Wednesday, 27 July 2011

Couple Islam (Tak Berani Nak Post, Tapi Post Je Lah. Huhu)



Couple couple couple. Zaman sekarang ni, memang dah common sangat couple-couple ni. Kawan-kawan aku sendiri ramai couple. Aku? Hampir. Sebab tu aku macam takut nak post benda ni. Satu, takut kawan-kawan aku kecik hati. Dua, aku sendiri pun kadang-kadang lagi lagha dan jahil dalam agama kalau nak dibandingkan dengan kawan-kawan aku yang couple ni. Apa pun, aku just nak kongsi satu cerita ni je. Maybe ada yang dah tahu. Maybe ada yang tak. Hopefully cerita ni tak mensia-siakan korang untk baca post ni. =)

Kisahnya mengenai 3 orang, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

Beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamik punya couple tu.

Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di Radix Fried Chicken (RFC). Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...


Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

"Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas,

dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas,

dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya.

Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya.

Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan,

dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.

Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya.

Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.

Ketahuilah ia adalah hati."


(Hadis riwayat lmam al-Bukhari dan Muslim.)

Dipetik daripada : IBNUDDIN TM

14 comments:

iKhRam said...

setuju
ramai jer remaja2 yg berlabelkan islamic preview mengamal cara2 dia atas.. tujuannya nak menghalalkan cara mereka dan menjaga status..

walauapapun
yg haram tetap haram.. sgt suka senario cerita ini..

HARITH ISKANDAR said...

mm setuju sgt2 dgn entry ni :)

kiah propa said...

kiah setuju bebenor dgn post ni!
buang mase je kapel2 dating2 ni dah tiba masa kahwen je terus..dosa turun pahala naik..ye dak..hehehe

Maisarah said...

suke dgn post ni...=) ni salah satu tugas kita utk memberi peringatan..."berkata benarlah walau ianya pahit"....terima kasih atas peringatan...

- abdul hadi abdul muti - said...

iKhRam

memang senario dia berlatarbelakangkan realiti kan?huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

HARITH ISKANDAR

=)

- abdul hadi abdul muti - said...

kiah propa

kiah dah kahwin??hoho

- abdul hadi abdul muti - said...

Maisarah

kan mae kan?huhu

x i l a said...

eh, eh sy sgt impress dgn cerita ni....sungguh. sejak putus sy berazam xnk kapel2 ni dh...tggu je jodoh ke alam perkahwinan terus....hukhukk

MM said...

Takpelah Abdul Hadi, niat tu penting, maksud saya niat awak post benda ni. Tegurlah dengan cara apa pun, sekurang-kurangnya kita akan sedarkan orang lain, tak ramai seorang pun jadi. InsyaAllah. :)

- abdul hadi abdul muti - said...

xila

experience is the best teacher. =)

- abdul hadi abdul muti - said...

MM

Isnya Allah..Thank you for the support!!. Huhu.

fadhilah said...

hi, Assalamualaikum. I am a reader from Singapore. I was blog-hopping and reading some Malaysian bloggers and ya, I just found your blog today. I read most of your entries and I really like the entry above. Hopefully, it will be an eye opener to some readers! (Y) It's good to share religion related here. This will benefit Muslim readers and also the non-Muslims.

Anonymous said...

good one..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...