Monday, 9 February 2009

Prostitution can be halal



Arini dalam kelas critical thinking, lecturer aku yang selalu hepy2 jer…madam alawiyah soh kitorang debate pasal statement yang telah dibuat oleh dr mashitah ibrahim, one of the established pendakwah and senator kat dewan negare.(buat mase sekarang la) statement nyer? Prostitution can be halal. What??! Ape????? Shengme!!!??? Oiyo… aku baru tau die penah buat statement tu. Tak sangka pulak cek an… bunyi macam nak menggalakkan pelacuran jer…adoiyai…kalau nak ikut nafsu lelaki memang la summer suke kan.. aku pon suke.. boring2 pegi cari pelacor…pastu dah boring balik la…hahaha.tapi masalahnye bende tu kan haram di sisi agame islam….ade orang cakap maybe pelacuran tu boleh dilhalalkan kalau perempuan tu dah terdesak sangat nak carik duit. Or, ade lelaki yang memang dah gersang sangat dengan perempuan. Tapi, sebenarnye ne boleh…dalam islam, tujuan tak boleh menghalalkan care…macam contoh la kan….perempuan tu melacur coz nak carik duit tok mak die yang tengah sakit.tujuan die baik, tapi care die mendapatkan duit dengan care melacur. So hokum die tetap haram. Dan kite ingat, dalam islam, yang halal tak boleh bercampur dengan haram. Kalau yang halal tu bercampur dengan haram, yang halal tu akan secare automatic akan jadi haram…tapi rasenye dr mashitah dah buat kajian n da piker masak2 da kot b4 die cakap statement tu kan…semue tulisan yang aku tulis tadi hanyelah daripade pengetahuan aku yang agak tak berape pandai dalam bab2 agame ni…so kalau ade yang tersilap,harap dimaafkan….
p/s: ilmu agame ni boleh dicari. Soalnye nak tak nak jerk…kan….

10 comments:

ian-xyme said...

apekah bodohnya senator tuu. ish.
mmg btul lah. islam ckp, matlamat TAK MENGHALALKN CARA.

faris.a said...

hahah
kamon la lawyer!!
tlis lagi
ak nk bce hasil21 tlisan dr seorg pemikir yg juga bakal lawyer!
hehe

adi said...

to abu :
maybe dr mashitah tu da pikir masak2 da kot b4 die ckp statement tue

adi said...

to faris :
terimas2!!
haha
yer2 aku akan tulis
huhu

ily said...

adi!i just love this topic tapi aku benci bile aku keluarkan pendapat pastu macam madam pandang pelik kat aku pastu aku x de supporting detail.OHHHH!nnt jgn lupe bawak kertas lebih dalam class.aku nak pinjam setiap hari.OH KAU JGN LUPE BELI GARNIER YG IZ PROMOTE TU EHHH. ;D hehe

ily said...

aku da link kau.tukar name aku sekarang.ILY, BUKAN ILEY.

adi said...

to ily :
hahahahaha
alah madam tue sajer jerk kot
kertas??
yer..aku sentiase sedie untuk dipau
hahahaha
garnier??
hahaha
aku dah usyar dah kat kedai pe ntah
harge die 24something an?
hahahaha
aku tau r mate ak ni ade celak semule jadi
hahaha
nanti kalau aku rajin aku beli r

p/s : aku rase aku tak metroseksual pon...
hahahaha

ily said...

yeke x metrosexual.i read ur latest blog i mean blog pasal metrosexual tu.for real kau penah ngaku kau metrosexual?thats cool!!! :D boleh bahan dalam class ni.hehe

adi said...

haha
ntah pape ntah
lantak ko la ily..
hahaha

Az-Zahra said...

izinkan ija pastekan kte2 dr. mashitah eyh:

Soalan:
Jual diri kerana terdesak
SAYA sering membaca kisah wanita (terutama ibu tunggal) yang terpaksa menjual diri untuk membesarkan anak. Punca pendapatan ini secara terang adalah haram.Persoalannya, adakah kehidupan dan pendidikan anak yang membesar dengan wang begini akan mendapat keberkatan Allah?Adakah anak yang mengetahui pekerjaan ibunya tetapi masih menggunakan wang itu akan turut berdosa?Dan bagaimana pula hukumnya jika wang itu digunakan untuk membayar zakat fitrah? - RAZIN, Kuala Lumpur

Jawapan :
HUKUM di dalam Islam berbeza mengikut keadaan seseorang. Mengikut istilah yang dipakai di sini, iaitu ‘terpaksa’, membayangkan wanita berkenaan terdesak melakukan perbuatan dilarang dan bukan dengan kehendak hatinya.Dia terdesak berbuat demikian demi menyelamatkan anak dan memberi makan.Perkara dilakukan dalam suasana darurat terlepas daripada hukuman biasa.Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram, tetapi jika terdesak dan darurat ia dimaafkan. Di sinilah timbulnya tanggungjawab masyarakat untuk membantu.Orang terdesak dan darurat tidak mungkin mampu membayar zakat fitrah, bahkan dia tergolong layak terima fitrah.Jika sampai ada lebihan, bererti dia sudah tidak darurat.
(dipetik dari kolum Anda Musykil Mashitah Jawab, Metro Ahad 19 Jun 2005)

Ibnu Abbas meriwayatkan, sesungguhnya Abdullah bin Ubai kepala munafiqin, datang kepada Nabi sambil membawa seorang hamba perempuan yang cantik jelita, namanya Mu'adzah, kemudian ia berkata: Ya Rasulullah! Ini adalah hamba milik anak yatim, apakah tidak tepat kalau kau suruh dia untuk melacur supaya anak-anak yatim itu dapat mengambil upahnya? Maka jawab Nabi: "tidak" (Lihat Tafsir Razi 23:220).

Dengan demikian, maka Nabi melarang mencari matapencaharian dengan usaha yang kotor ini, betapapun tingginya bayaran yang diperoleh. Beliau pun tetap tidak memperkenankan setiap apa yang dikatakan karena terpaksa, karena kepentingan atau untuk mencapai sesuatu tujuan. Motifnya supaya masyarakat Islam tetap bersih dari kotoran-kotoran yang sangat membahayakan ini.

renungkan:
"pada akhir zaman, akan ada perkara yang haram menjadi halal, sedangkan yang haram tetap haram"

ad yang confuse dgn perkara2 yg dbenarkan makan tyme darurat. tp tak de dalil pon yg ckp pelacuran dihalalkan. betulkan kalau ija salah.

darurat? darurat kah kita? negara kita blum brada dlm status darurat..kta msih mengambil pkerja dri seberang. darurat kah?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...