Sunday, 11 September 2011

Petua Mengelakkan Warna Baju Pudar


Petua atau (pergh!!tua mengikut kamus bahasa keluaran Abby Fana, dj Sinar.FM tu,) untuk mengelakkan warna baju pudar tu senang je. Sebelum tu, petua ni penting jugaklah kan, sebab kita ni bukan selalu pergi shopping beli baju baru. Yelah, kerja pun tak, nuffnang pun lembap. Ngohngohngoh...

Oklkah, tanpa melengahkan masa lagi, kini, tibalah masa untuk kita mengetahui macam mana nak mengelakkan warna baju dari jadi pudar!! Jeng jeng jeng!!


Petuanya ialah,masa korang sidai baju, make sure terbalikkan baju korang tu. Ha.. Masa aku tingkatan berapa entah, warden masa tu, Cikgu Zaidi, siap pesan dekat kitorang masa inspection asrama, supaya menterbalikkan baju masa sidai. Maksud terbalik tu, bukan atas jadi bawah. Bukan begitu ye Cik Som oi!! Tapi, yang bahagian dalam baju tu, kita dedahkan. So, bahagian tu je yang expose dengan cahaya matahari .

Lagi? Aku tak tahulah ini kebutan ke, or memang betul. Masa aku guna sabun Kuat Harimau untuk basuh baju, baju aku lepas kering memang macam baju baru sebab colour dia terang. Ha? So, cubalah try. Huhu


34 comments:

miratun madihah said...

aah betul tu,mak pun pesan suh terbalikkan baju kalau nak sidai. nice info

- abdul hadi abdul muti - said...

kan? samelah dengan mak titer. haha

ziraziz said...

a,ah tp kalau nk cepat...xsmpt nk terbalik pn hehe...

Rozuan Ismail said...

betol lah dan elakkan beli baju kaler merah,memang cepat turun warna

ArulchelseA said...

tau dah ni.. terbalikn masa menjemur.. kih kih kih

HARITH ISKANDAR said...

ehe tingat pulak mase dok asrama dulu2...mcm tu jugak ler :)

Wadi AR said...

dan dan je sabun kuat rimau. xkuat mane pon lahh

ekabukanmakcikkau. said...

mak aku selalu soh aku buat gitu * terbalikkan baju . tapi aku malas . alahhh bior je lahh mehehehh

Dhiya Fariza said...

baju terbalik atas bawah LOL

Kancil 8349 said...

rupanya macam tu eya...selalu gak tengok isteri buat tapi ndak pernah bertanya kepada dia...

- abdul hadi abdul muti - said...

ziraziz

sayanglah baju baru. huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

RozuanIsmail

merah cepat turun warna? ingatkan semua warna sama je. huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

ArulchelseA

saje je gitau. hehe

- abdul hadi abdul muti - said...

HARITH ISKANDAR

dulu dok asrama mane?

- abdul hadi abdul muti - said...

Wadi AR

berkesanlah weh!! haha

- abdul hadi abdul muti - said...

ekabukanmakcikkau.

sayanglah. huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

Dhiya Fariza

Haha. bagi air cepat turun eah?

- abdul hadi abdul muti - said...

Kancil 8349

sekarang da tau yeak. yea!! haha

saya cello191 said...

mmg btol pon pergh,,tua tu~~

^^

IMANSHAH said...

erk harimau kuat? a怕 克拉斯

阿帕克拉斯

siti kektus said...

dah lama tau dah. haha ( berlagak ) ;p

sUe UnniE;) said...

baek nyer warden ko. siap pantau kaedah penjemuran. kagum aku.

jap,kuat harimau...? tgk iklan dia pun aku tak caye. yeke..?haha

Saiazuan said...

knapa bju jadi labuh ek lepas basuh.. geram aku.. bru skali bsuh trus labuh..

- abdul hadi abdul muti - said...

IMANSHAH

ape yang tulisan cina tu? haha

wahida said...

aku tak pernah pakai kuat harimau tu...betul ke boleh jadik warna mcm baju baru ni weh...maksudnya iklan dia tak tipulah...

aleen aiden said...

aku tau pasal benda nih pon mase duk asrama dulu.keh3

- abdul hadi abdul muti - said...

siti kektus

ceh ceh ceh!! haha

- abdul hadi abdul muti - said...

warden aku kot. mestilah caring der!! haha. so far, aku guna, elok je. huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

Saiazuan

labuh? sebab baju ko tu baju nylon kot. huhu

- abdul hadi abdul muti - said...

wahida

tengok nisbah air dengan serbuk pencuci jugak kot. haha

- abdul hadi abdul muti - said...

aleen aiden

haha. same!!

asliner said...

memang..
selalunya kene terbalikkan baju dulu sebelum sidai..
itu pun kalau kite sayang baju tue lah..
ade orang main pakai sidai je..
but not me..haha

ZouL said...

hahaha..nice tips!

Entri panas: Carian Aneh Minggu Ini | Aku Punyer Lah!

ROJAK said...

terasa nak try la pulak cara ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...