Thursday, 4 June 2009

Mintak derme encik??

Kalau kite perhatikan..
Depan2 bank...depan2 shopping mall..stesen bus..
boleh kate ade ramai jugak r budak2 kecik yang mintak derme
dorang ni takde la macam mintak duit macam gitu jerk..
ade la dorang bawak kalendar ke..ubat2 ke..
lepas tu datang kat kite,suruh beli barang2 dorang..
yang kite ni pulak macam malas nak beli..
tapi sedekah kan je la duit yang termampu...

Tapi macam pelik jugak..
Sape yang hantar dorang??
Dorang ni pulak mintak derme time hari2 sekolah
Kadang2 bukan boleh percaye sangat..
Kalau kite tanye budak2 ni..sape hantar..duduk kat maner..
Dorang bukan nak bagitau..
haih...

Tapi ade jugak la aku dengar..
Ade setengah2 sekolah especially sekolah pondok ngan sekolah agame ni..
sekolah dorang memang tersangat amat la daif...
so...dorang soh r budak2 yang study kat situ pg mintak derme...
nak tak nak kene la jugak..
nak mintak duit kerajaan selalu tak dapat jerk...

ha..
soalnye sekarang..salah sape ek??

12 comments:

muhammad rahimi bin hasan said...

betul gak eh.

sape la yang salah.diorang mintak sedekah ni mesti guna alasan agama.

kalau buat sek agama cukup biaya takpe ah.

macam ada budak-budak mintak sedekah kat shah alam siap kena jemput dengan mercedes lagi.

konfem2 ad sindiket.

- abdul hadi abdul muti - said...

ha..
mesti dorang bagi alasan yang ade kene mengene ngan ageme
tu yang kadang2 macam serbe salah tu..
haih..

faris.a said...

hoho..mmg2!! kt s.alm belambak gak..

xpun org buta kene bwk ngn mkck mne ntah bwk tisu minx sedekah..

tp cm ader sindeket jer.huh!

bkn xnk derma.tp derma ikot saluran yg btol lgi bgos kn!lgi bermanfaat.

dr kiter derma kt org yg mmpergunakan kebaikan kite tuk kepentingan diri sndiri.haisyh.

- abdul hadi abdul muti - said...

betol!!!6
ade setengah tu soh pakse2 lak bagi derme kat die
huh!!

Latika Dot.Dot. said...

whoaa~~ tapi tak semua sekolah2 agama suh student die mintak derma woh.
tahu MUC? mahad al-ummah chemor? dulu sekolah tu bukan kerajaan punya, dia siap mintak bg surat kat sorang-sorang student sbb nak mintak derma. siapnyatakan jumlah. mintak sorang RM1000 lagik. huhu.

kalau bebudak kecik yg mintak ada lah semangat n perasaan kesian skit nak bg derma.
ni, kalau datang yg tua, ada janggut pakai kopiah, memang ah berapi je nengok.. ada tenaga. g la kerja. sedap je mintak derma. mintak duit org. org pon kerja nak dapatkan duit. bukan mintak derma.

skrg nie, kita boleh salahkan semua pihak. tapi no 1, mari kita salahkan kerajaan..peruntukan utk sek2 agama takde. cth kat perak nie, sek agama taayah-izzuddin-lg yg sek ag raja nazrin tu, alah brape kerat je sek2 agama yg dapat peruntukan. sedangkan...
ahh.
panjang pulak coment aku.
oklah, blah dulu.
salam.

haha

- abdul hadi abdul muti - said...

to Latika Dot.Dot. :
komen je la pepanjang..
boleh gak mengisi mase terluang
hahaha

youth_predecessor said...

skola2 agama ni biasany kurg pembiayaan..sbb diorg bukn under kerajaan..

Anonymous said...

mmesOEG - hallo guys :D

http://spamerus.info

Anonymous said...

very nice post - simple but very informative

buy backlinks

Anonymous said...

[url=http://www.mikeditkajersey.com/]Mike Ditka Bears Jersey[/url]

Ignorance is bless This is simply working backwards from the manifested to the manifesting thought Nothing will bring you joy more than knowing what it is that you are about on this earth? Make a commitment to get a return on that training investment

[url=http://www.cheapjerseysgame.com/]Cheap Jerseys China[/url]

There you go, seven strategies that you can take a look at and see what you can implement today that will help drum up some new business and weather your business lows But the bigger issue is that mobile phones are tested to be comply with standards and have been passed safe I'm supposed to let you know they're available to each of you on a one on one basis and that it's normal to feel crazy when you talk to them Leaders lead

[url=http://www.broncosauthenticjerseys.com/]Peyton Manning Limited Jersey[/url]

Anonymous said...

Schreib doch bitte nochmal ein wenig ausführlicher.
Ich würde sehr gerne noch mehr über das ganze wissen.
Look at my blog : Lavatube

Anonymous said...

Êàæäîìó Äîáðîå óòðî! Çàõîäèòå íà [url=http://sbseo.ru]Áëîã Ñèáèðñêîãî Ïîëóáîìæà[/url].

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...