Thursday, 2 February 2012

Praktikal Hari Ke 3


Wargh!! Penat gila sebab perut aku meragam harini. Meragam bukan sebab apa, just masuk angin lepas tu bila makan rasa nak muntah. So, kenalah duduk dekat firm tu dengan keadaan yang agak memeningkan. Harini aku buat benda sama je macam semalam iaitu buat dokumen pindah milik tapi harini kena scan sale and purchase agreement, grant of the property dengan ic of the buyer.

Harini ada client yang tuduh kerani tu perangkap dia pulak. Tapi masalahnya, salah client tu sendiri. Rasanya kena ada macam klinik bantuan guaman pasal prosedur-prosedur yang betul untuk macam mana nak beli rumah rasanya. Kalau beli cash takde masalah sangat, tapi yang ambil loan ni mesti banyak masalah. Kerani tu nak salahkan client pun tak boleh sebab maybe client tu tak faham or misunderstanding bila dia buat loan agreement tu since nak beli rumah ni bukan tiap-tiap hari buat and knowledge dia pasal procedure untuk buat loan pun tak banyak. Thatis why aku rasa lawyer-lawyer kat sana kena buat macam klinik or bengkel untuk ajar public on what is the procedure to buy a house.

5 comments:

Razil Tahir said...

You start it, Hadi!! XD

Wadi AR said...

susah gak kan amik law ni. wuwu

HARITH ISKANDAR said...

ape kate ur firm je yang buat klinik undang2 tu..sy nyer firm slalu dah buat..tp ada juga yang tak faham2 lagi..ehehe..

tapi sebetulnya ikut pngalaman sy mmang kbanyakan org mmg xfaham bab2 prosdur jual beli tu..sbb tu sblom ambil klien sy akan bg tau dia nyer prosedur dulu..

lngkah lain ialah bg emel ttg prsoalan yg klien tanya jadi dia xkan tnya 2 3 kali dah..if tnyer jugak kene lah ambil perhatian yng klien tu mmg jenis xreti bahasa..sbb asyik tanyer soklan yang same je ehehe :p

asliner said...

sombong bodo barangkali..
sebab kalau kite tak tahu macam mana procedure sebenar yang berkaitan dengan pembelian rumah..
better ask sape yang lebih tahu..
mungkin itu akan lebih kurangkan probability untuk client serang kerani sebab kesalahan client itu sendiri..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

headache aku pasal bnda2 ni.. huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...