Tuesday, 14 December 2010

Cikguku Sayang!!

Ini bukan entry capub.

Hai pembace sekelian!!

Hari ni aku gi jejalan kat area-area Paroi, Seremban, Negeri Sembilan ni ha. Sajo yo lah usyar-usyar pomandangan luar sambil monghighup udagho sogar ni haa. Halah, takdo la sogar mano pon. Torcomar ado laa!! Haha.

Tengah syok syok bace majalah Top Gear percume kat 7E, tibe-tibe ade tangan tepuk bahu aku.

Aku berbisik dalam hati, “hah??ish, sape pulak ni?nak rompak aku ke pe?”

Dupdup!!dupdup!!dupdup!!

Jeng!!jeng!!jeng!! Die bukan datang nak rompak aku. Rupenye ni cikgu aku la ni. Uish!!lamenye tak jumpe. Ni la Cikgu Rosemarrie, cikgu Sains aku mase darjah 5. Mak aii tak sangke boleh jumpe. Kat 7E pulak tu. Haha. Memang jejak kasih habis lah!!

So, ape lagi kitorang pon sembang-sembang la pasal update status terkini. Haha. Ingat Facebook ke pe? So, die pon citer la sekarang die duduk mane, mengajar kat mane segale bagai. Kalau jumpe anak murid, mesti la tanye sekarang study kat mane kan? So aku citer la aku study kat mane..Anak berape..Padehal aku ni kahwin pon belum. Ade hati nak berangan ade anak. Haha.

Sebab die nak cepat, so, kene la buat sesi jejak kasih tu dalam mase lebih kurang 7 minit 25 saat je. Adoh. Tak bestnye. Tapi sempat la die wish belajar elok-elok. Tak sangke amik cos undang-undang, kate beliau kepade aku. Hehe.

Macam tu la carring nye seorang cikgu kepade anak murid. Rasenye, selain mak bapak, cikgu lah orang yang tak penat nak bagi kasih sayang die kat kite. Betul tak?

Sebut pasal cikgu-cikgu ni, bukan setakat time 16 Mei je kene menghargai jase jase guru nih. Hari-hari lain pon kene hargai cikgu-cikgu. Eh, lupe nak gitau, 16 Mei tu Hari Guru, bukan Hari Menguruskan Badan Sedunia. Haha.

Cikgu Rosemarrie ni, antare cikgu yang mengajar aku kat S. K. Taman Dusun Nyior. Best tak name sekolah rendah aku?Klasik-masik!! Nyior tu yang buat Nampak klasik tu. Haha. Alang-alang aku dah cakap pasal cikgu kat sini, meh aku gitau la antare cikgu-cikgu yang pernah ajar aku. Mane la tau kot-kot korang kenal ke yedak? Ok mari mengenali cikgu-cikgu aku. Meh tengok kat bawah ni ha.

Cikgu Sabariah, Cikgu Shoffian, Madam Rita Fernandez, Cikgu Ghazali(woh, garang ni. Penampor die memang padu dan mantap sekali), Madam George, Ustazah Rafsah, Cikgu Latifah..

Ni lah tempat assembly S. K. Taman Dusun Nyior, Seremban Negeri Sembilan. Hehe.


Sekolah Taman Dusun Nyior ni, tempat aku belajar dari darjah 5 sampai darjah 6 je. Sebelum ni, aku belajor kat S. K. Tanjung Belanje, Parit, Perak. Oggang Paghit kome weh!! Ha..kat sekolah ni la aku belajar A to the B to the C to the E... Tambah tolak.. Darab bahagi... Wah... Sedih pulak aku. Terime kasih la kat Cikgu Kamariah, Cikgu Norsiah, Cikgu Siti Fatimah, Cikgu Hairul(bukan Hairul Othaman), Cikgu Ghazali, Cikgu Yazali, Ustazah Huda, Cikgu Akma, Ustazah Shahrina...

Wah. Inila pintu masuk Sekolah Kebangsaan Tanjung Belanja Parit Perak. Tepi belah kanan tu kantin sekolah. Kalau time habis sekolah, Mak Engku, Makcik Kantin tu mesti bagi aku keropok lekor ngan air bungkus free sebab ade lebih. Owh, kenangan!!

Tempat assembly S. K Tanjung Belanja.

