Thursday, 30 August 2012

Masa Depan Yang Ditetapkan Ibu Bapa

Hari ni, aku tengok cerita Keluarga Iskandar episod 6. Cerita pasal Acu dapat tawaran untuk sambung belajar. Yang jadi masalahnya sekarang, dia dapat 2 offer, satu offer untuk sambung in economy, satu lagi buat chemical engineering. Yang si Acu ni nak ambil chemical engineering tapi Mak Jah, karakter mak dalam Keluarga Iskandar ni, nak Acu ni sambung economy.

Disebabkan Acu ni berkeras nak ambil chemical engineering, so, Mak Jah ni merajuk masuk bilik tak keluar-keluar. Dalam bilik tu, dia call semua anak-anak, sedara, anak sedara semua dia call mengadu pasal si Acu tu. Haha. Kelakar. Sebab semua anak-anak Mak Jah tu, sambung study or kerja dengan benda yang Mak Jah tak suka.

Well, parent kadang-kadang tu, bukan semualah, tapi ramai yang kalau boleh, anak-anak diorang jadi macam apa yang diorang nak. Samalah macam bapak aku. Bapak aku tu lebih kurang jugaklah dengan Mak Jah ni sebab bapak aku, kalau tak ikut cakap dia, mesti dia ungkit masa makan, masa dalam kereta or bila-bila jelah yang dia rasa dia nak ungkit, dia akan bising. Haha.

Dalam kes aku pulak, aku rasa aku tergolong dalam anak yang ikut cakap bapak aku. Aiceceh. Bukan nak mencupub tapi, sebab aku malas nak menghadap scene-scene ungkit mengungkit yang telah pun aku bagitahu sebentar tadi. Kalau aku tak amik law, mesti bapak aku bising, macam , "Ha!! Tulah!! Sape suruh tak amik law dulu-dulu!! Kand dah bla3!!. Kan dah bla!!! Tulah!! Orang nasihat tak nak dengar!! Blablabla. Ha.. Haha.  Lagipun, aku fikir jugak, kalau ada restu ni, insyaAllah senang sikitlah nak belajar.

So, sebab tulah aku pilih amik law, instead of aku pergi Matriks. Yes, aku pilih Asasi Undang-undang Uitm Kampus Kedah instead of pergi Kolej Matrikulasi Kuala Pilah. So, sampai sekaranglah aku still study law, alhamdulillah, dan tinggal lagi setahun setengah untuk aku habiskan degree in law school ni. Insya Allah.. By the way, actually, lagi enam bulan untuk aku habiskan first degree aku. Hehe. Sebab Uitm ni sistem dia macam unik sikit, tu yang ada double degree tu. Ha.. Graduation Day kena pergi dua kali. Mampu?? Haha

Sebenarnya, kadang-kadang, parent pun tak bolehlah ikutkan kehendak diorang sangat in determining anak diorang punya masa depan. Kalau budak tu memang dah tak minat, nanti dia rebel ke ape, kan susah. Madam aku ada cerita, dia punya nephew kalau tak silap, bunuh diri sebab tak tahan buat law, since at the first place, dia nak buat art, tapi parent dia paksa buat law. Ha.. Sedih kan? So, selagi budak tu nak belajar, parent pun kenalah doakan supaya anak-anak boleh excel dalam apa jugak bidang yang diorang nak pilih. Kalau nak jugak anak tu sambung apa yang parent nak, pupuklah minat anak tu since dia kecil. At least ada usaha. Janganlah nak main paksa je. At least, kalau dari kecik dah expose, macam contoh, nak anak jadi doktor, belikanlah dia picagari or pengukur blood pressure tak pun kasa dawai sebagai barang permainan instead of belikan dia patung power rangers or gaban or kamen rider. Ha. Macam tu. Kan? Haha.
"Inilah dia permainan saya sewaktu saya kecil", pengakuan jujur seorang doktor yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang perubatan.




8 comments:

eszyamin said...

yg takutnye kalau dibeli brg2 doktor tu sejak kecil, besar2 jd doktor cucuk2 badan sendiri..hehehe..

eh aku cm x phm, nape konvo dua kali yer?

Sue Unnie.. said...

Bapak aku ngan mak aku lagi best, time aku pilih kos taknak join pastu klu jd ape2 diorng ckp.. "haa.. sape suh amik kos tu.."


best kan..?haha..

Sue Unnie.. said...

ohh..ko bdk law eh..? baru tau. blajar la btul2..nnti di masa depan aku mgkin perlukan pertolongan ko..hakhak..~

dyabunga said...

dya pun xphm..kenapa convo dua kali?

Harith Iskandar said...

itulah uniknya uitm...ehehe 1 llb 1 lg hnest tu.

Myera Nyera said...

jemput bace ^^

http://mywithoutreasonii.blogspot.com/2012/09/cerpen-cinta-hanya-kita.html

boomboom said...

Thank you for your wonderful blog, and I hope to join us in: http://www.freedatingsitesmeet.com

InGkLate said...

yang penting buat ape2 kene ada minat.. tp minat ni kene di pupuk.. walau apa bidang skali pon... org kata xkenal maka xcinta..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...