Wednesday, 5 May 2010

50 Round

Baru baru ini, terbace aku kat paper, Presiden Fisioterapi Malaysia, bagi suggestion, jangan bagi denda lari padang kat budak-budak sekolah rendah plus jangan buat merentas desa sebab nanti akan menjejaskan kesihatan diorang.

Ape yang aku nak bagitau kat sini, bukanlah aku nak menyokong or membantah. Tapi bende ni buat aku terkenang kat sekolah aku. tapi,sekolah aku ni sekolah menengah, so takde kaitan dengan cadangan Persatuan Fisioterapi malaysia yang hanye berkaitan dengan larangan lari padang untuk sekolah rendah.

Dulu, mase aku form 1 sampai awal form 3, sekolah aku diterajui oleh seorang pengetua yang memang sampai hari ini aku respect. Tuan Haji Ariffin b Abdul Rahman, or lebih mesre as Pak Pin. Pengetua yang banyak mengubah imej STAR, Ipoh pade waktu itu.

Salah satu bende yang budak budak STAR akan ingat waktu zaman Pak Pin tu, 50 round. Maknenye, setiap pelajar yang buat kesalahan disiplin, macam tak pergi subuh,fly dan sebagainye akan dikenakan denda 50 kali pusing padang. Termasuk jugak yang failed subject seperti additional math,bilogy,physics dan tak terkecuali subject pmr, sains dan matematik.



Pandangan padang mengadap Jalan Sultan Azlan Shah yang menjadi tempat budak budak star lari 50 round.


So, no wonder la mase aku mule2 menjejakkan kaki ke star ipoh, mase registration kat dewan, aku nampak ade orang berlari lari pukul 11 pagi keliling padang sekolah. Aku ingat training ke ape. Huhu

Mengikut cerite turun temurun, mase mule mule Pak Pin implement bende 50 round ni, cikgu cikgu yang incharge check budak budak lari 50 round ni menangis nangis(cikgu perempuan la) sebab tak sampai hati tengok student diorang termengah mengah lari bawah panas. Tapi, dah pengetua amanahkan suruh dende, so, dende je la.

Tapi, 50 round ni memang mujarab. Cuak jugak la budak budak star ni. Dulu, sekali lagi megikut cerite turun temurun, sebelum Pak Pin masuk jage STAR, dorm kat hostel macam kandang babi. Akedemik pon tak gempak mane. Asyik looser jerk.

Tapi, setelah Pak Pin datang, ramai tak percaye, dorm kat hostel star kemas giler sampai unit sbp datang nak tangkap gambar and nak tunjuk dekat sbp2 lain mase meeting dengan pengetue2 sbp.huhu

Result akedemik pon meningkat dengan jayenye.

Aku pun pernah kene dende lari 50 round jugak.haha. Sebab dorm tak bersih time inspection. Tapi, yang dende tu, bukan Pak Pin, sebab Pak Pin dah pencen time tu. Tapi, yang dende tu, PK HEM, Encik Kamaruddin. Tapi, aku lari tak sampai 50 round pon. Rasenye 38 round kot.hehe. nasib baik time tu prefect yang check so boleh la mintak belas kasihan. Thanks la kat ajey ngan mama. haha

Mase time form 2, ramai jugak batch aku yang kene lari 50 round sebab kantoi tak pergi surau time subuh.haha. Rasenye, itu la first time budak budak Leonairats kene dende 50 round sebab time form 1, kitorang memang tak pernah kene dende 50 round.

So, ape yang aku nak kate sini, kadang-kadang hukuman yang nampak kasar tu kadang-kadang membantu untuk mendidik budak-budak zaman sekarang.

Akhir kate, semoge Pak Pin sentiase sihat dan dirahmati Allah selalu =)

Ini la padang yang aku selalu cross dari blok green pergi prep kat bangunan akademik dan juge padang yang Pak Pin gune tok dende budak budak star satu ketika dahulu..=)

3 comments:

seyeuri_flurxis said...

Teringat zaman sekolah menengah dulu..huhu:)

seyeuri_flurxis said...
This comment has been removed by the author.
fikri FAUZI said...

aku pernah kena sekali..
tapi masa tu nasib baik datin yg jadi..
dia senyap2 bagi discount jadi 20 kali je..
ahahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...