Caption gambar : yang baju biru tu, Cikgu Siti Fatimah, guru kelas Tahun 3 Teratai. Ketue kelas 3 Teratai sape? Aku lah!! haha

Disebabkan jase-jase diorang, aku berjaye masuk SBP.. Ha..
Cikgu-cikgu kat Sekolah Bintang tu pun tak kurang hebat. Kat sini, cikgu-cikgu lah mak, cikgu-cikgu jugaklah bapak. Mane nak cari makbapak mase tu? Sume dok jauh-jauh. Sakit pening semue diorang yang uruskan. Kalau result kitorang teruk, diorang jugak yang kene settlekan. Besar nye jase mereka. Kalau nak tahu cikgu-cikgu kat Sekolah Bintang ni, boleh klik kat sini,dan sini, dan sini, dan sini dan sini. Hehe.

Pade name cikgu yang tak disebut tu, bukan lupe, tapi, kalau nak letak satu-satu, nanti tak muat pulak. Huhu

Sesungguhnye pekerjaan cikgu ni memang mulie. Kadang-kadang anak sendiri pon sampai terpakse ditinggalkan sebab nak pikirkan anak murid die. Aku tau sebab mak aku pon cikgu jugak. Huhu. Pernah jugak tolong mak aku buat aktiviti panitia la, tolong buat ringkasan mengajar la, tolong tande kertas perikse la. Memang penat weh tande kertas perikse nih!! Kalau ade student yang main tinggal je soalan tu, memang geram giler!! Takde usehe langsung!! Kalau tak tau sangat pon, tulis je la. Salah takpe, at least nampak jugak ade usehe nak jawab.

Hurm.. rase rindu pulak kat cikgu-cikgu nih. Tahun lepas, budak-budak batch 2003-2007 Sekolah Bintang pernah buat rombongan pergi Ipoh sambil melawat cikgu-cikgu yang jauh dimate, tapi dekat di hati. Cewah! Tak caye? Meh tengok gambar-gambar mase kitorang redah rumah cikgu-cikgu nih.hehe







Tahun depan, tak tau la nak buat lagi ke tak. Memang ikut hati, nak buat tapi ade masalah mase, duit lagi. Hurm..

Ape-ape pon, aku teringin nak belanje semue cikgu-cikgu aku makan. Buat macam dinner ke. Ha.. Ye lah, sebagai tande terime kasih kite kat diorang. Memang takkan terbayar jase diorang dengan belanje makan tu tapi at least mesti diorang rase sangat dihargai, betul tak?

Ha.. mule la nak berangan nak buat dinner pulak aku nih. Haha. Ok la, sampai di sini saje post kali ini. Mekaseh sebab bace!! Tata!! Titi!! Tutu!! Jangan noti noti!!(geli aku!!) haha.

PESANAN PENAJA : HARGAILAH CIKGU-CIKGU ANDA


14 comments:

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

guru berjasa kepada kita.. tak terbalas pengorbanannya tanpa meminta dibalas...

yup sayangilah guru-guru yang mendidik kita dari kecil hinggalah dewasa ini

- abdul hadi abdul muti - said...

betul-betul.huhu

nub said...

nice lahh! ang kna sayang jogras laa cmtu adi..hahah

- abdul hadi abdul muti - said...

hahaha.sayang ape die.haha

dwaty said...

bestnya dapat buat renion....

Shaheila Malek said...

best je jumpa org yg kita nak... :)

IMANSHAH said...

aku rela dibelanja

al-lavendari said...

rumah pakcik kat senawang .. lavender heights. dah pernah sampai ?

fara farrain said...

rindu nye kat cikgu SK DUSUN NYIOR.
teringat kenangan masa kat sne :)

- abdul hadi abdul muti - said...

dwaty :
tu la.kalau ade kesempatan memang nak sangat buat.=)

- abdul hadi abdul muti - said...

Shaheila Malek
sangat betul!!

- abdul hadi abdul muti - said...

IMANSHAH

cikgu just tunggu dan lihat..tapi kalau boleh jemputan kenduri kahwin cikgu tu datang dulu la.haha

- abdul hadi abdul muti - said...

al-lavendari

owh..dekat je la.saye dok taman panchor jaya..huhu.tak pernah masuk dalam.lalu pernah.huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

fara farrain

jom la reunion sktdn2002!!haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...