercakap dalam bahase inggeres ngan teacher saye. lepas tu saye ingat lagi,ade satu english teacher ni die cakap... u can have a good english, if even your dream also in english so, sebelum tidor..selalu jugak saye berangan nak dapat mimpi dalam english tapi tak berjaye sampai la saye tamat spm.pas tamat spm baru la saye mimpi english, siap jadi debater tok team sekolah lagi. hehe lepas tu, dulu2 kalau tengok cerite omputeh, kalau takde sarikate..memang tak paham cerite tu.. tapi,cikgu bi saye selalu tunjukkan movie yang takde subtitle. mule2 memang susah,tapi lame2 saye boleh paham cerite bi yang takde subtitle. lagipon, terime kasih kat cikgu2 yang memberi kepercayaan untuk jadi pengawas sekolah. salah satu tugas pengawas sekolah, jadi mc untuk assembly mc. kene cakap dalam bi kecuali hari jumaat. english memang kene betol, kalau tak nanti mesti kene komplen so, nak tak nak saye kene jugak jadi mc yang cakap bi. mule2 memang macam susah sangat tapi lame2 dah biase.. so, english bukanlah penghalang bagi saye untuk menjadi mc yang baik

ape yang saye boleh simpulkan..
nak master english;

PLEASE!!!!READ,LISTEN,SPEAK,DREAM,AND EVEN SHIT IN ENGLISH

practice makes perfect!!!

9 comments:

* [ F y z a ] * said...

ahakxx..best post!

the unknown said...

haha. i never knew one could
expunge waste in this language.
it aint confined to communication. lol

- abdul hadi abdul muti - said...

to fyza:
thanks

to the unknown :

yeah, i meant,to comunicate is one of the purpose.huhu

iqbalsyarie said...

Shit in english tu cmne?sila terangkan-
solan dari Si Tidak Tahu,Selangor.

the unknown said...

hehe

know = tahu
unknown = tidak tahu
the unknown = si tidak tahu..

hehe persamaan di atas tidak tepat

know = tahu
unknown = tidak diketahui
the unknown = si tidak diketahui

harap ini membantu

- abdul hadi abdul muti - said...

to iqbalsyarie :

shit dalam english aku pon tak taw,tapi mr. ng yang gitau.pekate ko tanye kat mr ng.
huhu

to the unknown :

yer2..paham..huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

to iqbalsyarie :
shit dalam english,bg public speaking sambil berak
kot..
hohoho

Fazlan said...

shit u !! :P

- abdul hadi abdul muti - said...

to fazlan :
shit u back!!
wuek....!!!!
hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...