Sunday, 19 July 2009

of English subject and free nasik lemak


Dari hari tu lagi...
Muin suruh aku ajar die pasal Bel311.

Muin ni member aku.budak diploma sains kuantitatif..die, ngan yang lain2; amir,miji,remey,pendi,chock,parih,ajey,ayie ni semue member2 aku yang kelantan pure kat uitm kedah ni ha.

Aku bukan la nak buat general assumption yang mane, kalau budak kelantan jerk, diorang lemah English, ramai budak2 negeri lain pun samer..

Muin and the geng ni selalu mintak tolong aku kalau ade problems untuk buat assignment subject BEl..memandangkan diorang ni sangat lemah English..since aku ni budak prelaw yang paling kamcheng dengan diorang, so aku je la yang tolong ajar diorang buat assignment.(pade diorang, expactation pade budak2 prelaw ni,budak2 prelaw memang gempak bab2 english ni)

Aku bangge dengan diorang. Even diorang still tak boleh bezakan maksud effects dengan precautions, tapi diorang ade inisiatif sendiri nak belajar subjek english ni.maksud aku,diorang cari aku la suruh aku ajar diorang.ntah la.aku macam kagum dengan diorang sebab keinginan diorang nak majukan diri sendiri tu memang berkobar kobar.memang jelas terpancar dari sinar mate diorang.haha

Bukan macam setengah orang.Dah tak tahu, biar macam tu jerk. Bukan nak usehe.Kalau kite memang nak something,banyak la usehenye,kalau dasar memang dah malas or tak nak,banyak la reason nyer..

Lepas dah habis ajar diorang, yang best nyer, aku dapat free due ketul nasik lemak ngan air sprite.hehe..ha..ni satu lagi yang aku puji sal diorang..bukan la aku nak mengharapkan sangat nasik lemak ngan air sprite tu, tapi care diorang menghargai and mengucapkan terime kasih tu memang best. even diorang ngan aku member2 jerk, tapi sebab nak menghargai usehe aku ajar diorang malam semalam, macam aku ni lecturer yang dah ajar diorang satu sem pulak..
huhu

Kesimpulannyer, kerajaan Malaysia memang kene creates more effective programs tok majukan lagi proficiency English among Malaysian students.Tak kisah la budak melayu ke cine ke india ke or iban ke...Sebab masih ramai lagi yang bile dah habis sekolah, even diorang belajar science and math dalam english, still tak boleh nak bezekan 'He is' dengan 'he was'....

11 comments:

imanshah said...

Wah, cg pun orang Kelantan gak..ni mengata orang Kelantan nih..haha, tapi memang betul pun, di sekolah dulu2 pun English memang tak dititikberatkan sangat pun, even Cg English pun kadang2 ngajar bunyi slang Kelantan..haha..macam mana tuh??

- abdul hadi abdul muti - said...

eh,ne ade kutuk orang kelantan..huhu

tapi memang sian sangat kat kengkawan saye yang budak kelantan tu..dah la sumer subjects kat uitm ni pakai English

muzhafar said...

salam..
taniah kat kawan2 ko yg ade semangat utk improve diri dlm english!
sape la yg nk ubah nasib kita kalau bukan kita sendiri yg mengubahnya kan,, :)
em..tp mmg btol, penguasaan english skang ni agak lemah..
aku pon masih kureng dlm english :(
mmg btol kerajaan harus memperbanyak lgi pogram2 yg berteraskan utk meningkatkan lgi penguasaan kita dlm english..
yg penting skang adalah, diri kita, kalau kita sendiri nk improve diri kita dlm english, insya-Allah, pasti ada jalannya :)
same2lah kita teruskan usaha! :)
wasalam

1/v-1/u=1/f said...

Sebab itu la PPSMI mesti dikekalkan. Kita tak dapat merasai kesannya dalam masa semalaman.

Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih.

s-o-f-e-e- said...

yupp ! memg expectation budak2 len kat dak prelaw nie tggi .. dorg ingat sume dak prelaw hebat sgt english pdhal lbh kurg jek sbenar nye .. maybe there's certain group yg btol2 hebat in english tp ada gak certain2 group yg bese2 jek and it includes me !

♥CHU♥ said...

NAMPAK TAK MCM MANA PENTINGNYA PPSMI.

ceh huruf nak besar je.
hurm this policy takes time la.
evrythg need pgorbanan rite?
mula-mula gagal, lama-lama lulus gak.
no worry la.

hee~
i like kelatanese slang.

- abdul hadi abdul muti - said...

muzhafar :
yeah2!!
huhu
thanks jadi follower aku!!huhu




1/v-1/u=1/f
tapi rasenye,member2 aku tu akan lagi lost biler belajar science ngan math dalam english




s-o-f-e-e
takpe2..boleh improve lagi..banyak lagi mase!!common!!2.huhu





♥CHU♥
kelantan nye slang memang best..tapi sape2 budak kelantan tu,kalau cakap dengan orang luar,tolong la cakap proper malay..tak paham..hahaha

fikri FAUZI said...

che che che.
kire kau ni master english la ni.
ahx.
bagus2.
hari tu muet band brape?

- abdul hadi abdul muti - said...

takde la master..
just mane yang mampu tu tolong la..
huhu

lagipun muet aku band 4 jer...

Maisarah said...

hmmm...itulah nilai2 yg susah sgt org nk praktikkan skrang....menghargai guru...yg memang guru kita pun kita susah nk ckp 'thank you' inikan kwn2 yg ajar kite satu dua perkataan je...
bgs kengkwn dr kelantan ko 2...huhu..kita patut jdkan budaya menghargai guru sebati dgn society kita...x perlu blanje nasik lemak, ckp time kasih pun dh cukup..ingatlah, setiap orang yg mengajat kita even 1 huruf adalah guru kita dan kita perlu hormati mereka...brlah berkat ilmu yg dipelajari...

Rizal Aditya said...

nasi lemak ramuannya dari apa saja ?
Seperti nasi kucing di angkringan di Yogyakarta.

Assalamu'alaikum dari blogger Indonesia.
www.blogwongjowo.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...