Saturday, 28 July 2012

Bahulu Bomba



Antara kuih yang paling aku gemor sekali makan, kuih ni. Bahulu bomba. Aku tak surelah betul ke tak nama kuih tu. Tapi mengikut Opah Midah, taukeh buat kuih dekat kampung aku, nama dia Bahulu Bomba. Confirm sebab aku dah whatsapp kat dia tanya. Ha.. Jangan main-main, Opah Midah ni ada whatsapp kome weh!! Haha.Tapi, mungkin jugak nama sebenar kuih ini ialah, bahulu bombay. Sebab, Opah Midah ni, orang Perak. Bunyi bomba bila jadi loghat Perak, dia jadi bombe. Bombe dengan bombay tak ke same je bunyinya? Haha.



Tak kisahlah yang mana satu, kalau bahulu bomba ni cicah dengan air teh o panas, pergh!! Nikmat yang terasa!! Balik kampung aku kat Parit tu, confirm ada kat rumah kuih ni. Ngaup!!

9 comments:

Wadi AR said...

bukan kuih bingka ke name beliau?

Mumu al-ibtisam said...

la, parit dekat ar dengan satay bote.. ekekeke

- abdul hadi abdul muti - said...

Wadi AR

kuih bingka mane pulak? haha

- abdul hadi abdul muti - said...

Mumu al-ibtisam

oghnag bote ghupenye..haha

Mumu al-ibtisam said...

haipp bukan ar...


bote tu tempat beli satay je.. *gigih sangat cari satay sampai bote kannnn

Anis Adila Aris said...

uiihh sedapnya makanan..
aip ape ni post pasal makanan bulan2 pose ni, tergugat..heee

- abdul hadi abdul muti - said...

Anis Adila Aris

Ni makanan moreh ni sebenarnya.huhu

Gaara said...

macam mana rasanya kuih bahulu bomba ni?

- abdul hadi abdul muti - said...

Gaara

rasa dia macam ko makan cloud9 tapi cicah air teh.haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...