Wednesday, 1 July 2009

Uncle, Saye Melayu Lah...

Petang kelmarin....aku,dengan zul pergi keluar cs...nak usyar transformers:revenge of the fallen...kitorang tumpang mock yang membawe kerete kembare yang dipinjam dari vee...yang juge disertai oleh tsaza aka awek mock n khairi..pastu diorang drop aku n zul kat BSN depan SP Plaza tu sebab kalau nak suruh diorang tunggu mcm lame pulak..

Then,aku ngan zul masuk dalam bank.Sementare aku tunggu zul yang tengah nak draw duit,aku pg la duduk kat kerusi yang bank dah letak tu...Mase tengah tunggu tu,ade unclu echinese ni die pergi tegur aku dalam bahase cina(tak tau la pulak mandarin ke,kantonis ke).aku memang langsung tak paham ape die cakap.haha

lepas tu,aku cakap kat uncle tu,"saye melayu"..tapi die mcm buat tak dengar jerk...tanpe mengendahkan ape yang aku bagitahu kat die, uncle to tab lutut aku,pastu cakap lagi dalam bahase cine.adoiyai..dalam pale aku time tu..ade due bende jerk...uncle ni memang tak paham bahase melayu or die ni ade penyakit mental...die sakit mental lepastu nanti maybe die keluarkan pisau,pastu jadikan aku as umpan,pastu suruh kerani kat bank tu bagi duit,kalau tak die bunuh aku.argh!!jangan!!2.nanti senang2 jerk die gunekan section 84, defence of unsoundness mind kat court tok bela diri...lepastu hidup bahagie kat hospital bahagie..aku pulak mati sie2 jerk..tidak!!2...

lepas tu aku cakap dalam nada yang jelas,"uncle saye tak paham bahase cine,saye melayu".pastu aku pause kejap,tengok reaction die.kalau die tak paham jugak and keep talking to me in chinese language,memang aku dah nak lari dah.nasib baik die paham..haih..lepas tu mintak maaf kat aku since die ingat aku ni chinese.

adeyh....muke aku ni memang macam chinese sangat ke aper?aku tengok tak chinese mane pon..mcm melayu biase jerk....tapi ade la sikit2 kot..haha..ye la..nenek sebelah mak aku memang asal dari tanah besar cina...ha..time world war 2,parent kepade nenek aku ni datang tanah melayu..tapi,lepas jepun datang,parent nenek aku terpakse pergi balik tanah besar cina balik sebab jepun kan memang tak suke orang cine...tapi,nenek aku tak ikut balik china.lepas tu nenek aku jadi anak angkat kat satu family melayu..so,nenek aku pon dah kire macam melayu jugak la..pastu nenek aku kahwin dengan atuk aku yang berdarah minang dari suku selemak..ha..kirenye mak aku aku mix chinese dengan minang la..hahaha..gile rare la!!so,mak aku ade jugak la darah chinese tu..pastu mak aku kahwin dengan bapak aku yang memang beyond reasonable doubt yang abah aku orang melayu.haha.so..dapat la aku..aku rase sebab tu la kot uncle tu ingat aku chinese sampai selambe jerk tegur aku dalam bahase cine.huhu.setakat "ni chi bao le ma?" tu aku paham la.haha.ni tak.ntah aper die cakap ntah.haha



muke aku yang memang melayu.hahaha

15 comments:

seyeuri_flurxis said...

wow
kehkehkeh
ade gaya cina
wakaka

- abdul hadi abdul muti - said...

hahaha..
sometimes i feel mcm agak proud jugak orang cakap aku cine.hehehe..but the truth is,i am proud to be malay..ha..huhu

Az-Zahra said...

haha..klau adi faham bahase chine mesti uncle tue tk kan tahu pon yg adi org melayu.

- abdul hadi abdul muti - said...

kot nye la..haha

hafizhasbi said...

Ade iras oo... Tang mate ngan hidung.. Hehe.. Ni hao ma ? Ni chu na li?

fakhruddin said...

haha. lawak la cerita ko nih. ada pulak kes camtu ek?

eh, btw, bukan ko belajar mandarin ke dulu kat sekolah? 4 tahun lak tuh. takkan tak faham kot sikit2? haha

faris.a said...

ha! bdk mndarin wey!!
cme on laa.haha

- abdul hadi abdul muti - said...

hafizhasbi
yek??wo hen hao...tak pg mane2 pon..haha


fakhrudin
memang la..tapi yang uncle tu cakap out of syllabus la...hahaha


faris.a
miss chu rindu sayang aku kott!!!bluek!!hahaha

fakhruddin said...

din to faris:
woi cg ainun ko nak letak mana??? haha... eh OBW arituh cg ainun org first aku jumpa. wow! >.<

rapturous said...

hai adi... yup2, muke adi mmg ade cina2 sket.. hurm, bace sahsiah kuarge baru lah sy mcm ckp "oooo no wonder lah!!!" hehhe.. tape2, ok a tu klu org cine igt adi cine jd leh lah kn treat baik2 oleh tauke2 kedai cine.. nk dbanding kan sy plak, org bw ckp tamil.. lagi poning...

xD: elina

- abdul hadi abdul muti - said...

elina oit...
tipu giler orang cakap elina tu keling!!hahaha

iqbalsyarie said...

cantik la gmbar ko kat bawah tu.siap berapi-rapi lg!

- abdul hadi abdul muti - said...

iqbalsyarie
haha..alah..pic tu yang time dinner 5scT tu.haha

AlfiEean WaRsi said...

ok la tu org ckp ko cina...aku last time, ader bangla meh speaking bahasa bangla dgn aku...lg "best"...hahaha..aku spechless time tu...hahah

- abdul hadi abdul muti - said...

haha. nak buat macam ne kan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...