Monday, 18 July 2011

Kes Nak Tukar Jantina : Asyraf Hafiz Kepada Aleesya Farhana


(U allzz!! Mak nak pergi gym esok dulu tau. Nak angkat dumb bell 5 kilo nih!! Haa...Lepas tu baru kita pergi saloon buat waxing bulu kaki okayh!!!)

Aku nak tergelak pun ada. Nak geleng kepala pun ada. Umat zaman sekarang..

Kes ni berlaku dekat Terengganu. Ade seorang mamat ni, aku tak tau la dia ni still layak dipanggil mamat, dia aplly dekat court untuk tukar nama dekat ic. Nama original, Asyraf Hafiz. Dia nak tukar jadi Aleesya Farhana. Wah, kelas kau!! Haha.

Tapi, hakim bagi decision, permohonan ditolak. Aku rasa itu adalah keputusan yang tepat. Tapi, kes ni kat Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu. So, still ada 2 lagi mahkamah yang applicant boleh buat rayuan, which are, Mahkamah Rayuan dengan Mahkamah Persekutuan. So, kita tengok la nanti either dia nak merayu or terima keputusan mahkamah.

Latar belakang si pemohon macam ni. Yang ni bukanlah 100% tepat tau, sebab aku pun dengar daripada orang lain. Dia cakap, dia ni memang dari kecik tak rasa yang dia ni lelaki. Dia lebih selesa jadi perempuan daripada lelaki. Bergaya pun ala-ala perempuan, berguaul pun dengan perempuan je. Aku rasa, kalau masuk Gadis Melayu mesti ada harapan boleh menang ni. At least lepas audition. Haha.

Mak dia pulak cakap, dia memang approved anak dia tukar jantina. Mengikut cerita mak dia, dia cakap, alat sulit anak dia tu masa kecik memang tak berapa nak berfungsi. Lepas tu pulak, mak dia cakap, anak dia tu khunsa. Tapi, medical check up yang doktor buat dekat anak dia mengesahkan yang anak dia memang lelaki tulen dan bukan khunsa. Lagi, mak dia cakap, dia memang teringin nak anak perempuan. So, dia memang layan anak lelaki teruna dia tu macam anak dara sunti. Attuuhaai, sadis nya pun aku dengar nye pun!! Hapipah bun!! Hapipah bun!!

Si perayu ni, dah amik hormon perempuan macam hormon estrogen dari tahun 2007 lagi. Lepas 2 tahun dia hadap hormon tu, dengan tak malunya membuang kemaluannya di Hospital Hatyai, Thailand. So, terjadilah masalah kecelaruan jantina di situ bila dia ni dah gelabah and confuse kalau nak masuk toilet. Nak masuk lelaki punya ke, perempuan punya. Aiyoo!! Lepas tu, kalau orang tanya, dia mesti tak tau nak cakap dia tu lelaki or perempuan. Nak-nak pulak dia ni nak sambung belajar lagi lepas ni. Dia ni berkelulusan pembantu perubatan. So, kalau dia nak sambung lagi study, nanti, kat borang tu, nak isi ape kan? Adoi, perempuan dah la ramai kat universiti sekarang ni. Kalau dia stay je jadi laki, kan senang nak apply. Attooii!!

Apa-apa pun, aku berharap dia tu bertaubat la. Aku pun tak rasa benda ni jadi sebab dia sorang je. Banyak lagi faktor yang buatkan dia macam tu kot. Tengoklah mak pun ajar jadi perempuan masa kecik. Plus, maybe budak-budak lelaki kat kampung dia dulu tak mau geng dengan dia. Masa budak-budak lelaki main baling selipar, maybe dengan Asyraf Hafiz Asyraf Hafiz tu sekali kena baling. Masa budak-budak lelaki lain ni main bola, masa tu jugak la kot Asyraf Hafiz ni kena kutuk lepas tu kena sepak dengan bola dekat kepala sampai benjol. Tu yang dia bawak diri main masak-masak and main batu seremban denagn budak perempuan sampai last last dia nak jadi perempuan original.

Hurm, pintu taubat sentiasa terbuka untuk Asyraf Hafiz. Semoga Asyraf Hafiz mendapat hidayah untuk dia meneruskan kehidupan.


