Saturday, 25 December 2010

Ragam Fastfood Restaurant

2 hari lepas, mase dekat kampung, bapak sedare aku ni tetibe la baik hati nak beli KFC kat kitorang. Bapak sedare aku ni dah tua. Ade la dalam 50 lebih plus2 macam tu. Nak dijadikan cerite, mase die bawak balik ayam tu, die tanye aku.

Bapak sedare aku : "Yang ori dengan picy?picy?Tu..ape namenye?
Aku : owh.. spicy..
Bapak sedare aku : Ha..spicy..ape bende nye spicy?
Aku : Spicy tu ayam die pedas2 sikit..ori tu biase biase je..
Bapak sedare aku : uhm..mane la tau ape bendenye spicy? punye la ramai beratur tadi, udah la tak tau, cakap je la.
Aku : nape tak tanye orang tu?
Bapak sedare aku : malaslah.
Aku : (dalam hati, lain kali, kalau tak tau, pegi la tanye, nak segan mendenye? tak paham betul aku.jangan la suke buat taw)

Ha..macam tu la kisahnye.. Bapak sedare aku tu duduk kat kampung aku, kat Parit. Parit ni mane la ade KFC, MCD sume tu. Subway apetah lagi. Kalau adelah restoran2 macam tu bukak, alamat penuh la Klinik Parit tu tiap-tiap hari. Yela, Parit tu majority penduduk die sume yang otai-otai. Kalau dah asyik makan fastfood je, kang kene darah tinggi, sakit jantung, kencing manis.

Aku ni pun dulu-dulu mane reti nak order. Betul... Dulu memang gelabah gile bile nak pergi kaunter nak pergi order. Aku rase first time aku order sendiri kat restaurant fastfood mase tingkatan 2. Kat KFC Kinta City. Mase tu serius cuak giler takut kene marah dengan akak kaunter tu. Dah la cakap laju. Mane la aku nak paham. Haha. Sebelum ni, kalau nak pergi makan kat sane, mesti aku kelentong kawan aku, bagitau, "ko tolong belikan, nanti aku cop meja". Cewah, padehal tak reti nak order, nak cop meja tu alasan semate-mate. Hahaha.

Sebagai golongan marhaen, aku memang tak biase nak pergi fastfood2 ni. Baik makan nasik kat kedai biase. Dalam 5 ringgit, nasi, ayam, air dah boleh dapat dah. So, dulu-dulu, kalau nak pergi fastfood restaurant ni, mesti kene buat homework dulu. Ha..haha. Buat la research menu yang ade, berape harge, nanti, nak order macam mane sume. Takde la segan bile nak pergi kaunter tu nak order. Aku mule terjebak ke dalam kancah ketagihan pergi restaurant fast food ni mase time tingkatak 4. Mase tu, aku dapat biasiswa telekom. So, ade la duit nak pergi beli fastfood2 ni especially mase hari rabu. Sebab, mase hari rabu je Encik Kamaruddin, PK Hem waktu tu bagi outing untuk keluarkan duit biasiswa.

Selalunye, lokasi mengeluarkan biasiswa ialah di BSN cawangan Medan Gopeng sebab naik teksi dari sekolah ke sane, ade la dalam 10 minit macam tu. Selalunye pergi dengan si Palo'' tu denga si Faris tu. Lepas keluar duit je, selalunye pergi KFC sebab KFC tu seberang jalan je dengan BSN. Ha.. teringat pulak, mase tu, McD Medan Gopeng baru bukak. Dekat2 dengan KFC tu jugak. Lepas tu, kitorang ni confuse nak pergi makan kat mane.McD ke KFC. Aku tak ingat aku pergi dengan sape mase tu. Tapi, mase tu, mule-mule kitorang pergi McD tu dulu. Pastu aku bukak la pintu McD tu. Lepas tu, sumer akak-akak McD tu sambut tak nak kaw2 pulak. Dah la jarak pintu dengan kaunter tu sebatu jauhnye. Lepas tu, sebagai pemegang status kanak-kanak ribena mase tu, dan-dan la pulak time tu nak patah balik makan kat KFC pulak. Pastu, aku patah balik. Pastu, dah nak makan kat McD pulak. Lepas tu, tolak balik pintu McD tu, pastu akak-akak tu sume sambut lagi kitorang. Haha. Dah macm main cak!!cak!! pulak dah. Lepas tu mase tengah order, siap boleh berkenalan lagi. Name sape, umur berape. Haha. Tipu je. Cume sempat jugak lah bergurau senda sementare akak tu amik order. Hehe
McD Medan Gopeng

Dalam bab nak order mengorder ni, aku rase, aku memang puji McD. Mungkin ade yang tak puas ati dengan statement ni tapi, yang elok, ape salahnye kite contohi. Kalau kat McD, tukang jage kaunter die memang best. Mesti senyum, lepas tu mesti cakap, "selamat datang ke McD cawangan bla3, nak makan sini atau nak bawak balik".ha.. atleast takde la cuak customer yang first time datang nak makan kat situ. Aku pernah tengok sorang atuk ni tak reti nak order. Die nak order beef burger. Memang akak McD Seksyen 3, Shah Alam tu bagus giler. Die terangkan satu-satu menu kat situ. Rupenye atuk tu nak beli beef burger je untuk cucu die. Tapi die nak order bukan satu ke dua. Sekali die order 12 okayh. Haha.

So, sesiape yang tak reti nak order kat fastfood ni, jangan la segan nak bertanye. Aku ni pon banyak jugak restaurant yang aku tak reti nak order macam mane. So, tanye je la. Bak kate pepatah, malu bertanye, sesat jalan.

10 comments:

.ima. said...

betul..malu bertanya sesat jalan! ;)

- abdul hadi abdul muti - said...

.ima.
ya!!10 markah untuk anda!!

IMANSHAH said...

haha kau memang dilahirkan pemalu lah sayang!!haha

nub said...

gahahah..p cop meja..ta ley blah

- abdul hadi abdul muti - said...

IMANSHAH
sudah ku kikis tabiat itu.haha

- abdul hadi abdul muti - said...

nub
hidup kene pandai cover bhai..haha

faris.a said...

ok.ak buat pgakian berani mati adi.
ko pegi ngn aku la mcD tu.hahaha..kene sambut ngn akak muke comey.haha

widurifarhana said...

hahaahah..ak paham perasaan tuh, sbb ak pun mula2 gile segn nak order..
tk tau nape.maybe sbb environment kdai tuh kot..
n langkah buat homework lu tuh mmg wajib beb! ^__^

- abdul hadi abdul muti - said...

faris. a

owh..kau rupanya ya!!hahaha.best kan akak tuh??haha

- abdul hadi abdul muti - said...

widurifarhana

memang ye..ha..kite ni manela biase tempat2 mcm tu kan..ha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...