Monday, 6 September 2010

Ya Allah, berikanlah aku Ramadhan tahun hadapan!!


Assalamualaikum kepade yang tengah membace blog ni. Terime kasih sebab sudi bace post ni.

Semalam, Alhamdulillah aku sempat terawih dekat surau Seksyen 8. Surau yang jarak die dari blok umah aku tak sampai 100 meter. Dalam 50 langkah pon boleh sampai. Tapi yang sedihnye, aku pernah pegi terawih kat situ 2 kali je. Hehe. Berbuke 2 kali, satu semalam, lagi satu, berbuke je, terawih tak pergi pon.. teruknye perangai aku...terawih yang lagi satu pulak aku buat time majlis restu ilmu dekat fakulti.

Ish, aku rase macam bersalah kat diri sendiri. Apetah lagi kat Allah. Bulan Ramadhan ni bulan buat amal kebajikan. Banyak giler ganjaran Allah bagi kat umat RAsulallah, tapi tak ramai yang amik serius termasuk la aku.

Bulan Ramadhan ni aku rase antare bulan Ramadhan yang aku paling lagha sekali. Aku tak tau la kenape. Tapi, so far, pause penuh. Cume sembahyang kadang-kadang aku tertinggal. Macam Subuh, ade jugak aku terlepas tidur. Aritu, aku dengar kat radio, ade ustadz ni cakap, kalau pause tapi tak sembahyang, macam mane nak sah puase?? Plus, kawan aku pernah pesan, kalau sembahyang fardhu kite tak buat, and kite tak habis qada lagi, sembahyang sunat yang kite buat tak di kire. Risaunye aku... Aku try qadak mane yang aku tinggal tapi macam tak habis lagi jer...haih...

Semalam jugak aku dengar tazkirah dari Ustadz Sidek time gap antare terawih rakaat ke4. Aku rase macam terkesan giler dengar tazkirah die.

Antare ape yang aku boleh ingat, mase bulan Ramadhan ni, sape sape yang pergi majlis ilmu, setiap langkah kaki orang yg g majlis ilmu tu macam ibadah selame setahun. Kirenye kalau 20 langkah, 20 tahun la kot.. Uish, besar betul pahale. Mule mule rase bersyukur jugak sebab aku jalan kaki g surau tapi, bile pikir yang aku banyak tertinggal semayang, rase macam tak layak pulak aku nak dapat ganjaran sebesar tu. Ya Allah, kasihanilah hambamu ini!!

Lagi satu, die cite pasal makanan yang halal waktu berbuke. Die ade kaitkan dengan kes buang bayi yang asyik jadi ni. Die kate, sekarang ni, anak luar nikah bukan kire ikut hari, da kire ikut minit. Kirenye setiap minit mesti ade anak luar nikah yang lahir. Die cakap tu Jabatan Pendaftaran Negare yang gitau. Die cakap penyelesaian die bukan bukak sekolah khas untuk ibu2 yang terlanjur sebab bende takkan selesai jugak. Die cakap, antare punce nye, rakyat Malaysia da banyak amik rezeki tak halal. Kadang2 kite sendiri pon tak tau halal haram. Manusie kalau dah amik bende haram, macam ne nak jadi manusie yang elok?? Makanan yang halal tu macam biji benih. Kalau biji benih rambutan, pokoknye mesti rambutan. Takkan la biji benih rambutan, pokok nangke, buah die buah durian pulak kan?

Lagi satu, kalau berbuke, kite mesti tau asal usul makanan yang kite makan tu. Kat sini die ade gitau satu citer kelakar. Ni, kawan die punyer cerite.

