Thursday, 14 January 2010

nasihat ikhlas untuk aku

hari ini, for the first time, aku masuk lecture tort..name lecturer aku madam nora j..bukan nora jones tapi noraziah jabar...sangat bes dan pade aku ini la lecturer yg sepatutnye mengajar kat universiti...

a brief intro about her...die best..tak cerewet...carring...i think so...kelakar...aku insaf la juga mase die bagi speech dekat kitorang tadi...

actually, for those yang amik bachelor in legal studies ni, tak payah la nak expact yang korang akan memandu sebuah bmw325i sport series or skyline ke, evo ke or anything yang boleh show off betape banyak nyer duit korang..sebab first2 bile korang practice as a legal practicioner, gaji korang memang lebih kurang rm3000 je currently..tapi kalau korang betul2 usehe, memang cepat la korang boleh naik...perhaps in 10 years, korang da ade firm sendiri...and the most important is, korang sebagai orang yang mempunyai legal background, patutnye membantu negare kite yang mane rakyat2 masih macam takde kesedaran tentang isu perundangan...semue orang tahu undang undang tu penting kan tapi tak tahu mcm mane nak menggunekan undang undang dengan betull...
plus, die bagitau, majistret kelantan, aku tak tau la die confess ke tak tapi die disyaki menerime bribes yang berjumlah 8000. dalam die punye pengadilan, die bagitau, die terpakse terime sebab gaji majistret just rm2000 something...dengan keadaan sekarang ni, 2k memang sangat la tak cukup...but,the best thing pasal case die ni, atleast, aku rase, maybe, nanti gaji majistret and seangkatan dengannye akan dinaikkan..huhu

urm, lagi satu, hari ini baru aku sedar betape tak bersyukur nye aku kat nikmat tuhan...ntah kenape, mase aku betul2 keluar dari bus rapid kat depan bus stop jati tu, aku terpikir, macam mane la budak budak kat palestin, iraq or anywhere else yang tengah ade conflict skang ni, pergi sekolah..silap2 aribulan, balik2 sekolah je kene tembak...uish...so, aku just syukur je la..tak kisah la kene berebut rebut pastu berhimpit himpit mcm lembu yang kene sorok dalam iswara tu, atleast aku sampai gak kat faculty dengan selamat...

berbalik kat madam nora j tu, die tak kisah pasal attendance..sebab, students da besar..you attend the lecture, you will get a good result, if you tak datang, memang you tak boleh nak jawab final punyer..aku suke macam ni...kite dah besar kan..boleh beze mane elok mane tak.so, tak payah la nak pakse2 or nak ugut2 student kalau tak datang lecturer..tapi,auditorium kat cempake tu,pintu belakang kunci..so,for the late comers tu,memang mengganggu orang nak study la...

whatever it is...from today onwards aku dah tak boleh men2 lagi...memang dah takde life sangat lepas nii...that is the price to be a successful law student...just admit it...tapi takde la terus jadi psycho and tak reti bergaul ngan orang sebab amik law...

huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...