Sunday, 22 April 2012

Sejarah Dan Karoke


Penyampaian perasaan melalui muzik dan nyanyian merupakan salah satu cara komunikasi manusia sejak zaman purba. Tidak kira bagaimana zaman berubah, muzik dan nyanyian tidak dapat digantikan oleh cara lain.

Sejarah Karaoke bermula di Jepun sejak tahun 80an, nyanyian muzik dengan peralatan audio dan TV dikenali sebagai “Karaoke”. Demam fenomena nyanyian ini bertahan sehingga hari ini tanpa sebarang tanda pudar popularitinya.

Selama ini, Karaoke telah digunakan dengan bejayanya di kelab-kelab, majlis-majlis sosial, acara korporat, dan mahupun di rumah.

Bagi kebanyakan orang, menyanyi adalah salah satu cara melepaskan tekanan kerja dan menyampaikan perasaan, samada rasa bosan, marah, mahupun cinta. Selain daripada itu, nyanyian juga mewujudkan peluang untuk perjumpaan sosial yang sihat di kalangan kawan karib.

Karaoke telah melanda dengan pantas berikutan dengan kos yang mahal untuk kugiran berkumpulan (“live band”), terutamanya di negara maju seperti Jepun, Korea Selatan dan Taiwan. Kos yang lebih murah, sistem yang tersedia dan lagu boleh dipilih secara sukahati telah menyebabkan Karaoke makin mengantikan “live band”. Bagaimanapun, konsep penyanyi band kugiran masih tidak terikut sehingga tahun 90an, dan dengan bahagian pemasaran yang terhad kepada golongan tertentu sahaja.


Sumber

2 comments:

happy eim said...

karuk kt dlm bilik air ja...

kugiran=live band...klaka plak~~
^^

asliner said...

karok sorang2 leh lah..=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...