Ade satu hari tu, kawan die(ustadz jugak) baru lepas sembahyang. Tibe tibe ade kerete Mercedes datang bagi hon. Pastu orang dalam kete tu tunjuk belakang, soh cek bonet belakang kerete. Kawan die pon pg la tengok belakang kete. Tengok2 ade pisang penuh belakang kete tu. Tapi, kawan ustad ni tutup bonet kete pastu pg kat driver kete tu. Pastu kawan ustad tu gitau kat driver tu, “pi juai pisang, beli seluaq panjang!” Rupe rupenye orang tu pakai short jer so tak tutup aurat. Aku pon ade seluar due 3 quarter. Kadang kadang open gak aurat aku time pakai seluar tu. So, lepas ni, aku tak nak da la beli seluar 3 quarter ke, short ke, semue kene seluar panjang je.huhu

Ustad tu ade jugak citer pasal ujian Allah. Kalau Allah sayang kat orang tu, Allah akan uji orang ru. Sebab tu Nabi Nabi dan sahabat lain dapat ujian yang berat2 dari Allah. Lepas tu die cerite antare ujian yang Allah bagi kat die. Mase tu, die tengah nak mengajar kat Perlis. Tibe tibe die dapat call, anak die umur setahun setengah meninggal sebab accident. Dalam van tu, ade anak die due orang dengan isteri die. Anak die yang accident tu name Muhammad, die meninggal sebab injured teruk kat kepale. Die pon drive balik Taiping, and at the same time isteri die tengah sarat mengandung. Doktor kate kandungan isteri die banyak risiko sebab wife die pon teruk jugak. Wfie die punye tangan terkoyak time accident sebab tersepit kat pintu, lepas tu die nak capai anak die Muhammad tu. Ye la, name pon mak kan, so die memang tarik je tangan die dari pintu tu sampai tersiat tangan. So, Ustad Sidek ni mintak semue jemaah yang kenal die mintak tolong semayang hajat tok isteri die. Malam tu jugak isteri die bersalin. Alhamdulillah dapat anak lelaki. Name anak yang baru lahir tu pon Muhammad jugak. Tapi isteri die still sedih ngan Muhammad yang meninggal tu. Ape yang Ustad tu boleh cakap kat wife die, Muhammad confirm masuk syurge. Ape yang boleh kite buat sekarang, banyakkan amalan so, boleh masuk syurge jumpe Muhammad.

Sebut pasal syurge ni, die ade jugak bagitau pasal Tahfiz. Kalau boleh, die cakap, sorang anak dalam family tu ade sorang hafazan atau hafizah sebab tahfiz atau tahfizah ni die tak dihisab. So, senang la nak masuk syurge.

Lagi satu pasal madrasah pondok.Die ade buat madrasah pondok. Aku harap kalau aku dah tue nanti, aku pon nak join pondok sebab bagus la kan nak mendekati Allah lagi. Bukan la time mude kite tak yah mendekati Allah, cume kat pondok ni, ade Ustad2 die, ade Ustazah2 die so suasane die lagi kondusif. Plus, kalau aku ade duit, aku buat Haji ngan parent aku, pastu parent aku pon ade cakap, lepas pencen, nak join pondok kat kawasan umah aku tu. Alhamdulillah la. Semoge impian parent aku tercapai.

Ape pon, aku harap, aku boleh jumpe Ramadahan lagi untuk tahun depan. Aku harap, tahun depan, Ramadhan aku tak sie siekan waktu supaye Ramadhan aku lebih bermakne.InsyaAllah, amin...

2 comments:

iqbalsyarie said...

huhu,,sedih lak aku baca entry ni adi...tup tup..laaa...dah raya upanya..huhu..cepatnya masa berlalu.next year pun sama..tup-tup..ramadhan balik,patu raya balik..sma jew...dari tahun2 lepas :(

Moga dapat bertemu dgn Ramadhan yg lebih kita hargai :)

selamat hari raya adi,maaf segala salah dan silap

musi said...

Salam.
Teruskan membaca, tazkirah dan menulis di blog ni, macam sekarang ni. Memang berbaloi. Sdr.Hadi sekiranya kite insaf di mana diri ni lah sebaik2. Tuhan maha pengampun, percayalah. Berniat kebaikan pun dah de pahala, pe lagi lakukan.
Tahniah wassalam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...