Wednesday, 29 August 2012

Pening Kepala

Semester baru akan bukak lagi seminggu. Tapi sampai sekarang aku tak tahu nak duduk mana. Kalau berulang dari Seremban-Shah Alam, macam melampau pulak.

Uitm tak macam IPTA lain yang mostly semenjak ko masuk uni tu, sampai grad pun akan duduk kolej. Macam ada kawan aku ni, dia tu, siap kena buang kolej sebab alasan aktif berpolitik songsang tapi lepas dua sem, dapat masuk balik kolej. Uitm pulak, ko akan dapat kolej yang betul-betul confirm, bila first semester je. Lepas tu, kena buat rayuan. Kalau dapat, dapatlah. Kalau tak dapat, merayulah. Most probably, rayuan ko takkan dapat punya.

So, memanglah Uitm punya yuran murah, tapi kalau yang duduk luar tu, sebulan, average, bayar sewa, RM150. Kalau yang naik kereta, minyak, or bas, sebulan dalam RM 200. So, total up, RM450. RM450, darab dengan 6 bulan, bersamaan dengan RM 2600. Duit PTPTN aku pun, takat RM 2750 bila dah tolak ryuran yang RM 490. So, maknanya, aku ada RM 150 je untuk makan, duit buku, nak beli pen, dakwat pen, nak beli tiket bas balik kampung dan segala bagai yang selama 6 bulan tu. Pergh... Macam ni, puasa hari-hari pun tak cukup.

Aku ada jugak nak buat part time. Haha. Tapi part time amende je yang aku nak buat. Jual tudung? Kalau nak kerja jadi pelayan restoran, aku rasa aku sesuai je kot. Aku ni, memasak memang fail, even nak belah roti burger pun, aku belah sampai hancur lebur roti tu. Tapi aku rasa aku punya PR ok kot. Dengan muka aku yang mesra alam ni, mesti ramai costumer suka servis aku. Haha. Tapi tulah, kalau kerja nanti, memang confirm kacau study.

Hurm, entahlah. Pening kepala.


4 comments:

::FAIZ:: said...

doa minta pertolongan dan petunjuk pd Allah. InsyaAllah ada jlan

Rozuan Ismail said...

dkt universiti ni mmg byk pakai duit.wan pon pening kepala dlu

:: Mrs.Eady :: said...

semoga urusan kamu dipermudahkan amin ~

Rapunzeel Cikilolo said...

ooo uitm seremban dah mula operasi eh?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...