Tuesday, 5 January 2010

PERNIM


Ni la die pengasas PERNIM..



Susah betul nak update blog sekarang ni..takde mase..huhu

Anyway,sekarang ni aku nak citer sal PERNIM..tak sure la PERNIM ni shortform untuk ape tapi PERNIM ni kire tempat budak budak yang either parent dorang ade hiv or dorang sendiri ade hiv or both parent and dorang sekali ade hiv..penaung die hajjah norlina...

aku memang salute la kat hajjah ni...ye la...even tengah zaman2 perdane menteri pun pakai facebook ni, but still hiv stigma among malaysian citizen still tinggi...yela kalau tau jer orang tu ade hiv, mesti ramai yang menjauhkan diri..apetah lagi nak bele or tinggal serumah siap jadi anak angkat lagi kan?

aku dapat tau pasal pernim ni kat tv1.tak ingat pulak rancangan per, tapi tiap hari isnin pukul 1030 pagi..tak silap aku jelalajah kasih kot..something yang macam tu la..antare program tv favorite mak aku..haha

rancangan tu tunjuk la life each of all the children yang tinggal kat PERNIM tu..pastu,setiap setiap budak2 tu pergi balik jumpe diorang punyer family..mane yang parent diorang yang dah meninggal tu, diorang mcm pergi kubur then bace yaasin sume lah...

ade setengah tu,diorang ade mak sedare sume..aku tengok family mak sedare budak tu takde la susah sangat..aku rase boleh jerk die nak tampung anak anak kakak die yang dah meninggal sebab hiv..tapi, masalah orang lain kite tak tau kan..maybe diorang ade sebab kenape tak nak jage 4 orang beradik yang dah kehilangan mak sebab hiv and bapak doirang lari ntah pergi mane..tapi kesian la kan...kecik2 jerk budak nyer...well, nasib baik ade pernim,so dorang duduk kat situ je la.. tu pun, anak sulung dari 4 beradik tu, lari dari pernim..menurut cerite, die tinggal dengan someone yang die pangil mama kat kl..tak tau la betul ke tak...umur baru 14 tahun..sekolah memang tak pergi la..kalau die duduk pernim,atleast sekolah hajjah norlina and suami die boleh tanggung..haish...die ingat die dah matang sangat la tu konon dah boleh decide untuk diri sendiri...hurm...sayang jerk..

well, aku just nak berkongsi sal pernim ni jerk dekat post ni..so,sekian...

2 comments:

iqbalsyarie said...

kesian diorang ni...moga-moga kesukaran hidup di dunia ini Allah ganti dan ganjari dgn kesenangan hidup di akhirat,selamanya...insyaAllah...
ko tak study ke adi?

- abdul hadi abdul muti - said...

study la iba..
ko ingat aku ni per??
haha

aku ngah buat law degree kat shahalam..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...