But dor those people yang kat luar sana tu nak tau macam mana buat lemang, mula-mula macam biasa, kenalah prepare bahan-bahan dia. So, bahan-bahannya ialah :
Nyior atau nyoq atau kelapa.
Beras pulut
Daun pisang
Buluh lemang
So, lepas dah ada semua bahan, the first step is, kukur kelapa. Or parut kelapa. Lepas dah kukur nyior,amik kelapa parut tu, perah buat santan.
Lepas tu, basuh beras pulut tadi tu untuk buang dia punya kelabu-kelabu segala tu.
Lepas tu pulak, kan ada daun pisang tu tadi kan. Ambil daun pisang tu lepas tu koyakkan lepas tu gulung elok-elok, masukkan dalam buluh tadi tu.
Lepas dah gulung, masukkan beras pulut yang dah dibasuh tadi tu.
Lepas tu, masukkan santan.
Lepas dah masukkan santan, hidupkan api lepas tu bakar. Selalunya orang bakar pakai ranting pokok rambutan sebab api pokok rambutan ni dia tak kuat sangat. So, nanti lemang tu masak sekata. Make sure api jangan besar. Lepas tu make sure kena pusing-pusingkan lemang tu so semua bahagian dapat haba yang sama.
Lepas dah masak, nak tahu dah masak ke belum, kalau santan tu dah kering, maknanya dah masaklah tu. Ha, angkat lemang tu, biar sampai sejuk lepas tu ambil parang, belah buluh lemang tu. Lepas tu, potong lemang tu satu satu.
Lepas tu, siap!! Boleh makan dengan rendang tok!!
9 comments:
terbaik! siap bagi resepi bergambar lagi.
kecik2 dulu pun selalu tolong mak kukur kelapa pakai benda alah tu. hehe
siap ada perisa2 segala tu...hik3
suka makan
eh untungnya kau ada pengalaman buat lomang ni..atleast tau cana nk buat n masak makanan warisan ni..bagus2..
gile kelakar kan tgk gambar tgh parut kelapa..haha
tahun lepas first time abang buat lemang..menjadi woo..
goyard handbags
supreme clothing
ralph lauren uk
nike vapormax
golden goose sneakers
kd shoes
balenciaga shoes
balenciaga
goyard handbags
nike air max
moncler outlet
off white
birkin bag
jordan shoes
balenciaga shoes
curry 7
yeezy boost 350
golden goose
lebron shoes
yeezy
replica bags sydney replica bags wholesale 7a replica bags
q5b28a9r27 f3m28j5l65 t5y78g3s62 l5c63e3f21 m7w04x3q17 z5h33q5m72
Post a Comment