16 comments:

melur. said...

kalau ikot statistic dlm cte 3,2,1 cinta tu.. statistic perempuan kpd lelaki is 37:1. susah la kalau ada satu lelaki tarik diri and now nak masuk team 37 perempuan tu haa berebut 1 lelaki. attttuuuyaiiii, tambah masalah..

MM said...

Hurm macam-macam hal. Kalau khunsa pun mesti dah sampai satu tahap dah tukar jantina ke apa, ini dah besar panjang baru nak cakap khunsa. Di U saya, ada jek kes macam ni, lelaki tukar jantina, memang dia cantik, memang kalau orang tengok tak boleh beza dia tu perempuan atau lelaki, kalau amati betul2 baru dapat tahu dia lelaki, dan.....dia duduk kolej lelaki. Siap ada boyfriend plak tu. Macam-macam hal.

Adila Sahaja said...

sepatutnya ada peruntukan undang2 melarang tukar jantina...

- abdul hadi abdul muti - said...

melur

statistik tu betul ke eah?ada cakap nisbah lelai perempuan, 1 lelaki, 14 perempuan.hurm ntah la.huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

MM
hahaha.dulu ada jugak masa belajar dekat kedah.

- abdul hadi abdul muti - said...

Adila Sahaja

so far, takde lagi law yang benarkan boleh tukar jantina,so impliedly, kalau nak tukar jantina kat malaysia ni,memang tak sah la

Izdiyani Musawir said...

hahahhahaa bapak kelakar nama nya manja sangatt

Meck said...

aiyo mak dia pun awat camtu..adess

siti kencana dewi malam said...

hi kwn2..

kaum pondan dah wujud sejak zmn dulu..
byk kwn siti yg pondan2 ni nk berubah tapi masyarakat byk yg pandang serong
sebab tu mereka ni selesa dgn dunia dorang..
masyarakat byk yg prejudice dgn pondan mcm bila nampak pondan je mesti diorang ingat sundal ke ape..
kita kena memahami diorang jgn nk menghukum je..
mcm kwn siti ni memang laki lembut kategori mithali tapi dia dirosakkan oleh jantan haprak yg luarnye nampak alim..
skang dia selesa jadi nyah..
so,moral of d story yg nampak alim pakai kopiah tu tak semestinya ahli syurga..yg laki jambu ala2 siti nurhaliza tak semstinya maknyah ahli neraka..

bye.

- abdul hadi abdul muti - said...

Izdiyani Musawir

tu la. weh iz, aku baru nak namakan anak aku nama tu. spoil betul!! hahaha

- abdul hadi abdul muti - said...

Meck

Mak dia mengidam sangat anak perempuan kot..

- abdul hadi abdul muti - said...

siti kencana dewi malam

betul, bukanlah nak salahkan dia seratus peratus. tapi dia pun kena la berpegang teguh pada agama kan..hurm..

Widurifarhana said...

aku curious mcm mana dia nak smayang nnti. tudung da pkai dah, =p

semoga Allah akan buka pintu hati dia, pulang ke jalan yg benar.

etonrojakbuah said...

mestila die solat pakai telekong sulam manik!

u all nk tau ada kwn eton cite kan arwah yasmin ahmad tu asalnye laki tau pastu operate jadi pompuan org industri hiburan ckp kalo arwah singgah solat kat mesjid mesti solat kat tempat muslimah dgn telekong..

apepon hanye tuhan je yg tau kan..
kite2 ni jgn suke nak mengate org dosa tau..choy!

Anonymous said...

sepatutnye ... kite x boleh nk judge seseorang itu sske hti kte je .....

kenyataannya ... ALLAH tahu segalenye....

so x pyh laa kte mengaibkan sseorang itu ... lebih2 lagi bile org 2 da meninggal ....

sebaiknye ... doa je la supaye roh nya dicucuri rahmat .. AMIN ...

mak neng said...

sedih sayu hati mak neng dgn berita pemergian arwah asyraf aleesya..keadilan selalu tak berpihak pada insan spt asyraf walaupun niat dia suci utk menjadi wanita sejati semoga kisah asyraf menjadi pengajaran..sesungguhnya hanya tuhan maha tahu dan maha adil..semoga roh arwah tenang di alam barzakh..al-fatihah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...