Friday, 3 April 2009

Mak aku pesan...

Kalau nak2 exam.. ni lah bende yang mak aku selalu suruh makan..

Time SPM and PMR dulu pun, mak aku selalu datang bawak due bende ni :

1.kismis

2. madu


1. Kismis

Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.

Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.

Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.

Nama-nama bagi kismis:
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera

Khasiat dan Kegunaan Kismis:

1. Melindungi hati.
2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
3. Melawaskan pembuangan air besar.
4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).
6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.

(sumber daripade :http://www.badruzamani.org/herbahpa/2007/04/01/kismis-minda/)

2. Madu

Jelas di Firmankan dalam Al-Qur`an Madu obat yang menyembuhkan bagi manusia (QS: An – Nahl :69) Firman tersebut dibuktikan oleh hasil penelitian, fakta dan kesaksian dari jaman ke jaman yang diantaranya madu terbukti secara klinis dan empiris efektif untuk hal-hal berikut:

1. Mengembalikan kekuatan tubuh

a) memulih. Menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.

B) memulihkan sel-sel urat besar.

C) menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.

D) merangsang tenaga batin.

2. Membersih dan menambah darah.

A) memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.

B) membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.

C) mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.

D) menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.



3. Bayi/kanak-kanak:

a) membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.

B) menyembuh dengan segera cirit-birit.

C) mengelak daripada cacing perosak dalam perut.

D) mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.



4. Remaja:

membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.



5. Wanita:

a) menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.

B) mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.



6. Lelaki:

a) tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.

B) menguatkan tenaga batin.



7. Pengidap kencing manis (diabetis):

menstabilkan kandungan gula dala darah. (gantikan gula kepada madu lebah)



8. Untuk semua:

a) mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.

B) memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.

C) memulihkan penyakit berpanjangan.

D) menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.

E) menyembuhkan penyakit dalam perut.

F) mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.

G) memulihkan batuk dan lelah.

H) menghindarkan badan letih dan lesu.

I) kurangkan kesakitan bila datang haid.

J) baik untuk perempuan bersalin.

K) membantu/menerangkan pemandangan.

9. Ibu mengandung

a) menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung

dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.

B) mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,

kencing kotor, batuk selesma, lelah dan lain-lain.

C) mengurangi rasa mual saat mengandung

D) melindungi janin dari keracunan

E) memperlancar proses persalinan



10. Anak dalam kandungan

a) mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam

madu dapat membunuh kuman-kuman.

B) kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan

menguatkan janin.

C) kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin c yang penuh

kuasa dalam madu asli.

D) membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.

E) penyakit hepatitis b yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.



11. Bagi bayi yang baru lahir

a) meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat

mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa

bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.

B) membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding

perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.

C) bayi membesar dengan sempurna dan sihat.

D) mengelak dari kembung perut bayi.



12. Bagi ibu selepas melahirkan anak

a) amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta

mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.

B) membantu proses penghadaman dan lawas buang air.


(sumber daripade http://khasiatmaduhabbatussauda.blogspot.com/)


Tapi buat mase sekarang ni..aku pau kismis roommate aku jerk and tak tau nak beli madu kat mane..huhu

Lagi satu, bende ni patut amalkan selalu, bukan time2 nak exam jer makan..ha...





2 comments:

ZHARIF said...

tu pasal aku nampak sentiasa tampan,muda dan kuat tenaga batin hahaha

i link urs bro =)

- abdul hadi abdul muti - said...

to ZHARIF :
ye keeewwwrrr..
hahaha
kidding2..
huhu

ok!thanks!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...